Maréne Landström, professor i klinisk patologi, prisas för sin enastående forskning inom prostatacancer. I samband med en direktsänd TV-gala tilldelas hon Cancerfondens utmärkelse Årets cancerforskare 2024.
Foto: Umeå universitet.
När prostatacancer spridit sig till skelettet är överlevnaden knappt två år. Det finns idag inte någon behandling förutom cellgifter. Cellgifter ger dock svåra biverkningar och den livsförlängande effekten är inte särskilt stor.
– Det jag hoppas är att vårt läkemedel ska göra att männen kan leva länge med sin sjukdom och slippa få metastaser i skelettet, säger Maréne Landström.
Maréne och hennes forskningskollegor räknar med att de första testerna på människor kommer att ske inom några år. Visionen är att utveckla ett fungerande läkemedel vid metastaserande prostatacancer som kan förebygga skelettmetastasering, eller åtminstone lindra symtom och ge färre biverkningar än dagens läkemedel. Om resultaten är så lovande som det verkar kan behandlingen finnas i vården några år senare.
Cancerfondens motivering till utmärkelsen lyder:
"Professor Maréne Landström vid Umeå universitet utses till årets cancerforskare 2024, för hennes excellenta grundforskning om molekylära mekanismer för hur cancer uppstår och sprider sig, och där resultaten visar på nya behandlingar för att minska risken för spridning."
Priset delas ut i samband med Cancerfondens tv-gala ”Sjung tillsammans mot cancer” som sänds i TV4 den 8 januari klockan 20.00.
Maréne Landström har vid flera tillfällen fått forskningsanslag från Prostatacancerfonden.
Här kan du läsa en intervju med Maréne gällande hennes forskningsresultat.