Aktuellt
Nyheter Personliga historier Nyhetsarkiv
Uppföljning av Stockholm3MR Vilken betydelse har proteinet STAT3 vid prostatacancer? Mångårigt framgångsrikt arbete uppmärksammat Kvinnliga kockar ambassadörer för årets Mustaschkamp Rapport om prostatabiopsier MR-baserad strålbehandling för patienter med höftprotes SVT granskar den ojämlika sjukvården Vill öka patienternas delaktighet Widforss kampanj gav en kvarts miljon Dags för Årets Eldsjäls galakväll Riktad behandling kan förlänga överlevnaden Nytt stort bidrag från ridsporten Tretton miljoner kronor till prostatacancerforskning Är män med prostatacancer en särskild riskgrupp? Uppvaktning av socialminister Lena Hallengren Grönberg utsedd till Årets cancerforskare 2022 Vill individualisera patienters strålbehandling Studie med kombinerad PET/MR–kamera Sexliv, impotens och screening Hur kan aktiv monitorering förbättras? Imponerande insamlingslopp av Prostataklubben Avancerad MR-teknik kombinerad med biopsi Europa Uomo behöver din hjälp Undersöker egenskaper hos cancerceller Vill utveckla nya MRI-metoder Utdelning av hedersutmärkelse Mustaschkampgolf 2021 Cykling i kampen mot prostatacancer AI kan hitta metastaser tidigare Ny metod för att diagnosticera spridd prostatacancer Lotterimiljoner trots pandemin Avgörande pilotprojekt i Skåne Två värmländska pristagare Erfaren mångsysslare i ny roll Stefan Sauk om sin prostatacancer Dags för Eldsjälsgalan - som i år kommer direktsändas Per-Anders Nygård - ny kampanjledare Mustaschkampen Widforss' fina butikskampanj resulterade i över 227 000 kronor Rekordhögt stöd till forskning och utveckling Hjärtligt bidrag från ideell förening Olov Berggren - ny generalsekreterare "Sluta försumma prostatacancerpatienterna" Vilken effekt har olika läkemedel? Studerar fetma i relation till prostatacancer Utvecklar och testar nya behandlingsmetoder Cykling mot prostatacancer Mer exakt och tillförlitlig diagnosmetod Nytt obeprövat sätt att behandla cancer Vill förbättra uppföljningen av aktiv monitorering Varför bildas metastaser i skelettet? Stöd för sexuell rehabilitering Forskar inom strålbehandling Datumlotteriet 2020 Fantastiska hederspristagare Coronapandemin Rekordbelopp från Värmland Ride Against Cancer Tio miljoner - forskning Eldsjälsgalan 2020 Salming, Sauk och Svenningsson – och den gemensamma nämnaren Dubblerat belopp till forskning och utveckling Aftonbladets granskning av prostatacancervården 50 000 kronor från Stiftelsen Bifrostbågen Coop – ny som huvudpartner Varför blir prostatacancer aggressiv? Ny kampanjsida för Mustaschkampen Ny bok om sex och samliv Världens näst bästa kokbok Miljonbelopp till Prostata- och bröstcancerförbunden Ny lokal i Boden Seminarium i Almedalen Ny reportageserie i DN Mc-kortege gav över 110 000 kronor Tre lyckliga hederspristagare Minskade biverkningar och effektivare behandling? Blå kokboken II till final Rekordhögt belopp till forskning Invigning av Prostatacancercentrum Butikskampanj gav över en halv miljon kronor Favorit i repris

Erfaren mångsysslare i ny roll

Vid årsstämman i slutet av april valdes Kent Lewén till ny ordförande i Prostatacancerförbundet. Han tar över posten efter Kjell Brissman som varit förbundets ordförande i fyra år.

Kent Ny Ordforande

Foto: Bertil Haskel.

Kent Lewén bor tillsammans med sin fru i en villa, cirka en mil norr om Karlskrona. Han har fyra utflugna barn, sex barnbarn och ett barnbarnsbarn. Ett av Kents stora intressen är parets trädgård, men dessvärre har han svårt att få tiden att räcka till för att sköta om växter och rabatter i önskad omfattning. Ett annat stort intresse är hembygdsrörelsen och han har även några uppdrag i förbundets lokala patientföreningar, bland annat som mentor för föreningen på Gotland.

Under sitt yrkesliv arbetade Kent främst i skolans värld och med politik på olika nivåer. Han har också varit egenföretagare under många år och har fortfarande kvar sin internetbutik där han säljer växter som importeras från Holland.

Kent fick sin cancerdiagnos 2008 och blev något år senare aktiv i Prostatacancerföreningen Viktor, där han var ordförande i sju år. Han har även varit ledamot i förbundsstyrelsen och ansvarig för förbundets aktiviteter i Almedalen.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
– Just nu ser jag fram mot att få träffa så många representanter som möjligt för landets 27 patientföreningar och diskutera vår framtid och deras syn på förbundets utveckling. Det är bara tillsammans vi kan åstadkomma förändringar både i vår organisation och inte minst i vården.

Vilka är de största utmaningarna för Prostatacancerförbundet?
– Förbundets största utmaning är att öka kompetensen bland funktionärer på nationell och lokal nivå. Detta för att vi ska bli bra på att ge enskilda patienter och deras närstående bästa möjliga stöd och stöttning. Med ökad kompetens blir vi också bättre i vårt påverkansarbete och på att föra dialogen med myndigheter och vårdgivaren. Som ett led i detta arbete behöver vi dra igång vår interna utbildning.

Vilka förändringar anser du behöver göras i den befintliga prostatacancervården?
– Först och främst behöver vården klara av sina uppdrag inom den tidsram som finns angivet i rekommendationen, standardiserat vårdförlopp. Ingen ska gå runt och oro sig i flera månader på en kommande behandling. En annan viktig del är att patienter får tillgång till samtliga läkemedel och behandlingar som finns för den aktuella situationen. Ingen ska känna att vården sviker och att läkaren inte erbjuder vad som finns för att ge livsförlängande behandlingar. En tredje viktig del är att prostatacancervården blir mera transparent och att patienten i sitt val av behandling och behandlare kan känna sig tryggare i sitt eget beslut inför operation, stålning eller medicinering.

Vad är förbundets viktigaste fokusområde?
–Vårt förbund får aldrig släppa kravet på en allmän prostatacancerscreening för alla män över 50. Detta måste vara det viktigaste vi ska fokusera på. Vi ska aldrig vika ner oss utan med hög och tydlig röst tala om prostatacancervårdens viktigaste uppgift, tidig upptäckt genom screening.

Hur ska förbundet kunna öka allmänhetens kunskap om prostatacancer?
– Genom ett idogt arbete med Mustaschkampen når vi ut med vårt budskap om prostatacancer och därmed om vad tidig upptäckt betyder för att kunna få en botande behandling. Jag är övertygad om att detta är vår bästa kanal för att nå män och deras närstående och därmed öka kunskapen hos allmänheten.

Senast uppdaterad 06 maj 2021

Fler nyheter


Alla nyheter