Sagt och gjort

En historisk återblick av föreningens verksamhet.

Genom att klicka på åren kommer ni att se de aktiviteter vi har haft under det året. Klicka sedan "Till topp" så kommer ni hit igen. (Åren ligger med dec. överst.)

 


2022 

7 maj, Bilens dag i Enköping
Dagen började med att under regn och vindbyar resa tält och sätta upp informationsbordet, därefter hålla fast och spänna fast tältet. Ett mödosamt arbete som medlemmar ur styrelsen för Arosgubbarna och Uppsala föreningen med hedern i bevar genomförde.


Prostatacancerföreningarnas och Lions tält på plats

Några av deltagarna

Kulturskolans elever underhöll med flera inslag av välsjungande och välspelande elever.

 

5 maj, Föreläsning om aktiv monitorering
Ett välbesökt event där deltagarna fick en djupare insikt om aktiv monitorering.
Mer information kommer...

28 apr, Snackkaf'e, Information och samtalsmöte
Föraningens traditionella medlemsaktivitet där medlemmar denna kväll förde samtal om de olika  prostatacancerbehandlingar de genomfört. Skillnaderna mellan dem och hur livet efter behandlingen blivit, samt om något om de nya formerna av att upptäcka cancern.  

30 mar, Årsmöte
Årsmötet för verksamhetsåret 2021 avhölls på  där närmare 40 medlemmar hade samlats trots den kyliga eftermiddagen. Traditionellt inleddes mötet med en föreläsare av rang
Bild Sara MangsboSara Mangsbo, Senior Lecturer/Associate Professor at Department of Pharmacy, Immunonkologi Uppsala Universitet, informerar om "Cancervacciner, möjlighet och utmaning". Vid detta möte fick deltagarna en inblick i något som kan te sig smått overkligt för många men som är en realitet, nämligen Vaccination mot cancer. Vilket har visa sig att fungerar med mycket gott resultat när det gäller exempelvis livmoderhalscancer på kvinnor. Den fruktansvärda döden är det idag få kvinnor som tvingas genomlida  pga att de kan vaccinera sig mot cancern. Sverige är ett av de länder i världen som har den mest positiva inställningen till vaccination och högsta vaccinationsgraden. fast det under COVID-19 vaccinationen har bildats grupperingar emot vaccinationen. Men som Bernt sa vid min fråga om just vaccinationsmotstånd,, så kommer nog inga män ställa sig emot ett vaccin.

T celler
Så här enkelt kan det se ut med lite humor.


En något suddig summering. 

Efter Saras underhållande och givande föreläsning var det dax för fika och sedan den formella årsmötes proceduren där den avgående styrelsen föredrog vad som skett och vad det har kostat samt vad som ska ske under året och vad det kommer att kosta. Mötet utsåg en ny styrelse och gav den avgående ansvarsfrihet.       Text och foto Rune Westerlund

 

Till toppen. 

 

2021 

27 nov, Ljusmanifestation
Till minne av alla de som dör i prostatacancer genomförde föreningen en ljusmanifestation på Stora torget i Uppsala.

23 nov, En kväll om prostatacancer
Deltagarna fick lyssna till professor Per Liss (Radiologen), Överläkare Jens Sörensen
(Nuklearmedicin), Överläkare Eva Johansson, Överläkare Michael Häggman och Specialistläkare Oskar Bergengren (Urologen) samt Överläkare Ingrida Verbiené (Onkologen).
En mycket intressant kväll där vi fick en bred redovisning av läget inom prostatacancervården.

17, 18 nov, 60+ Mässan
Föreningen var med på årets 60+ mässa tillsammans med Bröstcancerföreningen i Uppsala Län.

29 sep, En kväll m personal fr uroonkologin på Akkis.
Deltagarna fick ta del av en föreläsning om vilka behandlingar som idag erbjuds på uroonkologin – strålning och läkemedel bland annat. Vidare informerades de om pågående forskningsprojekt som kan leda till nya behandlingsmetoder. Även träffa kontaktsjuksköterska/or.
I pausen serverades kaffe/te och smörgås.

