Aktuellt
Nyheter
Råd och stöd vid ett cancerbesked Viktigt stöd till AI-verktyg Symbol som synliggör kampen Spela bingo digitalt i sommar Möt oss i Almedalen Rätt patient till rätt behandling Andra etappen av Sverigeresan Givande deltagande på Jaktmässan Kommentar med anledning av Spelinspektionens varning Unik chans till rehabilitering Dalmas mottog hedersvärt pris Vill optimera tidig upptäckt av aggressiv prostatacancer Fokus på screening under Sverigeresan Kunskap, nätverk och nya perspektiv Att vara närstående är en resa i kärlek och sorg Missa inte Årets Eldsjäl! Jämför behandlingsmetoder för äldre män Utökat stöd till forskning Jag vill skapa hopp och lust hos drabbade män Det går att vända mörker till ljus Vill förbättra effekten av radioaktiva läkemedel Gjorde Vasaloppsdebut med bravur Gemensam namninsamling överlämnad till minister När är det bäst att ge cellgift? Anmälan till utbildning Ansök till vår uppskattade rehabvecka Hur kan radioaktiva läkemedel användas för behandling? Namninsamling mot ett försämrat högkostnadsskydd Nytt träningskoncept för män med hormonbehandling Julgåvor som gör skillnad Vad tycker närstående till män med spridd prostatacancer? Ny storvinst i JOYNA för lokal prostatacancerförening Anmäl dig till Mustaschmilen i Göteborg eller Malmö AI kan effektivisera metod för diagnostik Känslosam invigning av Mustaschkampen Vem är din personliga eldsjäl? Granskning av Datumlotteriet Årets limiterade pins lanserade VIlken metod är mest tillförlitlig för att spåra prostatacancer? Står upp för att screening måste införas Firande och manifestation på internationell dag Utvecklar nya sätt att diagnostisera prostatacancer Nya produkter som uppmuntrar till en aktiv livsstil Patientförening vann 100 000 kronor i JOYNA-lotteriet Vill optimera användningen av MRT-bilder Insamlingar via egen plattform Nu kan du anmäla dig till Mustaschmilen 2024 Ingen sommar utan bingo Vill minimera risken att drabbas av allvarliga biverkningar Prostatacancerförbundet på plats i Almedalen App som underlättar knipträning för män Förbundets specialanpassade rehabveckor Studerar sambandet mellan livsstil och aggressiv cancer Prostatacancer ur patienternas perpektiv Ny utgåva av skrift om prostatacancer Kritik mot bristande framsteg i cancerstrategin Lyckad utbildning för erfarna kontaktsjuksköterskor Givande och lärorik konferens Fortsatt generöst stöd från Ride Against Cancer Sexuell rehabilitering tillgängligt för fler Se Årets Eldsjäls Galakväll live JOYNA oss i kampen mot prostatacancer Förbättrad livskvalitet efter cancerbehandling 100 miljoner kronor till prostatacancerforskning Möt våren i en snygg mössa Lusseballen vann prestigefullt pris i kommunikation Ansök till vårens rehabvecka JOYNA - ett nytt digitalt prenumerationslotteri Lansering av ny kunskapsbank Maréne utsedd till Årets cancerforskare 2024 Rätt behandling till rätt patient
Personliga historier Nyhetsarkiv

Råd och stöd vid cancerbesked

Varje dag får cirka 30 män i Sverige veta att de drabbats av prostatacancer. Att få ett cancerbesked förändrar tillvaron för både den som drabbas och dennes närstående. Vanligtvis uppstår många frågor om vad sjukdomen innebär.  

Frågetecken i olika storlekar och färger

Foto: Alexandra Koch, Pixabay.

När du fått ett cancerbesked kan det vara svårt att komma ihåg alla frågor du vill ställa till vården. Genom att förbereda frågor kan du få bättre förståelse för din sjukdom och känna dig mer delaktig i din vård. Det kan vara bra att ta med en närstående till läkarbesöket som kan hjälpa till att minnas vad som sägs och ställa kompletterande frågor. Här är exempel på viktiga frågor att ställa:

Om sjukdomen och behandlingen:

  • Behöver jag någon behandling nu? Vissa former av prostatacancer kräver inte omedelbar behandling utan kan följas med aktiv monitorering.
  • Vad är målet med min behandling? Att förstå om behandlingen syftar till att bota cancern eller bromsa sjukdomsförloppet.
  • Vilken typ av behandling rekommenderar du och varför? Be läkaren förklara alternativen (operation, strålbehandling, etc.) och varför en viss behandling rekommenderas i ditt fall.
  • Hur går behandlingen till och hur länge pågår den? Få en tydlig bild av behandlingsprocessen.

Om biverkningar och uppföljning:

  • Hur kommer behandlingen att påverka mitt sexliv? De flesta behandlingar påverkar sexuell funktion på olika sätt.
  • Hur stor är risken att jag drabbas av urinläckage eller täta urinträngningar? Vanliga biverkningar som varierar beroende på behandlingsform.
  • Vilka övriga biverkningar kan förväntas och hur länge varar de? Viktigt för att kunna förbereda sig mentalt och praktiskt.
  • Hur ska jag följas upp och hur lång tid tar det innan vi vet om behandlingen fungerar? För att förstå den fortsatta vårdprocessen.

Övriga viktiga frågor:

  • Vem ska jag ha kontakt med under behandlingen och vem hör jag av mig till om jag har frågor? Att ha en tydlig kontaktperson i vården är viktigt.
  • Finns det några forskningsstudier jag kan delta i? Möjlighet att få tillgång till nya behandlingsmetoder.
  • Vad kan jag själv göra för att behandling och rehabilitering ska bli optimal? Din egen roll i behandlingsprocessen.

Via vår chatbot kan du ställa dina egna frågor om prostatacancer. Med hjälp av artificiell intelligens förstår chatboten dina frågor och för en sammanhängande dialog med dig i text utifrån pålitliga och aktuella källor. Dygnet runt, alla dagar i veckan, på vilket språk du vill.

Fråga chatboten

Prata med andra i samma situation
Det är olika hur man reagerar på ett cancerbesked. Många tycker att det känns värdefullt att ha kontakt med andra som har liknande erfarenheter. Prostatacancerförbundet har 29 patientföreningar runt om i landet, minst en förening i varje region. Föreningarna erbjuder råd och stöd till både drabbade och deras närstående. Genom att bli medlem blir du en del av gemenskapen och får bland annat möjlighet att delta i samtalsgrupper, föreläsningar med mera. 

Här hittar du kontaktuppgifter till alla patientföreningar

Fler nyheter


Alla nyheter