"Pappa dog av det. Varför testade jag mig inte?"

När Dan blev 50 år gick han på en 50-årskontroll hos en privat aktör. Där togs ett PSA-prov som Dan inte kändes vid. Värdet visade 3,9 och det dröjde 14 år innan nästa kontroll gjordes. 

Bild på Dan Magnusson i sin studio

Foto: Privat

När Dan Magnusson 2021 vände sig till vården igen var det av helt annan anledning än prostatacancer.

– Till slut fick jag en tid och då visade det sig att jag hade en propp i benet och tre i lungan. Av någon anledning var det en ung läkare, som jag tror inte ens var legitimerad, som såg ett samband och tyckte det var läge med ett PSA-prov, säger Dan.

Vilket var bra. PSA-provet visade ett värde på 24. Dan uttrycker att han känner sig mycket tacksam över den vakna läkaren och ifrågasätter varför det ska vara slumpen som avgör.

– ”Du har ett skyhögt PSA” sa dem och jag tänkte direkt ”visst fan, farsan!”. Tre dagar senare tänkte jag att jag hade spridd prostatacancer och skulle dö. Det infinner sig någon sorts sorgsenhet och dödsångest i det här, säger Dan.

Dans pappa blev 87 år gammal. Han dog i sviterna av spridd prostatacancer och i slutet hade han rejäla problem med urinblåsan. När Dan insåg att han själv drabbats av prostatacancer blev han förbannad på sig själv, chockad och tyckte det var märkligt att han inte hade reagerat på att ta ett PSA-prov tidigare.

– ”Varför har jag inte gått och testat mig när jag vet att farsan hade det?”
En fråga med inget självklart svar. Dan beskriver sin pappa som inte särskilt öppen och generös med sina tankar, erfarenheter och känslor om sjukdomen. Dessa tendenser till att sopa saker under mattan och stoppa huvudet i sanden kan absolut leda till att en så enkel sak som ett livsviktigt PSA-prov kan glömmas eller prioriteras bort. Dan uttrycker att han inte vill bli bitter och älta saker. Och tycker det är viktigt att prata av sig. Han säger att han snarare blir tjatig och ältar på sin omgivning.

Famla i mörker
På magnetröntgen såg man fyra tumörer i prostatan. Den största tumören var 19 millimeter med tydligt kapselgenombrott. Dans första kontakt var med en urolog. Vid valet av behandlingsmetod upplevde Dan att han blev styrd till att göra en operation, vilket också var ett självklart val i början. Men det skulle ändras. Dans ärende skickades till Örebro på grund av kortare väntetider och svaret därifrån blev något häpnadsväckande.

– De sa: ”Vi tror inte att vi kan bota den här mannen och att han är operabel”, berättar Dan.

Det blev ingen operation. I stället blev det strålning och Dan startade en behandling med hormoner. På eget initiativ började han att träna styrketräning tre gånger i veckan i samband med hormonbehandlingen för att inte tappa all muskelmassa.

– När jag började ta sprutor och läste på upplevde jag en kemisk kastrering och blev uppriktigt ledsen och deprimerad. Kontaktsköterskan sa att det skulle vara ”över” med potensen, vilket inte stämde. Så man ska inte bli rädd eller ta ut händelserna i förväg, uttrycker Dan.

Nu i efterhand är han väldigt nöjd med strålning och att det inte blev en operation. Han tror att patienter som är mer kunniga, engagerade och kan påverka sin sjukdomsbild, ofta blir nöjda.  

– Detta är en väldigt viktig aspekt att ta hänsyn till. Jag blev bara nöjdare och nöjdare ju längre behandlingen pågick. Jag kände mig delaktig och engagerad. Däremot kunde jag uppleva att vården blev förvånad när jag ställde frågor och krav. Du är fruktansvärt sårbar och utsatt i början av diagnosen. Det bör finnas någon sorts utbildning inom vilken eller vilka behandlingsmetoder och vägval du ska välja, säger Dan.

Val av behandlingsmetoder
– Jag började kolla runt och såg något som heter brachyterapi. Innan jag riktigt förstod vad det var, såg jag ett amerikanskt institut som erbjöd detta. Jag tog upp det med min kontaktsjuksköterska som sedan pratade med hennes lyhörda onkologläkare. Hon tyckte det lät intressant, så jag fick åka till Akademiska sjukhuset i Uppsala och göra en undersökning för att se om jag var lämpad, berättar Dan.

Han valde en behandlingskombination med två brachy-tillfällen i Uppsala kombinerat med extern strålning i Gävle.

Brachyterapi
Dan berättar hur Brachyterapi har fungerat för honom. Han spenderade tre dagar i Uppsala under två olika tillfällen. Själva operativa ingreppet tog fem timmar och strålningen några minuter. Han beskriver att han låg i en liknande gynekologstol och tittade på tv under ingreppet.

– Det finns läkare och fysiker på plats för att räkna ut hur de ska optimera strålningen. De gör ett schema och trycker in en stav i rektum och har via den kontrollen på nålarna. Efter ryggmärgsbedövning fördes 19 nålar med radioaktiv laddning in i prostatan via mellangården. Vid det andra och sista tillfället opererade de in tre guldkorn i prostatan för att navigera vid extern strålning. I Gävle kompletterande man med tatuering på höften på varsin sida och en tatuering strax över snoppen. Häftigt hur det fungerar, säger han.

Lever mer i nuet och dricker mindre vin
Dan Magnusson förklarar att han alltid har varit matintresserad, ätit allsidig kost och levt hälsosamt och ”by the book”. Han påpekar också att som matintresserad innebär det ofta ett intresse för det goda och rätt valda vinet till maten. Dan nämner att han nu för tiden endast dricker ett glas på sin höjd och att detta är något han saknar, även om det är självvalt, eftersom intresset fortfarande finns kvar. Det blir mycket promenader och fisk, skaldjur och vegetarisk mat hemma hos honom.

Vad vill du att den som läser ska ta med sig från detta samtal?
– Jag var med i ett snackcafé i Prostataföreningen Gävleborg i början av min diagnos. Jag tror att just såna typer av samtal är väldigt nyttigt för de som inte gjort sitt val ännu. Du får berätta om dig själv och vart du står i resan och jag märkte att det verkligen fanns ett pratbehov. Jag berättade om min resa och min plan att börja strålas under våren. Och uttryckte mig att jag var ”klar” därefter, säger Dan.

Något som en annan medlem reagerade på. Dan fick en ”aha-upplevelse” när en annan drabbad man uttryckte ”det är ju då allt börjar”.

– När han sa det, fattade jag direkt.  Man känner fortfarande av både biverkningar och en oro inför återfall vilket inte är särskilt roligt, säger Dan.

Faktaruta
Namn
: Dan Magnusson
Född: 1957
Bor: Gävle
Familj: Fru, och två utflugna pojkar
Intressen: Mat/dryck, träning, musik och andra kulturyttringar samt podden PROSTATA DAN

Fler nyheter


Alla nyheter