27 sep, Medlemsresa till Åland.

Äntligen kunde föreningen upprepa den mycket uppskattade möte på havet med Eckerölinjen. Avresan gick från Grisslehamn kl. 10:00. På utvägen började resan med en efterlängtad kopp kaffe/te och har sedan fick deltagarna vara delaktiga i ett informationsrikt  informations-/diskussionsmöte på resan till Eckerö. På hemvägen åtnjöt medlemmarna  Eckerölinjens omtalade viltbord nersköljt med passande dryck.

18 sep, Bilens dag i Enköping.

Klicka här för att läsa mer och skriva ut "Bilens Dag 2021"

 

06 sep, Prostatacancerförbundets eldsjäl, Håkan Florin kom till Uppsala.
Mustaschkampens Sverigeturné med Prostatacancerförbundets eldsjäl, Håkan Florin gjorde ett stopp på sin turné med Mustaschkampen genom Sverige för att sprida information om prostatacancer, samla in pengar till Prostatacancerfonden och få flera med sig i den digital namninsamling för införande av nationell screening för prostatacancer.
Håkan slog upp sitt tält vid CityGross i Boländerna, Uppsala.

01 sept, trivselkväll på Ekolnsnäs i Uppsala
Vi träffades, grillade hamburgare och pratade under trivsamma former. Tipspromenad med fina vinster, vilka utdelades vid kaffet. I dessa Corona tider var antalet deltagare - 24 personer - det huset förmådde inrymma. Bilder kan komma in senare.

28 aug,  ROSA BLÅ Bollen
Det var vädermässigt ingen succé men allt annat var en stor framgång, mycket tack vare Lasse Gejkes engagerade ledarskap. Deltagarantalet var något lägre än tidigare, men vad kan man vänta sig när väderprognosen var dyster. I startlistan hade vi trots allt 94 personer, fördelade på singel- och mixed klass. Överskottet blev högre än tidigare, hela 65 000 kronor. Det stora överskottet förklaras först och främst av alla våra generösa partners. Du finner dem i bilaga till detta nyhetsbrev – gynna våra partners!
Bilder kan komma in senare

2020 

17 december, på grund av COVID-19 blev det två filmer istället för ett möte
"En stund om Prostatacancer" med professorerna Lennart Levi och Sten Nilsson som var inbjudna till föreningens planerade öppna möte på Akkis blev föreningens styrelse på grund av de naturliga restriktioner som COVID-19 medför ställa in. I stället ordnade föreningen tillsammans me förbundet dessa två filmer. Föreningen är tacksam för att Sten Nilsson och Lennart Levi ställde upp och medverkade i var sin video där de berättar om prostatacancer.

Här första filmen med Sten Nilsson, överläkare vid Radiumhemmet och professor emeritus i Onkologi vid Karolinska institutet.

Här den andra filmen med Lennart Levi, professor emeritus i psykosocial miljömedicin vid Karolinska institutet.

20 november, föreningen medverkar i P4
Bernt Åslund var på morgonen med på ”Morgon i P4 Uppland” och beskrev då lite mer om väntetiderna.(För fram tids-markören här nedanför till ca 2:47 så börjar intervjun med Bernt)
>

23 september, Trivselkväll på Ekolnsnäs i Uppsala
Trivselkvällen var det första mötet föreningen haft sedan årsmötet på grund av COVID-19.
Eventet samlade närmare trettio deltagare, och blev mycket uppskattat. Många deltagare ansåg att trivselkvällen skulle bli en ständigt återkommande begivenhet, något som styrelsen tog till sig och har lagt in i sin kommande planering.
Kvällen inleddes med en stund mingel tills Rune Westerlund och Kenneth Mattson fick fyr på grillarna. Sedan blev de serverade av Phillip och Gunilla Westerlund grillade hamburgare med tillbehör de själva fick välja. Allt under rigorösa förhållningsregler där serveringspersonalen bar munskydd och plasthandskar.

