Aktuellt
Nyheter
Prostatacancer ur patienternas perpektiv Ny utgåva av skrift om prostatacancer Kritik mot bristande framsteg i cancerstrategin Lyckad utbildning för erfarna kontaktsjuksköterskor Givande och lärorik konferens Fortsatt generöst stöd från Ride Against Cancer Sexuell rehabilitering tillgängligt för fler Se Årets Eldsjäls Galakväll live JOYNA oss i kampen mot prostatacancer Förbättrad livskvalitet efter cancerbehandling 100 miljoner kronor till prostatacancerforskning Möt våren i en snygg mössa Lusseballen vann prestigefullt pris i kommunikation Ansök till vårens rehabvecka Anmälan till utbildning JOYNA - ett nytt digitalt prenumerationslotteri Lansering av ny kunskapsbank Maréne utsedd till Årets cancerforskare 2024 Rätt behandling till rätt patient Processer som styr bildandet av prostatacancer Delta i Mustaschmilen Oscar och Sven-Ingvars tar ton för Mustaschkampen Upptäckt som kan leda till ny behandlingsmetod 853 år till första behandling Ny bok om prostatacancer Tillsammans för ökad medvetenhet Sista etappen av Sverigeresan 2023 Nu lanserar vi årets limiterade mustaschpin Digitala lotter till höstens program Närstående - Årets tema för Mustaschkampen Nytt läkemedel kan förhindra metastaser i skelettet Sverigeresan 2023 - Etapp 2 Köp digitala bingolotter av oss Ny produkt - Blå bandet i satin Snabbare och säkrare bedömningar med AI Många miljoner till förbundets verksamhet Seminarier i Almedalen Saknad styrelseledamot Hur effektivt är Stockholm3-testet? Sverigeresan 2023 - Etapp 1 Håkan utsedd till Årets Eldsjäl Fina insatser prisades vid förbundets årsstämma Ny upptäckt kan förhindra metastaser i skelettet Följ Årets Eldsjäls Galakväll Lovande resultat för kombinationsbehandling Specialanpassade rehabprogram Kreativt företagssamarbete kan vinna pris Rekordhögt stöd till prostatacancerforskning Nya studier om mäns mående och symtom Håkan - finalist i Årets Eldsjäl Limiterad mustaschpin ger viktigt stöd Studerar effekten av målsökande strålbehandling Vill förbättra metoderna för tidig diagnostik Över 700 000 kronor till Prostatacancerförbundet Mustaschmilen - ett lopp för alla Driver studie om metastatisk ryggmärgskompression Prisras på hormonläkemedel Nominera din eldsjäl Vill utjämna ojämlikheter i tidig diagnostik Slutspurt för Sverigeresan Bättre diagnostik med kombinerad bildteknik Seminarium i Almedalen 2022 Nytt rekordbelopp från Datumlotteriet
Personliga historier Nyhetsarkiv

Lyckad utbildning för erfarna kontaktsjuksköterskor

Prostatacancerförbundet är en röst för patientens intressen och driver på förbättringar inom prostatacancervården. Genom att främja förebyggande åtgärder och hälsosamma insatser tror vi på att besegra sjukdomen.

Gruppbild på kontaktsjuksköterskorna utanför Freys Hotell

Foto: Elin Sundvik.

Vi vill att alla som drabbas ska få bra och likvärdig vård, i rätt tid och kunna leva ett gott liv. Därför är vi glada att få uppmärksamma en av prostatacancerpatientens viktigaste kontakter i vården - kontaktsjuksköterskan.

17–18 april anordnade vi en fördjupande fortbildning inom prostatacancervård, skräddarsydd för erfarna kontaktsjuksköterskor med minst 5 års erfarenhet på urologisk- eller uro-onkologisk mottagning.

Kursen hölls under två välfyllda dagar i centrala Stockholm och utformades i samarbete med kunniga kontaktsjuksköterskor. Det övergripande målet var att deltagarna skulle känna sig väl rustade och uppdaterade i sin viktiga yrkesroll. Vår förhoppning är att utbildningen ska bli årligt återkommande så att så många som möjligt ska få möjlighet att gå den.

Dagarna var uppskattade. Deltagarna lyfte den trevliga och sociala atmosfären, uppskattade möjligheten att dela erfarenheter och nätverka med kollegor från olika delar av landet. I en utvärdering från deltagarna står det bland annat – ”Det var lärorikt och berikande att träffa kollegor från hela landet och utbyta erfarenheter med varandra”.

Under de två utbildningsdagarna behandlades ämnen såsom:

  • Nya onkologiska behandlingar/läkemedel, med Karin Holmsten, Överläkare, Med. dr, uro-onkolog, vid S:t Görans sjukhus.
  • Uppdateringar i vårdprogrammet, med Johan Stranne, Adjungerad Professor i urologi med fokus på prostatacancerkirurgi och ordförande i Nationella vårdprogramgruppen för prostatacancer.
  • Varierande arbetssätt och förutsättningar inom yrket, där vårdpersonalen Anna Ekequist, Carina Mårtensson och Malin Jannesson delade med sig av sina erfarenheter följt av erfarenhetsutbyte i mindre grupper.
  • Den optimala interaktionen mellan patient och vårdbiträde, där filosofen och patienten Gunnar Åsberg gestaltade några prostatacancerpatienters upplevelser följt av diskussion i mindre grupper.
  • Motiverande samtal (MI) i vardagsarbetet, med Christina Näsholm Symposium, som diskuterade möjligheterna med MI som förhållningssätt och samtalsteknik.
  • Genetik och ärftlighet, med Ekaterina Kuchinskaya, överläkare inom Klinisk genetik vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Ett välarbetat program som kontaktsjuksköterskorna fann bra och omfattande, och uttryckte en önskan om fler liknande utbildningar.

Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med kompetensutveckling och tillsammans jobba för att förbättra vården för prostatacancerpatienter.

Senast uppdaterad 08 maj 2024

Fler nyheter


Alla nyheter