Aktuellt
Nyheter Personliga historier Nyhetsarkiv
Uppföljning av Stockholm3MR Vilken betydelse har proteinet STAT3 vid prostatacancer? Mångårigt framgångsrikt arbete uppmärksammat Kvinnliga kockar ambassadörer för årets Mustaschkamp Rapport om prostatabiopsier MR-baserad strålbehandling för patienter med höftprotes SVT granskar den ojämlika sjukvården Vill öka patienternas delaktighet Widforss kampanj gav en kvarts miljon Dags för Årets Eldsjäls galakväll Riktad behandling kan förlänga överlevnaden Nytt stort bidrag från ridsporten Tretton miljoner kronor till prostatacancerforskning Är män med prostatacancer en särskild riskgrupp? Uppvaktning av socialminister Lena Hallengren Grönberg utsedd till Årets cancerforskare 2022 Vill individualisera patienters strålbehandling Studie med kombinerad PET/MR–kamera Sexliv, impotens och screening Hur kan aktiv monitorering förbättras? Imponerande insamlingslopp av Prostataklubben Avancerad MR-teknik kombinerad med biopsi Europa Uomo behöver din hjälp Undersöker egenskaper hos cancerceller Vill utveckla nya MRI-metoder Utdelning av hedersutmärkelse AI kan hitta metastaser tidigare Ny metod för att diagnosticera spridd prostatacancer Mustaschkampgolf 2021 Cykling i kampen mot prostatacancer Lotterimiljoner trots pandemin Avgörande pilotprojekt i Skåne Två värmländska pristagare Erfaren mångsysslare i ny roll Stefan Sauk om sin prostatacancer Dags för Eldsjälsgalan - som i år kommer direktsändas Per-Anders Nygård - ny kampanjledare Mustaschkampen Widforss' fina butikskampanj resulterade i över 227 000 kronor Rekordhögt stöd till forskning och utveckling Hjärtligt bidrag från ideell förening Olov Berggren - ny generalsekreterare "Sluta försumma prostatacancerpatienterna" Vilken effekt har olika läkemedel? Studerar fetma i relation till prostatacancer Utvecklar och testar nya behandlingsmetoder Cykling mot prostatacancer Mer exakt och tillförlitlig diagnosmetod Nytt obeprövat sätt att behandla cancer Vill förbättra uppföljningen av aktiv monitorering Varför bildas metastaser i skelettet? Stöd för sexuell rehabilitering Forskar inom strålbehandling Datumlotteriet 2020 Fantastiska hederspristagare Coronapandemin Rekordbelopp från Värmland Ride Against Cancer Tio miljoner - forskning Eldsjälsgalan 2020 Salming, Sauk och Svenningsson – och den gemensamma nämnaren Dubblerat belopp till forskning och utveckling Aftonbladets granskning av prostatacancervården 50 000 kronor från Stiftelsen Bifrostbågen Coop – ny som huvudpartner Varför blir prostatacancer aggressiv? Ny kampanjsida för Mustaschkampen Ny bok om sex och samliv Världens näst bästa kokbok Miljonbelopp till Prostata- och bröstcancerförbunden Ny lokal i Boden Seminarium i Almedalen Ny reportageserie i DN Mc-kortege gav över 110 000 kronor Tre lyckliga hederspristagare Minskade biverkningar och effektivare behandling? Blå kokboken II till final Rekordhögt belopp till forskning Invigning av Prostatacancercentrum Butikskampanj gav över en halv miljon kronor Favorit i repris

Salming, Sauk och Svenningsson – och den gemensamma nämnaren

50 kända män och kvinnor – som alla är eldsjälar på sitt sätt. De har ställt upp helt gratis och satt fokus på Sveriges vanligaste cancersjukdom. – Vi är oerhört tacksamma för detta ideella arbete, säger Torsten Tullberg, projektledare för Mustaschkampen.

