När Bosse var runt nio år dog hans mamma. Till följd av detta fick han bo väldigt mycket hos sin bästa kompis, vars pappa hette Folke Edsmyr.
Foto: Privat
Pappan arbetade som professor på Radiumhemmet vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Kanske inte en sådan märkvärdig sak då - men som skulle visa sig ha stor betydelse senare i livet.
Bosse var på ett vanligt, rutinmässigt läkarbesök i samband med arbetet. Bosse hade vid denna tidpunkt tagit PSA-prov tidigare, där provsvaren pendlat både upp och ner. Bosse nämner att han inte upplevde några som helst sjukdomssymtom.
– Men ändå så sa den här läkaren till mig att ”jag skickar dig till en urolog som får känna och klämma lite för säkerhetsskull”, säger Bosse.
Bosse fick en remiss till Solna och vid läkarbesöket tyckte urologen att prostatan såg frisk ut och att de årliga PSA-proven skulle räcka fortsättningsvis.
Snäll gest
– När jag nämnde Folkes namn och undrade om läkaren kände till honom, så var han mycket välbekant. Folke var nästan som en rockstjärna i läkarens värld. Vi satt och pratade en hel del om Folke och minnen av honom, säger Bosse.
I slutet av läkarbesöket bestämde sig ändå läkaren för att skicka iväg Bosse på en magnetröntgen, nästan som en snäll gest för att Bosse kände Folke.
– ”Jag skickar i väg dig till en magnetröntgen, men inte för att du behöver det” sa han, berättar Bosse.
Lurig sjukdom
Sagt och gjort. Bosse gjorde en magnetröntgen på en mottagning vid Hötorget och efter några dagar fick han ett telefonsamtal av läkaren som berättade att provsvaren på röntgen inte såg bra ut. Därefter gjorde han en biopsi och blev diagnostiserad med aggressiv prostatacancer.
– Det säger något om hur lurig sjukdomen är. Jag hade extrem tur att jag kände en gubbe (Folke Edsmyr) som gjorde att jag fick en magnetröntgen, annars hade jag kanske gått runt med prostatacancer fortfarande och inte vetat om det, understryker Bosse.
Efter telefonsamtalet med läkaren och den fastställda diagnosen berättade han om de dåliga nyheterna för frun och tillsammans gick de till läkaren och diskuterade de alternativ som fanns. Snabbt tog de ett beslut om att operera bort prostatan. Bosse nämner att operationen gick smidigt och att han inte har några betydande biverkningar idag.
– Idag har jag inga större biverkningar och erektionen fungerar, så det är inga bekymmer. Det är bra att cancern upptäcktes så extremt tidigt och att det togs hand om, säger Bosse.
Bosse sprang på Håkan Florin
Bosse berättar även att han en dag befann sig i Barkarby i samband med ett arbetstillfälle och råkade därför springa på Håkan Florin, som då var ute på sin Sverigeresa. Där och då blev han medlem i Prostatabröderna
– Jag har delat med mig av min resa till många. Jag själv känner att jag faktiskt inte behöver så mycket stöd. Men däremot är det så många människor som har ringt mig, både personer som jag känner och inte känner. De undrar hur de har gått för mig, en del är oroliga och undrar hur det fungerar med operationen och har frågor om själva prostatacancern. En del är helnojiga och vågar inte ens gå och testa sig, säger Bosse.
Tackar sin privata sjukförsäkring
Bosse nämner att han inte ger några personliga råd eftersom varje människa bär på en egen resa. Något han däremot nämner och säger till de som ringer, är att alla faktiskt ska gå och ta sitt PSA-prov. I ett tidigt skede tänkte Bosse mörka tankar, men han nämner att allt har gått smidigt. Totalt tog det cirka två veckor från besked till operation, mycket tack vare hans privata sjukförsäkring via jobbet som hjälpte till.
– Jag är med i en herrklubb sedan 30 år tillbaka, Gretas heta grabbar, numera gubbar. Hela den herrklubben har blivit inspirerande av mig och gått och testat sig. Det blir påtagligt när någon man känner har fått sjukdomen. Jag upplever att vi vågar prata om känslor och tankar med varandra och är öppna. Jag är mer medveten nu efter min diagnos och mer lyhörd för exempelvis Mustaschkampen, berättar Bosse.
Faktaruta
Namn: Bo Mattsson
Bor: Sundbyberg
Familj: Underbar fru samt 5 barn
Intressen: Livets goda