Foto: Sophiahemmet högskola.
Namn: Maja Holm.
Född: 1982.
Titel: Lektor, forskare, legitimerad sjuksköterska.
Arbetar vid: Sophiahemmet högskola, Institutionen för omvårdnadsvetenskap.
Forskningsprojekt: Närstående till män med metastaserad prostatacancer – behandlingsbeslut, stödbehov och parrelation.
Bidrag från Prostatacancerförbundet: 289 357 kronor.
Vad forskar du om?
– Jag har tidigare arbetat som sjuksköterska inom palliativ vård. Sedan jag disputerade har jag fortsatt med projekt som på olika sätt handlar om palliativ vård, bland annat om män med avancerad prostatacancer.
Hur ska bidraget från Prostatacancerförbundet användas?
– Projektet handlar om närstående till män med spridd prostatacancer. Det vi vill få svar på är dels hur närstående upplever beslutsprocessen om livsförlängande behandlingar. Få de vara involverade? Får de ha en roll? Är det de som talar för patienten? Dels vill vi få syn på deras behov av stöd. Vi gör en studie om enbart närstående och en studie där vi intervjuar par.
Varför vill du göra studien?
– Närstående har idag en betydligt större betydelse för en svårt sjuk person än för 20–30 år sedan. I Sverige har vi gått mot en situation där vi har färre vårdplatser och där väldigt många svårt sjuka vårdas i hemmet. Samhällets stödsystem motsvarar inte det som hänt och i mångt och mycket förutsätts att det finns en närstående som tar ansvar oavsett om den närstående vill eller inte. Samtidigt finns nästan ingen forskning om situationen för närstående till män med icke botbar prostatacancer. Vi såg därför ett behov av forskning som vi kan fylla.
Hur ser de närståendes situation ut?
– Det ser ut på olika sätt, från att enbart vara ett emotionellt stöd till att vara väldigt praktiskt involverad i vårdandet; att hjälpa till med toalettbesök, att ge mediciner och i vissa fall att ta hand om en svårt sjuk sängliggande person. Det är en komplex situation och närstående kan känna att de har hamnat i en vårdande roll som de inte vill ta. Samtidigt kan de uppleva att de inte har något annat val.
Hur ska studien göras?
– Vi ska göra 15 enskilda intervjuer och fem till tio intervjuer med par. Samtalen är fria men vi utgår från ett frågeformulär som ska hjälpa de närstående att identifiera sina stödbehov. Det ska sedan utmynna ett antal forskningsartiklar.
Hur kan din forskning få betydelse för de som drabbas av prostatacancer?
– Förhoppningsvis får vi en tydligare bild av de närståendes situation. Med mer kunskap kan vården erbjuda dem specifikt riktat stöd. Eftersom närstående är så viktiga för den som är sjuk, är stöd till dem också ett stöd till patienten.
Skribent: Lotta Nylander.