Nyheter
Fredrik klär av sig naken i kampen mot prostatacancer. Öppet brev till Vårdcentralerna. Ansök till vårens rehabvecka. Medlemsinformation Perituskliniken ingår avtal med Region Skåne Kevin var bara 38 när han fick prostatacancer: ”Undersök er!” Cancerdrabbad läkare fann fint stöd i ProVitae 25 år av kunnigt stöd till prostatacancerdrabbade Mustaschkampen 2023 "För många adminstratörer och för få läkare" IFK-chef gör kampanj - mot prostatacancer . "Självklart" Öppet brev till regionpolitiker och tjänstemän Målsökande molekyler Ny Onlinemottagning för cancerrehabilitering Anders Bjartells föreläsning 14 januari 2023 "Helt oacceptabla väntetider" - Artikel i Kristianstadsbladet 26 januari 2023. Cancerpatienter missas av vården ! - Artikel i Kristianstadsbladet 25 januari 2023 Läkaren missade att ta PSA-prov - Artikel i Kristianstadsbladet 25 januari 2023 Tidig upptäckt räddar liv ! Mustaschkampen är igång ! Mustaschkampen 2022 Mustasch-walk 2022 - PO Dahl vandrar i Osby och Östra Göinge kommuner Mustaschrun Grillkväll 10 augusti Jan Frick prisas ! ProVitaes Informationscentra är invigt ! Bilder från Årsmötet Prostatacancerföreningen om väntetiderna: ”Katastrofalt” ProVitae har skaffat en lokal ! Tack till Glimma Hockey ! Bilder från Julbordet i december 2021 Mustaschkampen pågår för fullt ! Mustaschkampen är igång ! ( 2021 ) Bad i Furuboda simhall Sverige Runt med Mustaschkampen Mårtenstorp mot prostatacancer Rosa-Blå-Bollen 2021 Bilder från Årsmötet & grillkvällen i Furuboda Titta in i vårt Bildgalleri ! Golftävlingen ROSA-BLÅ-BOLLEN 2021 ORGANISERAD PROSTATACANCERTESTNING Nu kallas skånska män till test för prostatacancer. ROSA-BLÅ-BOLLEN 2020 Covid-19-information / Aktiviteter Prostatacancervård i Coronavirus-tider Tack-brev från Lunds Universitet Äntligen rättvis prostatacancervård i Skåne ! Öppet brev till vårdcentralerna Erfarenheter från EAUs möte i Köpenhamn 16-19/3 2018 Någon att prata med Rehabiliteringsvecka för män Det oärliga spelet om operationsrobot till CSK

ProVitae om väntetiderna: "Katastrofalt"

Oro, ovisshet och rädsla för att dö. Det är känslorna många skånska män med prostatacancerdiagnos får tampas med. Nu öppnar prostatacancerföreningen ProVitae upp en lokal i Åhus där de ska kunna få stöd och tröst.

Provitae Svt Mars 2022 Pic 2

Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT


Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerssjukdom men samtidigt är överlevnadsgraden över en tioårsperiod på 85,8 procent enligt Cancerfonden.
Men enligt Jan Frick, som är ordförande för nordöstra Skånes prostatacancerförbund ProVitaes, är det inte något som alltid når fram till de som diagnosticeras.

– Man går hem och så tänker man: cancer, det är ju samma som döden, men det är det inte, säger han.

När dessutom tiden från diagnos till behandling i just Skåne är näst längst i hela landet blir det mycket tid att tänka dessa mörka tankar.

– Det är katastrofalt. Ingenting är väl värre än att vänta på ett besked och om man då fått ordet cancer till sig från en läkare, det är klart att man är orolig då.

Lokal för samtal

Jan Frick och föreningen anser att vården inte tar sitt ansvar för den psykologiska aspekten hos de män som diagnosticeras och kan få vänta i över tre månader på att få inleda en behandling. Därför har de nu öppnat en lokal i Åhus.

– Vi vill göra en insats för dessa människor för att föra ett samtal med dom och tala om att alla som har diagnosen prostatacancer dör inte.

Följ med in i lokalen i klippet nedan - klicka här .




Inlägg från SVT Skåne.
Text: Otto Johansson /SVT
Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT




Senast uppdaterad 31 mars 2022

Fler nyheter


Alla nyheter