Mycket tyder på att en kortare och mer intensiv strålbehandling av prostatacancer som har begränsad spridning ger lika bra resultat som en mer utdragen behandling. En studie som påbörjades 2024 ska ge säkra resultat och forskarna är hoppfulla.
Namn: Camilla Thellenberg Karlsson.
Född: 1972.
Titel: Överläkare.
Arbetar vid: Cancercentrum vid Norrlands universitetssjukhus.
Forskningsprojekt: Hypo M1 – Ultrafraktionerad strålbehandling vid metastaserad prostatacancer
Bidrag från Prostatacancerförbundet: 800 000 kronor.
Tidigare intervju: Camilla Thellenberg Karlsson.
Kan tiden som en man med spridd prostatacancer tillbringar på sjukhus för att strålas kortas till mindre hälften? Ja, det tror forskaren och överläkaren Camilla Thellenberg Karlsson. Hon är inriktad på forskning som görs i vårdmiljö där patienter ofta deltar. Främst studerar hon prostatacancer och särskilt i kombination med strålbehandling. Nu gör hon en stor studie som hon hoppas ska påverka vården i hela Sverige. Syftet är att minska antalet tillfällen som män med obotlig prostatacancer behöver strålas.
Idag varierar strålbehandlingarna beroende på hur allvarlig cancern är. Är cancern lokal eller bara något spridd är behandlingen sju tillfällen under två veckor. Är den däremot mer omfattande och inte längre botbar behandlas mannen vid 19 tillfällen under fyra veckor men med en lägre stråldos.
– Eftersom cancern inte längre går att bota ges strålningen för att hålla cancern i schack under så lång tid som möjligt, säger Camilla Thellenberg Karlsson.
Stora vinster för vården
Innan 2018 var den längre behandlingen rutin även om cancern gick att bota. Men sedan en skandinavisk studie visat att resultaten var lika goda även med en kortare behandling ändrades riktlinjerna. Camilla Thellenberg Karlssons förhoppning är nu att behandlingen av spridd cancer ska kunna ändras på samma sätt.
– Jag vill göra det enklare för patienterna. Genom att korta ner behandlingen kan vi frigöra tid som männen nu behöver använda för sjukhusbesök. Kortare behandlingstider innebär också stora vinster för vården, det såg vi när rutinerna ändrades 2018. Alla patienter som förut var hos oss i åtta veckor kommer nu bara i två och halv vecka. Det är fantastiskt.
Frågan som behöver redas ut är om en högre stråldos under kortare tid ger allvarligare biverkningar än gängse behandling.
– Hos patienter som har en spridd sjukdom är primärtumören ofta större än hos de vars cancer inte spridit sig. Mindre strålad volym betyder ofta färre biverkningar. Nu vill vi bli säkra på att behandlingen är bra fast vi har en större volym som strålas. Vi ska ju lindra utan att skada.
Vanliga biverkningar
Nästan alla som strålar prostatan får problem när behandlingen pågår. Framförallt är det slemhinnorna i urinblåsan och tarmen som blir sköra och kan brista. Men några månader efter att strålningen avslutats brukar kroppen ha läkt.
– Det vi vill förvissa oss om är att biverkningarna inte blir fler eller allvarligare för de här patienterna än för dem vars tumörer är mindre.
400 män ska delta i studien. Målgruppen är de som har en nyupptäckt prostatacancer och vars sjukdom inte är botbar men som trots det är måttligt spridd. Patienterna lottas till en standardbehandling på fyra veckor eller till den kortare behandlingen på två och en halv vecka. De kommer att kontinuerligt svara på frågor om hur de mår och tillsammans med läkarnas bedömningar blir det underlaget som forskarna utvärderar. Fem sjukhus runtom i Sverige medverkar och studien ska vara klar 2026.
Viktigt stöd
Prostatacancerförbundet valde att stödja projektet redan när det skulle dra igång och bidraget har varit centralt för att studien skulle bli av.
– Stödet är superviktigt. Det gjorde att vi kunde dra igång. Vår hypotes har hela tiden varit att det kommer att gå bra avseende biverkningarna, för männen som deltar i studien. Lika bra som för de med mindre utbredd cancer. Har vi rätt kommer det att frigöra jättestora resurser på strålavdelningarna och patienterna kommer att slippa mycket tid på sjukhus.
Skribent: Lotta Nylander.