Biverkningar

De allra flesta vars prostatacancer upptäckts och behandlas innan den börjat sprida sig kan botas eller leva vidare utan besvär av sin cancer. Däremot är olika former av biverkningar vanliga som kan minska livskvaliteten.

Det rör sig framför allt om nedsatt eller utslagen sexuell förmåga och urinläckage, tillfälligt men ibland också bestående. Mycket påverkar till exempel tumörens karaktär och placering, din ålder och kondition i övrigt samt kvaliteten i ingreppet. När man väljer behandling är det därför viktigt att sätta sig in i vilka olika konsekvenser den kan få. Gå igenom detta med din läkare eller kontaktsjuksköterska. 

Boktips!
Sex, samliv & prostatacancer, av Carina Danemalm Jägervall och Ola Bratt, är den första bok som heltäckande tar upp de olika sexuella förändringar som kan uppstå vid behandling av prostatacancer och vad man kan göra åt dem. Boken vänder sig till män med prostatacancer och deras närstående – före, under och efter cancerbehandlingen. Boken omfattar allt från medicinska fakta och en bred beskrivning av olika aspekter på sexualitet, till praktiska råd för sexuell rehabilitering. Flera män och deras partner berättar om sina olika erfarenheter och om hur de har hanterat sex och samliv efter cancerbehandlingen.

Klicka på bokens omslag för att läsa den som pdf eller beställ den via vår webbshop.

Här har vi samlat några länkar där du kan läsa mer om erektionsproblem:

Här har vi samlat några länkar där du kan läsa mer om urinläckage:

Senast uppdaterad 05 maj 2023