Foto: Privat.
Namn: Martin Sjöström.
Född: 1988.
Titel: Leg läkare, forskare.
Arbetar vid: Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.
Forskningsprojekt: Identifiering och validering av prediktiva biomarkörer för docetaxel vid stigande PSA efter tidigare kurativ behandling.
Bidrag från Prostatacancerförbundet: 800 000 kronor.
Vad forskar du om?
– Jag jobbar med individanpassad behandling och så kallad precisionsmedicin för män men prostatacancer, samt att identifiera de patienter som svarar på behandlingar med vissa cellgifter. Jag har tidigare studerat hur förändringar i arvsmassan bidrar till utvecklingen av behandlingsresistens vid spridd prostatacancer. Den kunskapen vill jag nu använda för att individanpassa behandlingar.
Hur ska bidraget från Prostatacancerförbundet användas?
– Vi ska studera hur olika typer av prostatacancer svarar på att cellgiftet Docetaxel ges vid återfall efter kirurgi eller strålning. I en tidigare studie har Docetaxel testats som tillägg vid stigande PSA. Det förlängde överlevnaden på gruppnivå men gav mycket biverkningar och kommer därför inte att användas som standardbehandling. Däremot tror vi att en grupp av patienter kan ha nytta av att tidigt få en sådan behandling.
Varför vill du göra studien?
– Vi vill skapa verktyg för att identifiera de patienter som har tillräckligt stor nytta av Docetaxel för att det ska väga upp risken för biverkningar. Vår hypotes är att vissa patienter har en särskild typ av aggressiv cancer som svarar bättre på cellgifter än på andra typer av behandlingar. Därmed skulle de ha stor nytta av Docetaxel när sjukdomen är i ett tidigt skede. Vi hoppas nu att hitta dem genom så kallade genexpressionstester som innebär att man analyserar vilka gener som är aktiva vid särskilda tidpunkter. Målet är att upptäcka faktorer i cellerna som alla de mest aggressiva tumörerna delar.
Hur ska studien göras?
– Vi kommer att analysera sparade vävnadsprover från tumörer. Först analyserar vi hur tumörcellerna avviker från normala celler. Därefter görs en genexpressionsanalys. Slutligen använder vi avancerade dataanalysmetoder och artificiell intelligens för att upptäcka gemensamma mönster i tumörerna hos de patienter som hade nytta av Docetaxel som ett tillägg till den övriga behandlingen.
Hur kan din forskning få betydelse för de som drabbas av prostatacancer?
– Prostatacancer är inte en sjukdom utan flera olika som kan variera från långsamväxande tumörer som aldrig ger problem till högaggressiv cancer som växer snabbt och fortsätter att sprida sig. Vår förhoppning är de här testerna bidrar till att bättre urskilja olika typer av prostatacancer och vilken behandling de behöver. Specifikt hoppas vi att studien ger ett verktyg för att avgöra när det är bäst att ge Docetaxel vid återfall efter tidigare operation eller strålbehandling.
Skribent: Lotta Nylander.