 

Efter den välsmakande maten var det dags för en stund av rörelse och hjärngymnastik i form av en tipstolva runt området, vilken kunde genomföras före mörkret la sig.
Trivselkvällen avslutades sedan inomhus med fika, svar och rättelse av tipstolvan samt prisutdelning Före hemfärd informerade ordförande Dick Söderholm om föreningens inställda och kommande aktiviteter. 

14 maj, Deltagande i en "digital inspirationskväll" för cancerrehabilitering
I dessa Corona tider är inget som vanligt och vi har behövt anamma helt nya vanor och beteenden. Samtidigt kan det vara viktigt att göra saker vi brukar om än på ett lite annat sätt. Därför kommer vi att genomföra inspirationskvällen torsdag den 14:e maj mellan 18.00-19.00 som planerat. Däremot kommer vi att genomföra den på nätet.

Den som vill följa kvällen kommer att kunna koppla upp sig enkelt genom att ansluta via länk. Länken kommer att finnas i anslutning till den här texten. Texten kommer att finnas på föreningens hemsida.

Man har också möjlighet att se inspirationskvällen i efter hand. För detta kommer en andra länk att finnas också den på hemsidan.

OBS!
Logga in på sidan när det är dags för livestreamingen. På fredagen skickas  det ut ytterligare en länk så att man kan titta på föreläsningen efteråt.
Man får klicka sig till följande av Regionens huvudsidor (och därifrån klicka sig vidare till live-streamen):

Facebook: 
 https://www.facebook.com/KulturutvecklingRegionUppsala/?ref=bookmarks 
(om länk ej funkar sök "Kulturutveckling Region Uppsala" på Facebook)

Youtube:
 https://www.youtube.com/channel/UCrZPyr1m3apHvnEILDt8GEw 
(om länken ej funkar, sök efter kanalen/användaren "Uppkulturen" på Youtube)

Mer information om kvällen ligger på  
 http://www.lul.se/sv/Landsting--politik/Nyheter/Kultur-i-lanet/
 En-digital-inspirationskvall-med-medicinsk-forelasning-och-kultur/

Vänliga hälsningar
Fatane Salehi
Sjukhusövergripande verksamhetsutvecklare
Projektledare sjukhusövergripande cancerrehabilitering

 Ladda ner och läs annonsen 

11 mars, Årsmöte
Ett stort antal medlemmar med anhöriga kom till Vuxenskolan i Uppsala där de välkomnades av föreningens avgående ordförande Bernt Åslund, som sedan överlämnade ordet till Calle Waller,  vårdpolitisk talesperson för Postatacancerförbundet. Calle presenterade en mycket intressant berättelse om  ”Tre decennier – 2000 till 2030 – med prostatacancer. Hur har det varit, hur är det och hur kommer det att bli?”. 
Efter kaffepausen med den välsmakande smörgåsen, vidtog sedvanliga årsmötesförhandlingarna. Där det visade sig att styrelsen under det gångna året vänt en budgeterat underskott till ett överskott!! 
En del av styrelsen avgick och nya kom in, mer om det finner du snart på sidan "Om oss"
En del nödvändiga förändringar av stadgarna klubbades igenom. 
Stig Lindahl, som efter flera år i styrelsen valt att avgå, avslutade årsmötet med att informera att föreningen kommer att starta en data cirkel. Återkommer inom kort med datum, tid och plats.

Calle Waller, vårdpolitisk talesperson för Postatacancerförbundet.

Calles bild över dagens utbud av olika varianter av behandlingsmöjligheter
Calles bild över de ökande andelar av "icke" vårdande personalen. 
Vilket medfört att det under de senaste åren har antalet sjuksköterskor och andra ur den vårdande personalen minskat i flera landsting och regioner. Något som visas i Vårdfokus granskning. Antalet höga chefer, handläggare och administratörer ökat med 36 procent!
Stig Lindahl,
informera att föreningen kommer att starta en data cirkel.
 Föreningen återkommer inom kort med datum, tid och plats för den.

