Nyheter
Österlenmagasinet stödjer Mustaschkampen Ansök till höstens rehabveckor. Fredrik klär av sig naken i kampen mot prostatacancer. Öppet brev till Vårdcentralerna. Medlemsinformation Perituskliniken ingår avtal med Region Skåne Kevin var bara 38 när han fick prostatacancer: ”Undersök er!” Cancerdrabbad läkare fann fint stöd i ProVitae 25 år av kunnigt stöd till prostatacancerdrabbade Mustaschkampen 2023 "För många adminstratörer och för få läkare" IFK-chef gör kampanj - mot prostatacancer . "Självklart" Öppet brev till regionpolitiker och tjänstemän Målsökande molekyler Ny Onlinemottagning för cancerrehabilitering Anders Bjartells föreläsning 14 januari 2023 "Helt oacceptabla väntetider" - Artikel i Kristianstadsbladet 26 januari 2023. Cancerpatienter missas av vården ! - Artikel i Kristianstadsbladet 25 januari 2023 Läkaren missade att ta PSA-prov - Artikel i Kristianstadsbladet 25 januari 2023 Tidig upptäckt räddar liv ! Mustaschkampen är igång ! Mustaschkampen 2022 Mustasch-walk 2022 - PO Dahl vandrar i Osby och Östra Göinge kommuner Mustaschrun Grillkväll 10 augusti Jan Frick prisas ! ProVitaes Informationscentra är invigt ! Bilder från Årsmötet Prostatacancerföreningen om väntetiderna: ”Katastrofalt” ProVitae har skaffat en lokal ! Tack till Glimma Hockey ! Bilder från Julbordet i december 2021 Mustaschkampen pågår för fullt ! Mustaschkampen är igång ! ( 2021 ) Bad i Furuboda simhall Mårtenstorp mot prostatacancer Rosa-Blå-Bollen 2021 Sverige Runt med Mustaschkampen Bilder från Årsmötet & grillkvällen i Furuboda Titta in i vårt Bildgalleri ! Golftävlingen ROSA-BLÅ-BOLLEN 2021 ORGANISERAD PROSTATACANCERTESTNING Nu kallas skånska män till test för prostatacancer. ROSA-BLÅ-BOLLEN 2020 Covid-19-information / Aktiviteter Prostatacancervård i Coronavirus-tider Tack-brev från Lunds Universitet Äntligen rättvis prostatacancervård i Skåne ! Öppet brev till vårdcentralerna Erfarenheter från EAUs möte i Köpenhamn 16-19/3 2018 Någon att prata med Rehabiliteringsvecka för män Det oärliga spelet om operationsrobot till CSK

Kevin var bara 38 när han fick prostatacancer: ”Undersök er!”

Läs artikeln från Kristianstadbladet om Kevin Lehnberg.

Kevin Lehnberg Kbladet

Foto: Kristianstadsbladet

Kevin var bara 38 när han fick prostatacancer: ”Undersök er!”

Nykär och 38 år gammal. Då fick artisten och frisören Kevin Lehnberg beskedet han inte väntat sig. Han hade aggressiv prostatacancer.
Nu, sex år senare, berättar han gärna för att fler män ska våga gå och testa sig.

KRISTIANSTAD 

I blågrön kostym, snygg frisyr och rak rygg möter Kevin Lehnberg novemberdagen. Den blå månaden, då mustaschkampen vill lyfta vikten av att kolla prostatan. Kevin är i sammanhanget en ung man, vid 44 år är han inte i någon klassisk farozon för att drabbas av prostatacancer. De flesta har passerat 70 års ålder när de får diagnosen.

Men, som läkaren sa när Kevin för drygt sex år sedan, bara 38 år gammal, stod inför en rad förhöjda PSA-värden – det är klart ovanligt, men inte omöjligt att drabbas av prostatacancer så ung.
– Jag tackar min mamma så ofta jag kan för att hon fick mig att ta proverna. Jag hade aldrig kommit på tanken själv, jag hade ju inga symptom.

Det var en annan läkarundersökning han skulle till, då hans mamma bad honom att för säkerhets skull ta ett prov. Kevins pappa hade nämligen prostatacancer som 60-åring.
– Mitt svar kom med posten en fredag. Förhöjda värden och jag ombads ta nya prover redan nästkommande vardag. Den helgen var ärligt talat ganska jobbig.
Även måndagens prover visade sig vara förhöjda. Eftersom man kan vara född med förhöjda värden, fick Kevin återkomma och ta värden. Men de ökade allteftersom.
– Läkaren jag hade var inte bra, han nonchalerade mig och tyckte att min oro var onödig. Jag var för ung, tyckte han.
Men efter läkarbyte togs även 13 biopsier, små vävnadsprover. Det var cancer i åtta av dem. En cancer som var elakartad.
– Sedan gick det snabbt.

