Nyheter
Ansök till höstens rehabveckor. Fredrik klär av sig naken i kampen mot prostatacancer. Öppet brev till Vårdcentralerna. Medlemsinformation Perituskliniken ingår avtal med Region Skåne Kevin var bara 38 när han fick prostatacancer: ”Undersök er!” Cancerdrabbad läkare fann fint stöd i ProVitae 25 år av kunnigt stöd till prostatacancerdrabbade Mustaschkampen 2023 "För många adminstratörer och för få läkare" IFK-chef gör kampanj - mot prostatacancer . "Självklart" Öppet brev till regionpolitiker och tjänstemän Målsökande molekyler Ny Onlinemottagning för cancerrehabilitering Anders Bjartells föreläsning 14 januari 2023 "Helt oacceptabla väntetider" - Artikel i Kristianstadsbladet 26 januari 2023. Cancerpatienter missas av vården ! - Artikel i Kristianstadsbladet 25 januari 2023 Läkaren missade att ta PSA-prov - Artikel i Kristianstadsbladet 25 januari 2023 Tidig upptäckt räddar liv ! Mustaschkampen är igång ! Mustaschkampen 2022 Mustasch-walk 2022 - PO Dahl vandrar i Osby och Östra Göinge kommuner Mustaschrun Grillkväll 10 augusti Jan Frick prisas ! ProVitaes Informationscentra är invigt ! Bilder från Årsmötet Prostatacancerföreningen om väntetiderna: ”Katastrofalt” ProVitae har skaffat en lokal ! Tack till Glimma Hockey ! Bilder från Julbordet i december 2021 Mustaschkampen pågår för fullt ! Mustaschkampen är igång ! ( 2021 ) Bad i Furuboda simhall Sverige Runt med Mustaschkampen Mårtenstorp mot prostatacancer Rosa-Blå-Bollen 2021 Bilder från Årsmötet & grillkvällen i Furuboda Titta in i vårt Bildgalleri ! Golftävlingen ROSA-BLÅ-BOLLEN 2021 ORGANISERAD PROSTATACANCERTESTNING Nu kallas skånska män till test för prostatacancer. ROSA-BLÅ-BOLLEN 2020 Covid-19-information / Aktiviteter Prostatacancervård i Coronavirus-tider Tack-brev från Lunds Universitet Äntligen rättvis prostatacancervård i Skåne ! Öppet brev till vårdcentralerna Erfarenheter från EAUs möte i Köpenhamn 16-19/3 2018 Någon att prata med Rehabiliteringsvecka för män Det oärliga spelet om operationsrobot till CSK

Perituskliniken ingår avtal med Region Skåne

Mellby Gård och andra tungviktare inom näringslivet ligger bakom en ny medicinklinik i Skåne, som nu ingått avtal med Region Skåne. Läs artikeln här från Kristianstadsbladet.

Johan Andersson Vd Mellby Gard

Foto: Kristianstadsbladet

Miljardärernas klinik får avtal med Skåne värt 60 miljoner

Mellby Gård och andra tungviktare inom näringslivet ligger bakom en ny medicinklinik i Skåne.
Sedan 2000 har de kämpat för att få till ett avtal med Region Skåne. Nu är det i hamn, värt 60 miljoner kronor om året.
– Det känns tillfredsställande. Det har varit orimliga väntetider inom urologivården, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.

KRISTIANSTAD-SÖSDALA-LUND 
Perituskliniken i Lund invigdes sommaren 2020. På 2 000 kvadratmeter i Medicon Village finns en ny anläggning med den senaste teknologin inom sjukvård, däribland operationsrobot.
Bakom kliniken står några tungviktare inom svenskt näringsliv: Rune och Johan Andersson från Mellby Gård i Sösdala, Mats Paulsson från Peab samt Antonia Ax:son Johnson och Göran Ennerfelt, vilka har investerat över 300 miljoner kronor i verksamheten. Kliniken är bland annat specialiserad på urologi.

Sedan invigningen har de försökt att få ett avtal med Region Skåne. Något som Jan Frick, ordförande för prostatacancerföreningen Provitae i östra Skåne, säger att de också har stöttat, på grund av de långa väntetiderna för deras patientgrupp.
– Att de nu har fått ett avtal betyder bättre tillgänglighet och kortare väntetider, förhoppningsvis. Jag upplever att det har blivit lite bättre med urologins väntetider på CSK, men de är fortfarande rätt långa. Så vi tar tacksamt emot det här beskedet, säger han.

Johan Andersson, vd på Mellby Gård, säger i en kommentar till Kb/NSk:
– Som en av ägarna till ett av Sveriges modernaste specialistsjukhus inom urologi känns det tillfredsställande att vi efter drygt tre års drift äntligen får verka som ett komplement till den offentliga sjukvården.
– Med orimliga väntetider inom prostatacancersjukdomar och prostataförstoringar är jag övertygad om att vi kommer att kunna bidra med diagnostik, behandlingar och kompetens som kommer att gynna de patienter som i vissa fall fått vänta länge på vård och behandling.

Åsa Dahm, vd på Perituskliniken, säger att de är glada över att ha vunnit en upphandling av urologi i Skåne:
– Avtalet går ut på att vi ska ta emot patienter som är i behov av i huvudsak benigna (icke dödliga) åkommor inom urologi, men även maligna (dödliga). I huvudsak är avtalet riktat mot öppenvård, men det ingår även slutenvård med operation, diagnostik och behandling.
Enligt avtalet kan kliniken bland annat göra upp till 50 robotassisterade operationer av prostatacancer per år.

Åsa Dahm säger att patienter kan komma till dem genom remiss från vårdcentral eller sjukhus, eller genom att skicka in en egenremiss.
– Det är fantastiskt roligt att vi äntligen ska få hjälpa skånska män och kvinnor i behov av urologisk vård. Vår förhoppning är att vi kommer att vara ett stort resurstillskott med den kapacitet och de möjligheter som vi har, säger Åsa Dahm.

På kliniken finns det 16 sängplatser, varav 6 i en postoperativ avdelning. Ett 40-tal personer jobbar på kliniken, varav sex är specialistläkare.


Senast uppdaterad 28 november 2023

Fler nyheter


Alla nyheter