(Bakom kameran och tangentbordet för ovanstående repotage var Rune Westerlund)

 

05 mars Inspirationskväll cancerrehab - föreläsningar och kultur

Fatane Salehi, Projektledare för cancerrehabilitering. Fatane redogjorde vad som är på gång inom cancerrehabilitering inom Akademiska sjukhuset.

Per Hamid Ghatan, Överläkare och sektionschef vid rehabiliteringsmedicinska kliniken, Akademiska sjukhuset. Föreläste om "Det osynliga- om hjärntrötthet och uttröttbarhet vid sjukdom och skada" En populärvetenskaplig föreläsning om hjärntrötthet och uttröttbarhet vid sjukdom och skada. Per har mångårig erfarenhet som specialist och expert i rehabilitering av unga människor. Han har doktorerat i kognitiv neurovetenskap samt bedrivit forskning om hjärnans funktioner, hjärnskador och stress.

Daniel Werkmäster, chef Uppsala konstmuseum. Daniel berättar om konstupplevelsens betydelse och vad museet kan erbjuda. Temat är kulturella upplevelsers betydelse för välmående och livskvalitet.

Claes Jansson och Jansson Group.  Den välbekante och välrenomerade bluesrösten Claes Janson sjunger låtar ur sin stora låtskatt tillsammans med en svängig jazz & blues kvartett. Jansson Group består av Emil Ingmar på piano, Thomas Arnesen på gitarr, Per V Johansson på bas och Håkan Jansson på trummor.

04 Februari
Medverkan på Värdscancerdagen
Rune Westerlund medverkade på Världscancerdagen, som föreningen "Nätverk mot cancer" arrangerade på Sheraton i Stockholm.
Klicka här för att läsa mer om vad som behandlades där.
Här är en film med några deltagare som ger sin syn på cancervården. Där även Rune tog sig mod att säga några ord.

Under dagen framkom att Sverige är på väg att utrota kvinnornas livshotande livmoderhalscancer,  som orsakas av humant papillomvirus, HPV. Sverige har både effektiva förebyggande HPV-vacciner och mycket effektiva screening-tester för HPV. Som gör det möjligt att inge flickor eller kvinnor skall längre behöva drabbas eller dö i livmoderhalscancer

Mer bilder och text kommer...

 

Till toppen. 

 

 

 

2019

22 november, Ljusmanifestation StoraTorget Uppsala.
Ett gemensamt arrangemang tillsammans med Bröstcancerföreningen i Uppsala.
I år fick föreningarna sponsring av Stora Coop i Uppsala av alla 200 marschaller.
Trotts ett ihållande regnnande genomfördes ljusmanifestationen. Många kom förbi och köpte de blinkande Mustaschlamporna. Många liter Julglögg och pepparkakor gick det för Bröstcancerföreningen. OrdförandevBernt Åslund fick äntra scenen och hålla en kort förklaring.
Anna Lind på onkologens dagvård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, förklarade varför hon  utsetts av medlemmar till Årets Bröstsjuksköterska 2019. 
Bilder kommer..

21 november, En kväll om prostatacancer.
Föreningens traditionella föreläsning på Ackis tillsammans med professionen.
 Stora Coop i Boländerna bjuder på frukt och dryck i en paus.
Mer information kommer...

20 november, Informationsbord Huvudentré Enköpings Lasarett.
Styrelsemedlemmar var och gav information och sälde pinns till intresserade.

07 november, Snackkaf´e, Information och samtalsmöte
Hans.  Kenneth och Rune , från styrelsen, berättar om sina resor från att drabbas av prostatacancer till sina olika prostatacancer behandlingar och det nya livet som prstatacanceröverlevare.
Rune föreläste och informerade  om vikten av  bäckenbottenträning före och efter behandlig av prostatacancer.
Mer information och bilder kommer...

22 + 29 oktober, Informationsbord på Ackis, ing 70
Styrelsen hade vid två dagar, mellan kl. 10.00 - 14.00, sitt informationsbord uppställt på Ackis. Det blev som vanligt mängder av trevliga och inspirerande samtal med de som stannade upp. Många ville bara framföra sin uppskattning för de arbeta som föreningen bedriver, köpa pins och de olika små blå lamporna samt skänka en slant till Prostatacancerfonden.

