Aktuellt
Nyheter
Sexuell rehabilitering tillgängligt för fler Se Årets Eldsjäls Galakväll live JOYNA oss i kampen mot prostatacancer Förbättrad livskvalitet efter cancerbehandling 100 miljoner kronor till prostatacancerforskning Möt våren i en snygg mössa Lusseballen vann prestigefullt pris i kommunikation Ansök till vårens rehabvecka Anmälan till utbildning JOYNA - ett nytt digitalt prenumerationslotteri Lansering av ny kunskapsbank Maréne utsedd till Årets cancerforskare 2024 Rätt behandling till rätt patient Processer som styr bildandet av prostatacancer Delta i Mustaschmilen Oscar och Sven-Ingvars tar ton för Mustaschkampen Upptäckt som kan leda till ny behandlingsmetod 853 år till första behandling Ny bok om prostatacancer Tillsammans för ökad medvetenhet Sista etappen av Sverigeresan 2023 Nu lanserar vi årets limiterade mustaschpin Digitala lotter till höstens program Närstående - Årets tema för Mustaschkampen Nytt läkemedel kan förhindra metastaser i skelettet Sverigeresan 2023 - Etapp 2 Köp digitala bingolotter av oss Ny produkt - Blå bandet i satin Snabbare och säkrare bedömningar med AI Många miljoner till förbundets verksamhet Seminarier i Almedalen Saknad styrelseledamot Hur effektivt är Stockholm3-testet? Sverigeresan 2023 - Etapp 1 Håkan utsedd till Årets Eldsjäl Fina insatser prisades vid förbundets årsstämma Ny upptäckt kan förhindra metastaser i skelettet Följ Årets Eldsjäls Galakväll Lovande resultat för kombinationsbehandling Specialanpassade rehabprogram Kreativt företagssamarbete kan vinna pris Rekordhögt stöd till prostatacancerforskning Nya studier om mäns mående och symtom Håkan - finalist i Årets Eldsjäl Limiterad mustaschpin ger viktigt stöd Studerar effekten av målsökande strålbehandling Vill förbättra metoderna för tidig diagnostik Över 700 000 kronor till Prostatacancerförbundet Mustaschmilen - ett lopp för alla Driver studie om metastatisk ryggmärgskompression Prisras på hormonläkemedel Nominera din eldsjäl Vill utjämna ojämlikheter i tidig diagnostik Slutspurt för Sverigeresan Bättre diagnostik med kombinerad bildteknik Seminarium i Almedalen 2022 Nytt rekordbelopp från Datumlotteriet Uppföljning av Stockholm3MR Vilken betydelse har proteinet STAT3 vid prostatacancer? Mångårigt framgångsrikt arbete uppmärksammat Kvinnliga kockar ambassadörer för årets Mustaschkamp Rapport om prostatabiopsier MR-baserad strålbehandling för patienter med höftprotes SVT granskar den ojämlika sjukvården Vill öka patienternas delaktighet Widforss kampanj gav en kvarts miljon Dags för Årets Eldsjäls galakväll Riktad behandling kan förlänga överlevnaden Nytt stort bidrag från ridsporten Tretton miljoner kronor till prostatacancerforskning Är män med prostatacancer en särskild riskgrupp? Uppvaktning av socialminister Lena Hallengren Grönberg utsedd till Årets cancerforskare 2022 Vill individualisera patienters strålbehandling
Personliga historier Nyhetsarkiv

100 miljoner kronor till prostatacancerforskning

I år har vi nått en viktig milstolpe. Sedan Mustaschkampen startade 2015 har förbundet nu delat ut över 100 miljoner kronor till svenska forsknings- och utvecklingsprojekt inriktade på prostatacancer.

Forskare i vit rock och blå handskar

Foto: Getty Images.

Svensk prostatacancerforskning har under de senaste åren varit framgångsrik med flera viktiga studier. Det gäller till exempel områden såsom screening, behandling av lokaliserad sjukdom, biomarkörer för att bara nämna några.

– Forskningsfinansiering är ett viktigt område och en förutsättning för detta. Att skapa medel som är öronmärkta för just prostatacancer är viktigt och unikt då forskning inom detta område är relativt nytt och ännu inte hunnit bygga upp infrastruktur för just prostatacancerforskning, säger Jan-Erik Damber, seniorprofessor i urologi och ledamot i Prostatacancerförbundets forskningsråd.

Från att ha varit en ganska liten forskningsfinansiär har Prostatacancerförbundet blivit en av de stora finansiärerna för prostatacancerforskning i Sverige. Detta beror på att kapitalet som insamlats vuxit i storlek, samt att förvaltning och utdelning sköts av en egen organisation som möjliggör att medlen kan öronmärkas för projekt inom prostatacancer.

– Prostatacancerförbundet stödjer alla bra prostatacancerforskningsmiljöer i Sverige och har således bidragit till den framgångsrika prostatacancerforskningen i landet, säger Yvonne Brandberg, professor i vårdvetenskap med fokus på onkologi och ledamot i Prostatacancerförbundets forskningsråd.

Prostatacancer står för den största cancerformen bland män. Många i Sverige har erfarenhet, egen eller som närstående, av sjukdomen. Att stödja Prostatacancerförbundet och den årliga kampanjen Mustaschkampen är ett sätt att förbättra vård och behandling vid prostatacancer. Prostatacancerfonden är den enda fond i Sverige som enbart är inriktad på klinisk prostatacancerforskning, det vill säga forskning som ligger nära patienterna.

– Ett viktigt område är utveckling av metoder för prostatacancertestning i syfte att tidigt hitta "farlig" cancer och att kunna skilja ut dem som inte behöver behandling. Ett annat område som är viktigt är att finna bra behandlingar vid spridd cancer och att kunna urskilja vilken patient som behöver vilken behandling, så kallad "precision medicine", säger Yvonne Brandberg.

– Just nu är det framför allt inom diagnostik och imaging som man ser nya områden utvecklas. Behandling av metastaser är ett annat område som rönt stora framsteg, säger Jan-Erik Damber.

Hittills under 2024 har Prostatacancerfonden delat ut 15,6 miljoner kronor till 23 olika forsknings- och utvecklingsprojekt. Intresset för att söka om medel har ökat de senaste åren.

– Prostatacancerfonden har blivit etablerad och det är väl känt bland forskarna att fonden existerar och att det är möjligt att få relativt stora anslag. Det märks framför allt i att ansökningarnas kvalitet har förbättrats avsevärt. Under hösten slogs även ett nytt rekord i antal ansökningar, 37 stycken, säger Yvonne Brandberg.

Läs mer om de forsknings- och utvecklingsprojekt som hittills beviljats anslag 2024.

Senast uppdaterad 14 mars 2024

Fler nyheter


Alla nyheter