Coronapandemin har förvärrat läget, med minskad diagnostisk verksamhet vid klinikerna och genom att många avstått från att söka vård. Denna fråga tas upp i en debattartikel i Dagens Medicin skriven av Calle Waller, vårdpoltisk talesperson, Torsten Sundberg, ordförande i ProLiv Stockholm och Bertil Alkstrand, ordförande i Prostatabröderna.
Henrik Grönberg är en av Sveriges främsta experter på prostatacancer som nått fantastiska forskningsresultat genom åren. Just nu arbetar han med en studie där man undersöker om patienter med spridd prostatacancer har nytta av cellgiftsbehandling, hormonbehandling eller någon annan typ av behandling.
Tanja Stocks, docent i epidemiologi vid Lunds universitet, forskar för att bättre förstå det etablerade sambandet mellan fetma och den ökade risken för att dö i prostatacancer. Förhoppningen är att studierna ska leda till att vi kan förebygga prostatacancer på ett bättre sätt och att behandling och livsstilsråd optimeras så att fler kan överleva.
Nu är Mustaschkampens huvudmånad förbi men kampen mot prostatacancer fortsätter. I december månad fokuserar vi på årets julkampanj. Vi är oerhört glada och tacksamma för det fantastiska stödet vi får från både företag och privatpersoner.
Vid Institutionen för onkologi och patologi på Karolinska Institutet pågår ett forskningsprojekt som undersöker den roll proteinet PAICS spelar vid prostatacancer. Ulrika Warpman Berglund vill förstå mer om PAICS betydelse för att cancercellerna ska utvecklas från ett tidigt stadium till metastaserad sjukdom.
I helgen genomförde Prostataklubben Oskarshamn ett speciellt event för att uppmärksamma prostatacancer och samla in pengar till Prostatacancerfonden. Under en timme körde tolv cyklister så många varv de hann på en två kilometer lång mountainbike-bana.
Diagnostiken vid prostatacancer behöver förbättras. Idag är det svårt att avgöra om en man har cancer eller inte och överbehandling är vanligt. Masood Kamali-Moghaddam, professor i molekylär diagnostik vid Uppsala universitet, forskar för att skräddarsy metoder för exosomer som produceras i prostata och som finns i blodet vid prostatacancer.
Anzhelika Vorobyeva, PhD vid Uppsala universitet, utvecklar nya målinriktade behandlingar mot tumörer och nya metoder inom bilddiagnostik. Nu studerar hon en metod som både kan diagnosticera tumörer på ett tidigt stadium och attackera cancerceller utan att friska celler påverkas.
Anna Lantz, specialistläkare i urologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, driver två forskningsstudier med målsättningen att förbättra uppföljningen av män med lågrisk prostatacancer och samtidigt minska behovet av biopsier från prostata.
Malin Hagberg Thulin, forskare och PhD i medicin, Göteborgs universitet, är en av forskarna som har fått anslag från vår fond i år. På sikt kan studierna leda till nya effektivare behandlingar som kan ge ökad överlevnad för en stor andel av patienter med prostatacancer.
Amanda Hellström, universitetslektor och sjuksköterska vid Linnéuniversitetet, har tidigare i år fått 414 000 kronor från Prostatacancerfonden. Forskningsanslaget kommer att användas för att utveckla ett stöd för sexuell rehabilitering.
Vi har fått information om att läkemedlet Caverject, som hjälper patienter med erektionsproblem, har tagit slut. Enligt tillverkaren Pfizer kommer det att dröja ända till slutet av april 2021 innan Caverject finns att få tag på igen.
Caroline Olsson, docent i radiofysik vid Regionalt cancercentrum Väst, är en av rekordmånga forskare som i år har fått anslag från Prostatacancerfonden. Bidraget på 400 000 kronor används för att ta fram nationella riktlinjer för riskorgan vid strålbehandling av prostatacancer.
Varje år får Prostatacancerförbundet och Bröstcancerförbundet dela på överskottet från Datumlotteriet och Bonuslotten. Nyligen fick förbunden en utdelning på den fantastiska summan 4 346 788 kronor vardera.
Prostatacancerförbundets hedersutmärkelse brukar vanligtvis delas ut i samband med den årliga Förbundstämman eller Ordförandekonferensen. I år, under dessa mycket speciella omständigheter, har vi tagit hjälp av våra patientföreningar för att uppmärksamma tre enastående personer.
Coronaviruset och sjukdomen covid-19, tvingar fram stora förändringar i vården. Konsekvenserna för prostatacancerpatienter blir omfattande och sannolikt väldigt olika i landet beroende på smittspridning, lokala resurser med mera.
Prostatacancerfonden har återigen tagit emot en fantastisk summa från vår lokala patientförening i Värmland. Nyligen besökte Håkan och Håkan förbundskansliet för att överlämna en check motsvarande överskottet för 2019.
Under 2019 lyckades Ride Against Cancer dubblera insamlingsbeloppet jämfört med föregående år. Detta resulterade i att Prostatacancerförbundet fick ta emot en gåva på 75 000 kronor.
Hittills i år har Prostatacancerförbundet redan delat ut tio miljoner kronor till svenska forsknings- och utvecklingsprojekt, vilket är två miljoner kronor mer än vid samma tidpunkt föregående år. Det totala beloppet som delades ut i forskningsanslag under hela 2019 var 12,2 miljoner kronor.