  

23 oktober, Styrelsemöte
Planering av aktiviteter för resten av året.

30 september, Medlemsresa med Eckerö Linjen
Föreningens traditionella medlemsresa genomfördes på ett mycket trevligt och kullinariskt sätt.
På utresan samlades deltagarna  i ett konferensrum där de först fick en välsmakande smörgås och kaffe, sedan fick ordförande Bernt Åslund ställa en mängd frågor från medlemmarna som föreningens egen urolog Thore Eklund svarade på med några humoristiska inslag.
Bernt föredrog också om den nya behandlingsmedoderna PET scan, MRT och ​Fusionsteknik och om läget på Onkologen Ackis.
Ett nytt inslag var att valberedningen  deltog och fick möjlighet till att indela deltagarna i grupper och ge svar på vad de i varja grupp ansåg att föreningen gjort bra under året samt namnge någon som de ansåg skulle kunna vara med i styrelsen.
Avslutningsvis fick Stig Lindahl prata om hur medlemmar kan kontrollera hur Ackis sköter sig i flera olika delar inom sjukvården med avseende på prostatacancer,  i jämnförelse med andra sjukhus och regioner.
När dessa tre muskutörer avslutat sina föredrag, kom Lars Gejke och informerade om att "Vilt-bordet" var klart att intaga.
Några bilder kommer inom kort...

25-26 september Förbundets styrelseutbildning
Rune Westerlund som varit med i styrelsen under flera år , har tidigare alltid haft något som stoppat honom från att gå utbildningen. Men bättre sent än aldrig. Nu kom han iväg på den.
Utbildningen sker på Wärdshuset Lasse-Maja i Barkarby.
- Det var en mycket givande och trevlig kurs som förbundet arrangerade, säger Rune
Kursen gav mig många nya uppslag, som andra föreningar genomförde, vilka kan komma att även ske i Uppsala föreningen. 

24 september,  patient- och närståendeföreträdarutbildning för nya nya patientrepresetander inom Regionalt CancerCentrum Uppsala Örebro (RCC)
Stig Lindahl och Rune Westerlund medverkade från föreningen
RCC Uppsala Örebros patient- och närståenderåd arbetar med övergripande frågor ur cancerpatientens- och närståendes perspektiv och utgör en referensgrupp inför det utvecklingsarbete som pågår inom cancersjukvården i regionen.

23 eptember, Styrelsemöte
Planering inför höst och vintern

17 september, styrelsen möter urolog och onkologi på Ackis
Ett möte som ger föreningens styrelse  ett utbyte av information om hur läget är och vad som kan sägas om framtiden.

11 september, Snackcafé, Information och samtalsmöte
Höstens första snackcafé hade temat  - Tankar kring livskvalitet vid prostatacancer.
Mötesledare var styrelsemedlemmarna Jon-Erik Rhen och Sverker Renlund.
De inledde med att berättade om sina olika behandlingar och resan till idag.
Mötesledarna visade några utvalda avsnitt från "Hopp trotts allt" Prostatacancerförbundets nya sida med information till drabbade män. Klicka här för att ta del av inslagen. 
Sedan fick deltagarna vid de olika borden en kortlek var, varifrån de var och en skulle dra ett antal kort och läsa upp frågeställningen som var skriven på kortet. Deltagaren gav sin syn på frågan, därefter fick de andra deltagarna vid bordet också säga sin mening kring frågan. Det blev mycket intressanta diskusioner vid borden och alla deltagare uppskattade denna enkla form av  att utbyta erfarenheter och tankar kring frågor som handlar om prostatacancer.
Eftersom vi alla upplever den behandling vi får helt olika och att varje ingrepp är unikt för varje kropp, samt att "biverknigarna" aldrig blir exakt samma på någon av oss har vi mycket att dela med oss.
Bernt avslutade mötet med att berätta om "Uro-onkologin i Uppsala är i fritt fall”.
Där vi bara kan hoppas att inga patienter kommer att bli lidande.