På grund av cancerns art och sin ungdom fick Kevin gå före i kön. Fem veckor senare var det dags för operation. Klart att han var nervös. Det är en känslig operation, risken för att aldrig mer kunna få erektion är en faktor att räkna med.
– Men jag sa att det spelade ingen roll. Jag ville hellre leva, hellre vara ovan jord än under den.
Han tystnar lite, vill berätta hur viktigt livet är, väl medveten om att erektionen är extremt viktig för de allra flesta män. Och en orsak till att några inte vill gå och testa sig, av rädsla för resultatet.
– Det går att ha sex på olika sätt. Det finns hjälpmedel.
Hela Kevins prostata togs bort. Man försökte spara så många nervtrådar man kunde eftersom Kevin är en ung man.
Även om operationen gick bra så blir inte Kevin helt friskförklarad. Han går på kontroller varje halvår för att mäta PSA-värdet så att inte cancern trots allt hunnit sprida sig.
– Jag var så ung när jag fick det, så de vill hålla koll på mig.

I dag mår han bra. De åtta veckorna efter operationen var de värsta i hela processen – väntan på om operationen var tillräcklig.
– Vi hade en spelning i Malung när läkaren ringde. Cancern var inkapslad, de fick med allt. Jag behövde varken strålas eller få cellgifter. Jag har nog aldrig hoppat så mycket på scen!
Han stod visserligen på scenen redan tio dagar efter operationen, ett måste menar han.
– Jag var tvungen att ha ett mål, jag ville inte gå in i oron och ältandet, jag ville visa att glaset är halvfullt.

Det är så han ser livet, i ett positivt ljus. Det tog visserligen en tid att få allt att fungera efteråt, sexlivet fick ta sig nya vägar, och han var noga med att göra knipövningar för att slippa läckage.
– Allt de sa åt mig att göra inför och efteråt har jag gjort. Eftersom jag är så öppen med det som hänt möter jag en del män som anförtror sig åt mig. Som inte vågat prata om alla delar och konsekvenser och därmed kanske lider mer än de behöver göra.
Kevin hade ytterligare en dimension i all oro. Han var ju nykär. Hade nyss träffat Fredrik från Kristianstad. Att en månad efter första dejten börja prata om prostatacancer och risken för sämre erektion är kanske inte det man helst vill göra.
– Men han har varit så fantastisk, han sa från början att vi får gå igenom det här tillsammans. Och han har funnits vid min sida hela tiden. Långt ifrån alla hade stannat i en sådan ung relation när det blir tungt. Han och min mamma har varit mitt största och bästa stöd.

Kevin bestämde med en gång att vara öppen. Han är sådan som person, har tidigare föreläst om hur han blev mobbad i skolan och drabbades av anorexi. Han skulle gärna prata om prostatacancer också, så att andra män tar symptom på allvar och inte skäms för det. Även yngre – eller kanske särskilt dem.
– Hade jag inte gjort detta hade jag inte levt i dag. Jag vann, jag känner det verkligen så och vill förmedla det till alla andra män.
Han applåderar den screening som Region Skåne startat. Visst, några som är födda med förhöjda värden utan att ha cancer kanske får en oro. Å andra sidan, hittas prostatacancern tidigt så räddas liv.

Varför tror du att så få testar sig, inte ens när man har fått symptom?
– Många män är rädda för undersökningen, som bara tar 30 sekunder, och dessutom för stolta och samtidigt för rädda för att få ett negativt besked.
– Man är rädd för att förlora potensen, att man skulle vara mindre man då. Men det är väl bättre att vara en levande man?
Kevin är en av dem som lever vidare. Han trivs i Kristianstad, njuter av livet med kärleken Fredrik, älskar vardagen som frisör och har flera spännande musikprojekt igång. Han sjunger på olika event, både för företag och på bröllop och liknande.

Men han har också påbörjat en grej med mer modern musik, topplistemusik på engelska. Förhoppningen är att släppa nytt nästa år.
Han kan ju det, han är vid liv och tacksam över det.
– Livet är för kort för att vara rädd för en undersökning som faktiskt kan rädda ditt liv.


Fler nyheter


Alla nyheter