Borje Salming Bla Kokboken

Foto: Yessica Thor.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom, och årligen drabbas cirka 10 000 män i Sverige. Men chansen att besegra sjukdomen är, jämfört med många andra cancerformer, relativt god – åtminstone om den upptäcks i tid. Den relativa fem- och tioårsöverlevnaden ligger på 92 respektive 83 procent.

Avsändare av galan

Att vi svenskar på senare år har blivit mer medvetna om Prostatacancer beror bland annat på ett mycket aktivt informationsarbete av Prostatacancerförbundet – som är en av totalt sex organisationer som från och med i år är officiell avsändare av Eldsjälsgalan. Det är en gala som arrangeras av ideella Folkspel varje år för att uppmärksamma alla eldsjälar i det svenska föreningslivet. Och eldsjälarna finns inte bara i idrottsföreningar, utan också i patientorganisationer.

– I höstas arrangerades Mustaschkampen för femte gången. Kampanjen började från noll och har vuxit för varje år: mer insamlade pengar, fler artiklar i pressen och mer medverkan i tv, berättar Torsten Tullberg, och fortsätter:

– Kampanjen strävar efter att påverka män som har fyllt 50 år att ta ett så kallat PSA-prov, eftersom prostatacancer går att bota om den upp upptäcks i tid. Vi vill också påverka politikerna att införa screening och att minska väntetiderna för operation.

Använder sig av kända profiler

Till sin hjälp att nå ut brett med sitt budskap har Prostatacancerförbundet använt en rad kända svenska män och kvinnor. Bland annat har två kokböcker givits ut i samarbete med Anna Benson, där män har intervjuats, tipsat om sitt favoritrecept – och pratat om sina upplevelser om prostatacancer.

– Jag hade skyhöga värden när jag till sist testades. Jag uppmanar verkligen alla män att ta ett PSA-prov. Det tar fem minuter – och då kan man förhoppningsvis upptäcka cancern i rätt tid. Jag tänker att ni vill jag leva livet så mycket jag kan, säger exempelvis Börje Salming, som också erkänner att han alltid haft svårt för att prata om känslor och att gråta – något som delvis förändrades av det höga PSA-värdet.

Stefan Sauk, Uno Svenningsson, Glenn Hysén, Lasse Åberg och Per Elofsson är några av de andra totalt 24 män som medverkar i någon av kokböckerna. Liksom förre justitieministern Thomas Bodström, som säger:

– Det var ett omskakande besked när min yngre bror ringde för några år sedan och berättade att han hade drabbats. Men han hade tur. Hans cancer upptäcktes vid ett läkarbesök som egentligen handlade om en halsinfektion och han fick hjälp i tid. Överlag tror jag att vi män har mycket att lära av kvinnor när det gäller sådant här. Bröstcancer diskuteras på ett betydligt mer öppet och naturligt sätt.

Ambassadörer hjälper till

Förutom kokboksprofilerna har Mustaschkampen också haft 26 viktiga ambassadörer under de här fem åren, bland dem Carolina Gynning och Lill Lindfors. Senaste november var det fyra kvinnliga boxare som fick "fronta" kampanjen.

– Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och varje dag får 27 män diagnosen. Därför är det oerhört viktigt att vi alla gör vad vi kan för att forskningen på området ska få mer stöd, säger Anna Laurell Nash som är en av dem, och fortsätter:

– Jag hade en lite mer avlägsen bekant som gick bort i sjukdomen. En annan vän till mig drabbades redan i 30-årsåldern och en släkting till mig fick också sjukdomen. Som tur var så klarade de sig de båda och är idag friskförklarade. Men det är klart att man får sig en tankeställare när man ser sjukdomen på nära håll.

– Anledningen till att kampanjen har vuxit så snabbt är att den fått bred förankring i Sverige. Vi har 27 patientföreningar i Sverige som har fört ut budskapet i hela landet, säger Torsten Tullberg.

Fler nyheter


Alla nyheter