15 agusti, styrelseens planeringsmötte inför hösten/vintern 

15 juni,  Rosa Blå Bollen, Golftävlingen som föreningen genomförde tillsammans med Bröstcancerföreningen i Uppsala Län.
Denna underbara sommardag blev ännu mer fantastisk genom alla fantastiska golfspelare som kom och spelade, och tillsammans med alla givmilda sponsorer, medverkade till att göra denna den fjärde Rosa Blå Bollen till den största och mest insamlande golftävlingen . 
Antalet tävlande var i år 103 personer, vilka tillsammans med sponsorerna inbringade ca 45 000 kronor, som kommer att fördelas mellan prostatcancerfonden och bröstcancerfonden. Huvudsponsor för Rosa Blå Bollen, Eckerö Linjen, kom i år med en vacker informationsvagn

Själv hade jag och min son startat i god tid så att vi skulle vara på plats vid banan där det gällde att komma närmast linjen. Genom några långsamtgående fordon hann vi precis med att installera oss på vår plats. Något att tänka på till nästa år.


Vid vårt "hål" fick vi sällskap av några fåglar,, eller som man säger i golf "Birdie"

En av årets nya sponsorer, HZ Bygg AB, medverkade med en liten speciell  kylvagn...

Johan Zillén, från HZ Bygg, åkte runt banan och bjöd de törstiga på svalkande vatten.

Jag och min son mätte upp tre damer och tre herrar som kom närmast den vit-målade linjen  som gick längst efter banan. Ett nytt rekord sattes av Eva Lundell som kom endast 1 cm ifrån linjen, de två följande kom 2 cm och 13 cm ifrån linjen.
För herrarna gick det inte fullt lika bra, närmast kom Saber Anwar på 147 cm, de övriga 2 två vinnarna höll sig inom 200 cm ifrån linjen.

De tävalande genomförde sina tävlingar under en värmande sol men med ett strålande humör.
En man jag satt vid efter tävlingen visade med sin stegmätare att han gått ca 9 km. 

Fr v. Lars Gejke, styrelseledamot och ansvarig för Pcf Uppsala län:s Rosa Blå Bollen.
Vinnarna i mix:  Benny & Lena Nyström, 69
Vinnare i damklassen: Elisabeth Stubbendorff, 74
Vinnare i herrklassen:Jan Lager, 71
Längst ut till höger står Maria Hellman-Aarnio, Marknadsdirektör på Eckerö Linjen.

Prostatacancerföreningen i Uppsala län tackar alla sponsorer, Edenhof Golfbana, alla tävlande och närvarande för att tillsammans gjorde denna dag möjlig. 


Edenhof Golfbana belägen på en naturskön plats i Bälinge,  med sitt unikt vackra klubbhus. 

Text  Rune Westerlund, Bild Rune  Westerlund och Bernt Åslund(känner du något företag som vill vara med 2020? hör av dig till Lars Gejke tel.  070 656 41 56 )
Välkomna till Rosa Blå Bollen 2020!

21 maj, Styrelse och planeringsmöte
Styrelsen samlades för höstens planering inför sommar uppehållet ute på Stigs "familje residens" i Funbo. Vilken avslutades med tre bad,, bad 1 bad i badtunna, bad 2 bad i bastu och bad 3 bad i ån.  Med omsorg för läsarna av detta utelämnas bilder från de badande herrarna. 

07 maj, Bjöd föreningen in till en välbesökt föreläsning kring ...
Föreläsaren var Lennart Åström, onkolog och överläkare på Akademiska sjukhuset.


Lennart Åström har många års erfarenheter av behandling av spridd prostatacancer och är med i den högspecialiserade cancervården på Akademiska sjukhuset, som är en av Sveriges  främsta.


Bland länderna i Europa leder Sverige, tillsammans med några andra länder, antalet fall av prostatacancer. Som vi vet är prostatacancer den cancer som dödar flest män än idag.


Fast enligt statistiken från 2017 kan man se att lungcancer dödade över 3 000 människor.
(Något att tänka på för de som röker.)