Prostatacancerförbundet är en av sex nya avsändare av Eldsjälsgalan. "Vi känner oss mycket stolta över att få vara med där", säger Göran Hellberg, generalsekreterare.
50 kända män och kvinnor – som alla är eldsjälar på sitt sätt. De har ställt upp helt gratis och satt fokus på Sveriges vanligaste cancersjukdom. – Vi är oerhört tacksamma för detta ideella arbete, säger Torsten Tullberg, projektledare för Mustaschkampen.
Tack vare ett fantastiskt år med generösa gåvor till Prostatacancerfonden och en framgångsrik höst för kampanjen Mustaschkampen har förbundet möjlighet att dubblera anslaget till forskning- och utveckling under 2019, till 12,2 miljoner kronor, jämfört med 6,1 miljoner föregående år.
Mary Mårtensson, medicinjournalist på Aftonbladet, fortsätter sin granskning av den svenska prostatacancervården. Här har vi samlat reportagen som har publicerats under november 2019.
Vi på förbundet är oerhört glada och tacksamma för alla bidrag som skänks till Prostatacancerfonden. Nyligen fick vi ta emot den fantastiska summan 50 000 kronor från Stiftelsen Bifrostbågen.
Inför höstens kampanj har Mustaschkampens nya huvudpartner Coop tagit fram ett flertal egna produkter som kommer att säljas i över 650 butiker, där en krona per såld produkt går till kampanjen.
Pernilla Wikström, professor vid Umeå universitet, arbetar med ett omfattande forskningsprojekt som undersöker hur olika typer av metastaserad prostatacancer uppkommer. Tack vare generösa gåvor till Prostatacancerfonden stödjer vi detta projekt med 650 000 kronor.
Prostatacancerförbundets årliga kampanj närmare sig med stormsteg. En nyhet för i år att vi har lanserat en ny kampanjsajt för Mustaschkampen.
Vid behandling av prostatacancer kan man drabbas av flera olika sexuella förändringar. I samband med ett seminarium i Almedalen lanserade Carina Danemalm Jägervall sin och Ola Bratts nya bok "Sex, samliv & prostatacancer".
Blå kokboken II har blivit utsedd till världens näst bästa kokbok, alla kategorier, vid Gourmand World Cookbook Awards i Macao, Kina. På plats för att ta emot det ärofyllda priset var författaren Anna Benson och Mustaschkampens Torsten Tullberg.
Kampen mot bröst- och prostatacancer får ett tillskott på över 7,5 miljoner kronor, tack vare förra årets överskott från Datumlotteriet. Pengarna går både till forskning och för att ge kroniskt sjuka ett bättre liv.
Prostatacancerföreningen Norrsken bedriver verksamhet i fyra städer i Norrbottens län. I mitten av juni invigdes föreningens nya lokaler i Boden. Många medlemmar passade på att hälsa på och fika lite.
Prostatacancerförbundet kommer som vanligt att att finnas på plats i Almedalen första veckan i juli. I år arrangerar vi även två olika seminarier: "Hjälp med samliv när vården sviker" och "Prostatacancer - Forskning, men räcker resurserna till?"
I sin nya artikelserie "Den manliga sjukdomen" belyser DN, Sveriges vanligaste cancerform, prostatacancer. Artiklarna tar bland annat upp säkrare diagnoser, träffsäkrare tester och personliga historier. Erik Andersson är en av de patienter som delar med sig av sin berättelse.
Flera av våra patientföreningar har fantastiska samarbeten med lokala föreningar och organisationer. Hilibard´s Mcc Lowlands arrangemang den 1 maj inbringade 110 012 kronor som ProVitae valt att skänka till Prostatacancerfonden.
Det var tre både glada och överraskade personer som fick ta emot Prostatacancerförbundets speciella hedersutmärkelser avseende 2018 från ordförande Kjell Brissman på Fotografiska i april.
För andra året i rad har Oskar Vilhelmsson Timmermand fått ett forskningsanslag på 300 000 kronor från Prostatacancerfonden. Bidraget används för att forska om hur radioaktivt märkta molekyler kan användas i behandling av cancer.
I sommar har Blå kokboken II och författaren Anna Benson chans att kamma hem det åtråvärda priset "Årets bästa kokbok" i Gourmand World Cookbook Awards. Nyligen utsåg boken till en av de tio finalisterna som konkurrerar om titeln i Kina.
Varje år delar Prostatacancerförbundet ut medel till svensk prostatacancerforskning. Hittills i år har det beslutats om utdelning av åtta miljoner kronor, vilket är cirka två miljoner mer än föregående år.
Den 22 februari var det äntligen dags för invigning av Prostatacancercentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Inge Nilsson, ordförande i ProLiv Väst, fick hedersuppdraget att klippa bandet och hålla tal under invigningen.
I november arrangerade modekedjan Dressmann en omfattande Blå bandet-kampanj för att samla in pengar till förmån för arbetet med att bekämpa prostatacancer. För andra året i rad lyckades de svenska butikerna samla in över 500 000 kronor.
För andra året i rad valde Kent Johansson hösten 2018 att initiera en insamling till förmån för cancerforskning. Denna gång fick han med sig arbetsgivaren Xylem, kommuninnevånare och andra företag i Emmaboda. Insamlingen resulterade återigen i ett fantastiskt bidrag till Prostatacancerfonden.