Nyheter
Perituskliniken ingår avtal med Region Skåne Kevin var bara 38 när han fick prostatacancer: ”Undersök er!” Cancerdrabbad läkare fann fint stöd i ProVitae 25 år av kunnigt stöd till prostatacancerdrabbade Mustaschkampen 2023 "För många adminstratörer och för få läkare" IFK-chef gör kampanj - mot prostatacancer . "Självklart" Öppet brev till regionpolitiker och tjänstemän Målsökande molekyler Ny Onlinemottagning för cancerrehabilitering Anders Bjartells föreläsning 14 januari 2023 "Helt oacceptabla väntetider" - Artikel i Kristianstadsbladet 26 januari 2023. Cancerpatienter missas av vården ! - Artikel i Kristianstadsbladet 25 januari 2023 Läkaren missade att ta PSA-prov - Artikel i Kristianstadsbladet 25 januari 2023 Tidig upptäckt räddar liv ! Mustaschkampen är igång ! Mustaschkampen 2022 Mustasch-walk 2022 - PO Dahl vandrar i Osby och Östra Göinge kommuner Mustaschrun Grillkväll 10 augusti Jan Frick prisas ! ProVitaes Informationscentra är invigt ! Bilder från Årsmötet Prostatacancerföreningen om väntetiderna: ”Katastrofalt” ProVitae har skaffat en lokal ! Tack till Glimma Hockey ! Bilder från Julbordet i december 2021 Mustaschkampen pågår för fullt ! Mustaschkampen är igång ! ( 2021 ) Bad i Furuboda simhall Sverige Runt med Mustaschkampen Mårtenstorp mot prostatacancer Rosa-Blå-Bollen 2021 Bilder från Årsmötet & grillkvällen i Furuboda Titta in i vårt Bildgalleri ! Golftävlingen ROSA-BLÅ-BOLLEN 2021 ORGANISERAD PROSTATACANCERTESTNING Nu kallas skånska män till test för prostatacancer. ROSA-BLÅ-BOLLEN 2020 Covid-19-information / Aktiviteter Prostatacancervård i Coronavirus-tider Tack-brev från Lunds Universitet Äntligen rättvis prostatacancervård i Skåne ! Öppet brev till vårdcentralerna Erfarenheter från EAUs möte i Köpenhamn 16-19/3 2018 Någon att prata med Rehabiliteringsvecka för män Det oärliga spelet om operationsrobot till CSK

Öppet brev till vårdcentralerna

ProVitae har skickat ut ett öppet brev till alla vårdcentraler inom KRYH (Kristianstad, Ystad, Hässleholm

Emergency

Hej!

Diskussionen om PSA-testning har varit omfattande senaste tiden. I Aftonbladet vittnade patienter om att de nekats PSA-prov inom primärvården med spridd prostatacancer som följd. Socialstyrelsens Lars-Torsten Larsson uttryckte oro över att vården avråder eller till och med hindrar någon från att ta PSA-prov.

Den 12 februari kom Socialstyrelsens besked-det blir ingen screening för prostatacancer. Från Patientsidan är vi mycket missnöjda med beslutet då 1800 män årligen får sin cancerdiagnos för sent för att sjukdomen skall kunna botas!

Socialstyrelsens beslut i screeningfrågan innebär inte att deras uppfattning har ändrats när det gäller riktlinjerna för oorganiserad PSA-testning. I rapporten skriver styrelsen följande:

”Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Socialstyrelsen inte avråder från PSA-testning generellt. Män som önskar få ett PSA-prov bör enligt de nationella riktlinjerna även fortsättningsvis få information om provets för-och nackdelar och därefter i samråd med vårdgivaren erbjudas provtagning om de önskar det, oavsett om de har symtom eller inte”

Det är alltså så att en man som vill PSA-testa sig skall få göra det även fortsättningsvis! Tyvärr kontaktas vi av och till av män som säger sig ha blivit avrådda att ta provet eller till och med förhindrats att göra det även inom primärvården i vårt upptagningsområde. Det är för oss helt oacceptabelt!

Vi vill med detta mejl be dig påminna personalen om de nationella riktlinjerna och Socialstyrelsens inställning i fråga om oorganiserad PSA-testning.

 

Med vänlig hälsning

Jan Frick

Ordförande

ProVitae

 

Ladda hem det öppna brevet som .pdf-fil  - klicka här »

Senast uppdaterad 01 april 2020

Fler nyheter


Alla nyheter