Nyheter
Titta gärna in här! Erbjudande om testning av PSA Det här var min pappa. Dags att anmäla sig till julbordet! Mustaschauktionen 2024 Arosgubben vid ICA Maxi på Erikslund Utbildning i cancerrehabilitering Höstträff i våtmarksparken Västmanländskt samarbete mellan patientföreningar Mälarkryssning i sommarväder Höstens rehabveckor Besök på VAFABs avfallsstation Lästips! Kunskapsbanken om prostatacancer växer Årsmöte 2024 Informationsbord på Rocklunda Julbord med jubileum Podd om prostatacancer Aktiviteter i Arosgubben Information om aktiviteter, anmälan och pris Vi söker informatörer SCR - Hälsodag i Sätra Brunn Regnig Mälarkryssning Inbjudan - grillkväll vid Sommarro i Enköping Platser kvar på rehabveckan 22-26 maj i Höör Besök på Västerås Flygmuseum Ny ordförande i Arosgubben Nya rehabveckor - dags att söka Inbjudan till årsmöte 2023 Arosgubbens julbord 2022 Slutspurt för Sverigeresan Rehabiliteringserbjudande Pressmeddelande om prostatabiopsier Rehabilitering (SCR) Fars dag kan bli dagen ... Livskvalitet efter prostatacancer Mustaschkampen Erbjudande om rehabilitering En bit mat Sverige runt - Västerås Tillsammans kan vi rädda liv - namninsamling för screening Lunch på Västerås golfklubb Medlemsaktiviteter i höst Personliga berättelser Årsmöte 2020/2021 Medlemsavgiften 2021 Planerade aktiviteter 2021 Hopp trots allt Årsmötesförhandlingar med jultallrik Till minne av Claes-Henry Falck Trevlig sommar! I coronapandemins fotspår Välkommen till Arosgubben

Erbjudande om testning av PSA

Grattis, du har fått ett erbjudande som kan visa att du inte behöver vara orolig för prostatacancer.

4402808 Chokniti Khongchum Pixabay

Vi i Arosgubben är övertygade om att detta är första steget mot att alla män i Region Västmanland ska få ett erbjudande om att mäta sitt PSA.

Tyvärr vet vi att hälften av alla män struntar i att ta PSA-prov, trots att de vet att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och att sjukdomen oftast går att bota om den upptäcks tidigt. Anledningarna till att de inte testat sig varierar. Skälen kan vara tidsbrist, rädsla för sjukvården, rädsla för att få reda på svaret eller att de prioriterat annat. 

Nästan alla män prioriterar sin bil och skulle aldrig missa en besiktning. Eftersom vi ännu inte har infört allmän screening för prostatacancer så är testning något som männen får "ta ansvar för själva". Poängen med att ta PSA-prov är att hitta en farlig prostatacancer tidigt då den är lättast att bota. Med dagens verktyg i form av MR (magnetresonanstomografi) av prostatan och olika tilläggsprov finns det idag möjlighet att undvika överbehandling. Man har blivit bättre på att välja ut vilka som skall behandlas och ingen överbehandling får ske.

Fakta

  • Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom.
  • Var femte man får prostatacancer, så de flesta äldre män har troligtvis flera vänner som har sjukdomen även om de inte själva vet om det.
  • Om prostatacancer upptäcks tidigt går den oftast att bota, men om sjukdomen hinner sprida sig blir den obotbar. Av de som får prostatacancer får var femte man beskedet att de har en redan spridd prostatacancer. Sjukdomen har då utvecklats för långt för att botande behandling ska vara möjlig. Det beskedet vill ingen få och ingen vill heller lämna budskapet vidare till sina barn, sin partner eller sina nära vänner. Vad som återstår är bromsande behandling och för många en för tidig död. 
  • Prostatacancer ger i tidigt stadium ofta inga symptom. När man får symptom har sjukdomen i allmänhet spridit sig och går inte längre att bota.
  • Prostatacancerförbundet verkar för införande av allmän nationell screening och beslut om införande börjar närma sig. Att screening för prostatacancer ännu inte införts i Sverige beror på att  screeningmetoderna inte varit helt tillförlitliga och att de medfört överdiagnostik. Nu finns det metoder som kan avgöra hur allvarlig cancern är och det är möjligt att bedöma vilka som ska behandlas och vilka som bara behöver vara under observation.
  • Det lever över 130 000 män i Sverige som har eller har haft prostatacancer.
  • Vanligaste åldern att insjukna är 65–69. Sjukdomen är sällsynt före 50 års ålder.

Vi i Arosgubben hoppas att du antar det erbjudande du fått för att du inte ska behöva oroa dig. För oss som drabbats av prostatacancer har resan i de allra flesta fall börjat med ett enkelt blodprov, PSA.

Vill du söka mer kunskap rekommenderar jag ett besök på vår hemsida: Prostatacancerförbundet.se. Där finns en kunskapsbank med fakta och möjlighet att ställa frågor såväl om PSA som prostatacancer i övrigt.

Mats Lindberg
Ordförande Arosgubben

 

Fler nyheter


Alla nyheter