Hittills under 2025 har Prostatacancerförbundet beviljat anslag motsvarande 16,3 miljoner kronor till 31 olika forsknings- och utvecklingsprojekt inriktade på prostatacancer. Vid denna tidpunkt förra året var siffran 15,6 miljoner kronor.
Foto: Getty Images.
Att forskningsanslagen och de insamlade medlen till ökar tyder på att givarna, både privatpersoner och företag, tycker att området är väsentligt att stödja. Som patientorganisation har förbundet även en viktig roll för professionen eftersom man i de olika lokalföreningarna ger patienterna information och psykologiskt stöd.
– Som patient är det betydelsefullt att få kontakt med någon som har egen erfarenhet av prostatacancer och det vet många i professionen som kan hänvisa till aktuell lokalförening, säger Yvonne Brandberg, professor i vårdvetenskap med fokus på onkologi och ledamot i Prostatacancerförbundets forskningsråd.
Stora framsteg
Svensk prostatacancerforskning har under de senaste åren varit framgångsrik med flera viktiga studier samt förbättrad diagnostik och behandlingsmöjligheter. Det är framförallt allt inom den diagnostiska verksamheten som nya forskare har tillkommit, till exempel inom nukleärmedicin, radiologi och biomedicin. Biomarkörer för prognos vid prostatacancer och för individualiserad behandling är viktiga områden idag. En del forskning gäller hur en framtida rikstäckande prostatacancerscreening bör utföras och hur man ska välja ut dem som har den största risken och därför bli undersökt med jämna mellanrum.
– De stora framstegen inom prostatacancerforskning framöver kommer att ske inom individanpassad behandling baserat på förbättringar inom diagnostik, tumör-klassificering och prognostisering genom utveckling av nya och bättre biomarkörer. Behandlingen kommer att ytterligare förbättras framför allt inom avancerad sjukdom, säger Jan-Erik Damber, seniorprofessor i urologi och ledamot i Prostatacancerförbundets forskningsråd.
Rekordmånga ansökningar
Intresset för att söka om medel har ökat de senaste åren. Under hösten slogs återigen ett nytt rekord i antal ansökningar.
– Under den senaste ansökningsperioden fick vi in 42 ansökningar, vilket är helt fantastiskt. Kvaliteten på dessa projekt var generellt mycket god. Det känns oerhört bra att vi har möjlighet att utöka vårt stöd till forskning och utveckling och stödja så många spännande projekt, säger Magnus Klang, ordförande i Prostatacancerförbundet.