Foto: Uppsala universitet.
Namn: Panagiotis Kanellopoulos.
Född: 1990.
Titel: Forskare.
Arbetar vid: Institutionen för läkemedels kemi, Uppsala universitet.
Forskningsprojekt: Introduktion av onaturliga aminosyror som medel för att förbättra in vivo-stabiliteten hos nya GRPR-riktade radiopeptider.
Bidrag från Prostatacancerförbundet: 300 000 kronor.
Vad forskar du om?
– Jag är kemist och arbetar med att utveckla läkemedel som transporterar radioaktivitet direkt till tumörområdet. Syftet är att påverka tumörerna utan att skada frisk vävnad. Beroende på hur läkemedlet utformas kan det användas antingen för diagnos eller för riktad strålbehandling.
Hur ska bidraget från Prostatacancerförbundet användas?
– Jag utvecklar peptider, som är en särskild molekyl som söker sig till en så kallad receptor som i sin tur kan binda ett radioaktivt läkemedel. Receptorn är ett protein som heter GRPR som finns i större mängd i tidiga stadiet av prostatacancer. Många radioaktiva läkemedel riktar sig mot ett protein som heter PSMA som även det finns i prostatacancerceller. PSMA fungerar bra för att upptäcka och behandla prostatacancer i senare stadier men det finns behov av andra alternativ för att behandla tidiga stadier av sjukdomen. GRPR är mer aktivt när cancern är på ett tidigt stadium och därför använder vi oss av det.
Varför vill du göra studien?
– Vår forskning är delvis grundforskning och målet är att förbättra radioaktiva läkemedel riktade mot GRPR så att de kan vara effektiva längre och fungera bättre som behandling. Ett problem idag är att det krävs stark blodcirkulation för att läkemedlet ska hitta till receptorn och fastna där. Om läkemedlet inte når receptorn går radioaktivitet förlorad och tumören påverkas inte. Det är det problemet vi vill vi lösa i det här projektet.
Hur ska studien göras?
– Vi har gjort vissa kemiska förändringar i en så kallad onaturlig aminosyra. En onaturlig aminosyra är en aminosyra som inte finns naturligt i kroppen. De förändringarna hoppas jag ska göra att läkemedlet stannar kvar längre i blodet och därmed ger bättre effekt. Till att börja med prövas läkemedlet på djur. Om de försöken ger bra resultat är nästa steg att undersöka effekten på patienter.
Hur kan din forskning få betydelse för de som drabbas av prostatacancer?
– Först och främst kan vi hitta cancern i ett tidigt skede. Om vi kan spåra metastaser kan det också ge behandlingar som är direkt anpassade till varje patient. Om vi lyckas kan den här typen av behandling vara mer effektiv än strålning. Speciellt för patienter med många metastaser.
Skribent: Lotta Nylander.