Den 9–10 april samlades 31 kontaktsjuksköterskor från 15 olika regioner i landet för en tvådagarsutbildning i Stockholm, arrangerad av Prostatacancerförbundet – en utbildning skapad av kontaktsjuksköterskor, för kontaktsjuksköterskor.
Foto: Elin Sundvik.
Deltagarna kom från hela Sverige, från Gällivare i norr till Ystad i söder, vilket gav en rik representation av erfarenheter, arbetssätt och förutsättningar. För att göra utbildningen tillgänglig för så många som möjligt stod förbundet för alla kostnader: resa, boende, mat och själva fortbildningen. Deltagarna bodde på Freys hotell och bjöds på en gemensam middag, vilket även blev en uppskattad stund för att knyta kontakter och stärka sammanhållningen.
Fokus på kunskap, erfarenhetsutbyte och framtidens vård
Utbildningen syftade till att fördjupa kunskaper, erbjuda nya perspektiv och skapa utrymme för erfarenhetsutbyte. Responsen från deltagarna var överväldigande positiv. Särskilt uppskattade var föreläsningarna med:
• Karin Holmsten, S:t Görans sjukhus, som presenterade nya onkologiska behandlingar och läkemedel på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt.
• Marie Stenmark Askmalm, överläkare och docent vid Skånes universitetssjukhus, som föreläste om genetik och ärftlighet – ett ämne som väckte stort intresse inför samtal med patienter.
Att få möjlighet att nätverka och utbyta erfarenheter med kollegor från andra delar av landet, lyftes av många som en av höjdpunkterna. Trots samma yrkesroll märktes tydligt att arbetet kontaktsjuksköterskor gör, ofta skiljer sig åt och har olika förutsättningar – vilket gav plats för både igenkänning, nya idéer och inspiration.
– Det är tydligt att det finns ett stort behov av forum där kontaktsjuksköterskor kan mötas, diskutera och utvecklas tillsammans. Det här är en investering i kunskap, trygghet och framtidens prostatacancervård, säger Lars Tomasson, förbundsstrateg på Prostatacancerförbundet.
Vårdprogram, uppdragsbeskrivning och det svåra samtalet
Utbildningen bjöd även på flera andra värdefulla inslag:
• Johan Stranne presenterade nyheter i det nationella vårdprogrammet för prostatacancer.
• Katja Vuollett Carlsson, ordförande i den nationella arbetsgruppen för kontaktsjuksköterskor, berättade om den nyligen avslutade utvärderingen av uppdragsbeskrivningen.
Föreläsningen med Gunilla von Platen, som med värme och skärpa lyfte ”Det svåra samtalet”, hur man som kontaktsjuksköterska möter patienters oro, sorg och osäkerhet. Inför föreläsningen hade deltagarna delat med sig av sina utmaningar i patientmötet via en enkät, vilket gjorde innehållet verklighetsnära och relevant.
Avslutning med skratt, insikter – och tacksamhet
Utbildningen avslutades med en uppskattad föreläsning av Gunnar Åsberg, filosof, förbundsmedlem och själv patient. Genom en personlig gestaltning av "Det önskvärda mötet" mellan patient och kontaktsjuksköterska bjöd han på både skratt och eftertanke. Hans berättelse gav en viktig påminnelse om vikten av det mänskliga mötet i vården.
Här är några citat från deltagarna:
• "Gruppdiskussionerna var mycket givande. Och det trygga patientsamtalet gav flera aha-upplevelser."
• "Föreläsningen om nya onkologiska behandlingar var särskilt värdefull – Karin gjorde det lätt att förstå."
• "Gunilla och Marie gav mig nya verktyg för samtal med patienter – det tar jag verkligen med mig."
• "Avslutningen med filosofen var fantastisk. Rörande och viktigt."
• "Jag har lärt mig så mycket om hur andra arbetar. Kul att träffa kollegor från hela landet."
• "Ett otroligt bra arrangemang. Jag känner mig inspirerad och stärkt i min roll."
Utbildningen kommer tillbaka
Intresset var stort och många deltagare uttryckte att de varmt kommer rekommendera utbildningen till sina kollegor:
• ”Absolut! Den var fantastisk. Jag är så tacksam att jag fick chansen. Tack!”
Prostatacancerförbundets utbildning för erfarna kontaktsjuksköterskor kommer tillbaka nästa år. Redan nu går det att anmäla intresse inför 2026 här.
Tillsammans för en prostatacancervård i världsklass
Prostatacancerförbundet arbetar för att prostatacancervården i Sverige ska hålla världsklass – och vara likvärdig, oavsett var i landet du bor. Utbildningar som denna är en viktig del i det arbetet. Kontaktsjuksköterskor spelar en avgörande roll i patientens resa – och för att de ska kunna göra sitt viktiga arbete krävs rätt förutsättningar, stöd och möjlighet till kompetensutveckling.
Till dig som är kontaktsjuksköterska: Ditt engagemang, din kunskap och din närvaro gör skillnad varje dag. Du är ovärderlig. Vi är tacksamma för allt du gör – och vi fortsätter arbeta för att du ska få det stöd du behöver.