Ola fotograferar för ett evigt liv och för kampen mot cancer

Ola Åkeborn är fotograf sedan 40 år och driver en fotobutik i Karlskrona.

Bild på Ola Åkeborn

Bild: Privat bild av Ola Åkeborn

Hans inspireras av mötet med människan och kunskapen i att framhäva självkänsla, öka medvetenhet och den personliga skönheten i varje porträttbild.

Ola tycker att samhället har glömt bort att fotografera och prioritera bra porträttbilder. Han menar att nu för tiden är det mest bilder med filter och roliga motiv. En del av Olas arbete består av bildproducering ämnade till begravningar. Han märker att många kunder och människor i allmänhet saknar en bra porträttbild av sig själv och andra.

– Man har en människa som man har älskat i hela sitt liv och sen när personen gått bort saknar man en fin porträttbild när man verkligen behöver och vill ha det, säger Ola.

Han berättar att idéen och tanken över att få fler människor att fotografera sig bottnar i just detta.

Ola är själv närstående till någon som drabbats av prostatacancer  
Ola har en personlig relation till prostatacancer. Hans svåger har drabbats och genomgått en operation. 2019 startade Ola en Facebook-insamling och fick ihop 27 000 kronor. Därefter när Covid lamslog hela världen, fick insamlingen kring prostatacancer ett naturligt avbrott och återupptogs igen hösten 2021. Då kände fler människor till Olas insamling och totalt samlades det in 58 000 kronor.

682 porträttbilder enade mot cancer
Hösten 2022 samlade Ola in pengar till både bröstcancer och prostatacancer. Det betyder att under oktober och november fick man välja vilken organisationen man ville skänka pengarna till. De människor som ville bidra till bröstcancer donerade pengarna till den lokala bröstcancerföreningen Rosa Rutor. Totalt blev det 682 porträttbilder och ett starkt visuellt intryck att man tillsammans står enade mot cancer.

– Det delades ganska lika och jag har förhoppningar om att det ska bli lika bra i år, om inte ännu bättre. Människorna gillar bilderna och använder dem. Och det är självklart också tanken, säger Ola.

Ett speciellt minne
Vissa människor kommer in i butiken och är väldigt öppna om sitt tillstånd medan andra personer, i synnerhet män, aldrig har pratat eller öppnat upp sig tidigare.

– Denna plats har blivit nästan som ett forum för dessa människor, där vi kan prata och ventilera. Det visar sig att vissa män hade problem för kanske 20 år sedan. Detta ska inte vara någon skamsen åkomma, när det faktiskt är något som är vanligt. Efter en prostataoperation kan livet förändras, inte bara psykiskt, utan också fysiskt. Något som många kanske inte vet om, säger Ola.


För Ola är detta betydelsefullt. Han lär sig mer om sjukdomen och om hur olika samtal kan påverka och bli. Han upplever att människor kan komma in i fotobutiken och bestämt meddela att de vill vara med och stödja – och att de inte bryr sig så jättemycket om hur porträttet egentligen blir, även om det såklart alltid är fint.

Ola är i riskzonen och har tagit blodprovet

Ola är 55 år gammal och har tagit PSA-prov. Han är mycket väl medveten om vad allt handlar om.

– Det är jättestort att få ta del av många människors liv. Jag hinner bli väldigt personlig med folk på väldigt kort tid och jag märker att folk har ett behov av att prata om detta. Jag är som sagt 55 år gammal och har självklart tagit ett PSA-prov för att vara på den säkra sidan, säger Ola.

Vad händer sen?
Många undrar vad som händer sen. ”Sen” betyder alltså efter operation och behandling. Frågor som: vad händer sen, hur fungerar den sexuella biten och allt det praktiska. Han berättar att en kund till honom drabbades av prostatacancer och drygt ett år senare, efter diagnosen, skildes kunden från sin partner. En bidragande faktor var nog den sexuella biten och svårigheterna kring den.

– Jag blir som en neutral ringhörna. Det märks att det verkligen behövs pratas om detta. Många pratar varmt om Prostatacancerföreningen Viktor här. Där får man mycket stöd och råd.

– Jag hade en man som kom in och ville ta en porträttbild. Han sa att han precis fått diagnosen och hade bestämt sig för att fotografera sig. ”Det här är jag. Så här ser jag ut men jag kommer inte vara samma människa efter jag gått igenom detta”, säger Ola.

Om du är intresserad av att bli fotograferad är du varmt välkommen till Olas fotobutik. Han nämner att han alltid är på plats och att det inte krävs någon tidsbokning. För den som är lite blyg kan man istället titta på alla porträttbilder som pryder skyltfönstret.

– Det finns en medvetenhet kring att detta påverkar inte bara den som blir sjuk, utan hela familjen och de närstående. Många ungdomar kommer in och säger att morfar eller att morbror är drabbad, nämner Ola.

– Det är kanske inte så viktigt att ta en porträttbild för sin egen skull, utan mest för andras skull. Det handlar inte om man är ful eller snygg eller vad det än är. Det handlar om att lämna efter sig något betydelsefullt, menar Ola.

Cancer kan drabba vem som helst. Årets tema är ett jättebra tillfälle för närstående att visa sitt stöd. Är du intresserad av att veta mer om detta är du varmt välkommen att höra av dig till Ola Åkeborn.

Läs mer på Olas hemsida här. 

Fler nyheter


Alla nyheter