Vid årsstämman i slutet av april valdes Kent Lewén till ny ordförande i Prostatacancerförbundet. Han tar över posten efter Kjell Brissman som varit förbundets ordförande i fyra år.
Foto: Bertil Haskel.
Kent Lewén bor tillsammans med sin fru i en villa, cirka en mil norr om Karlskrona. Han har fyra utflugna barn, sex barnbarn och ett barnbarnsbarn. Ett av Kents stora intressen är parets trädgård, men dessvärre har han svårt att få tiden att räcka till för att sköta om växter och rabatter i önskad omfattning. Ett annat stort intresse är hembygdsrörelsen och han har även några uppdrag i förbundets lokala patientföreningar, bland annat som mentor för föreningen på Gotland.
Under sitt yrkesliv arbetade Kent främst i skolans värld och med politik på olika nivåer. Han har också varit egenföretagare under många år och har fortfarande kvar sin internetbutik där han säljer växter som importeras från Holland.
Kent fick sin cancerdiagnos 2008 och blev något år senare aktiv i Prostatacancerföreningen Viktor, där han var ordförande i sju år. Han har även varit ledamot i förbundsstyrelsen och ansvarig för förbundets aktiviteter i Almedalen.
Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
– Just nu ser jag fram mot att få träffa så många representanter som möjligt för landets 27 patientföreningar och diskutera vår framtid och deras syn på förbundets utveckling. Det är bara tillsammans vi kan åstadkomma förändringar både i vår organisation och inte minst i vården.
Vilka är de största utmaningarna för Prostatacancerförbundet?
– Förbundets största utmaning är att öka kompetensen bland funktionärer på nationell och lokal nivå. Detta för att vi ska bli bra på att ge enskilda patienter och deras närstående bästa möjliga stöd och stöttning. Med ökad kompetens blir vi också bättre i vårt påverkansarbete och på att föra dialogen med myndigheter och vårdgivaren. Som ett led i detta arbete behöver vi dra igång vår interna utbildning.
Vilka förändringar anser du behöver göras i den befintliga prostatacancervården?
– Först och främst behöver vården klara av sina uppdrag inom den tidsram som finns angivet i rekommendationen, standardiserat vårdförlopp. Ingen ska gå runt och oro sig i flera månader på en kommande behandling. En annan viktig del är att patienter får tillgång till samtliga läkemedel och behandlingar som finns för den aktuella situationen. Ingen ska känna att vården sviker och att läkaren inte erbjuder vad som finns för att ge livsförlängande behandlingar. En tredje viktig del är att prostatacancervården blir mera transparent och att patienten i sitt val av behandling och behandlare kan känna sig tryggare i sitt eget beslut inför operation, stålning eller medicinering.
Vad är förbundets viktigaste fokusområde?
–Vårt förbund får aldrig släppa kravet på en allmän prostatacancerscreening för alla män över 50. Detta måste vara det viktigaste vi ska fokusera på. Vi ska aldrig vika ner oss utan med hög och tydlig röst tala om prostatacancervårdens viktigaste uppgift, tidig upptäckt genom screening.
Hur ska förbundet kunna öka allmänhetens kunskap om prostatacancer?
– Genom ett idogt arbete med Mustaschkampen når vi ut med vårt budskap om prostatacancer och därmed om vad tidig upptäckt betyder för att kunna få en botande behandling. Jag är övertygad om att detta är vår bästa kanal för att nå män och deras närstående och därmed öka kunskapen hos allmänheten.