Lennart berättade och visade på hur det med hjälp av tidigare vetenskap och beprövade metoder idag kan förlänga livet och minska lidandet för de med spridd prostatacancer.
Något som jag själv önskat att min farbror hade fått uppleva. Men jag glädjer mig av att vi som var på föreläsningen fick ta del av en medlem fick berätta om sin kamp emot prostatacancern,  som Lennart och hans team behandlar.
- Bakom kameran och tangenterna Rune Westerlund

 

04 maj, Medverkade föreningen tillsammans med Prostatacancerföreningen i Västerås,  Arosgubben, på "Bilens dag" i Enköping. Ett event som Lions  Enköping tillsammans med Enköping Centrumsamverkan inbjöd till.
Denna gången var mången som bar på lånkalsongen,, det var inte någon varm maj-dag som vi stod på torget i Enköping, men med gemensamma krafter avklarade vi vår uppgift.
Bernt fick inleda dagen med ett värmande tal och Stig sjöng sin välbekanta och alltid aktuella PSA-visa. En film kommer inom kort på dessa båda herrar...


UNT visade sitt intresse för eventet vilket Prostatacancerförbundet uppmärksammade.
Vilket förhoppningsvis skall leda till att det nästa år blir betydligt fler besökare och öka gåvan till forskningen kring prostatacancer. 

24 april, Informationsbord vid ingång 70 på Akademiska sjukhuset
Styrelsen medverkade i denna traditionella utåtriktatade verksamhet i syfte att informera och sprida information bland besökare på sjukhuset. Många kom förbi för att ta del av informationen föreningen hade att ge. 

11 april, Snackkafé, Informations och samtalsmöte.
Ett 50-tal medlemmar och intresserade möttes upp kring temat:
Livskvalitet – vad betyder det för dig/er?
Sverker berättade om aktiva monitorering som han går igenom. Vidare tog Stig upp en diskussion utifrån frågeställningar från den nordiska enkätundersökningen om prostatacancer som genomförts.

10 april,  Var föreningen representerad vid Prostatacancerförbundets förbundsstämma.

27-28 mars, 60plus-mässan på IFU Arena, i Gränby
Föreningen deltog med en gemensam monter tillsammans med Bröstcancerföreningen. Vi börjar nu få fler och fler gemensamma arrangemang vilket uppskattas av våra medlemmar och sponsorer. Under de två dagarna fick föreningarna ge mängder av information till besökare som kom förbi vår monter. En nyhet för i år var också att vi fick dela på 15 minuter “Föredrag” från Scenen. Vi drog inte riktig lika mycket folk som Jacke Sjödin men PSA-visan lockade fram lite skratt.

 

11 mars, Föreningens årsmöte
Glädjande nog dök 55 personer upp och de flesta stannade kvar efter Thores inspirerande föredrag på det efterföljande årsmötet.


Under rubriken ”Mitt liv med prostatacancer- som urolog, anhörig och Patient” lotsade Thore oss igenom utvecklingen från hans första möte med sjukdomen fram till idag. Med en mänsklig värme och den underfundiga humorn som Thore besitter var det många skratt trots detta känsliga ämne.
Bland annat hade Thore, som slutrad på en av bilderna, skrivit ”Impotens- ett stående problem”.
Både Thore och Lars-Gunnar Eriksson, som på sitt resoluta sätt lotsade oss igenom årsmötet, avtackades med applåder och en flaska ”medicin”.
Den nya styrelsen hade ett konstituerande möte innan  det "vart kväller".
Text och foto: Stig Lindahl

22 jan, Utanför föreningens verksamhet men i föreningens intressepolitiska intresse 
Från en medlem i föreningen som kan titulera sig "Svenska Prostatacancerförbundets Utrikesminister"

22 jan, Snackkafé, Informations och samtalsmöte.
Denna gång utan föreläsare.
Mer informtion kommer senare.....

14 jan, Styrelsemöte
Planeringskväll inför vinter och vårens aktiviteter.

 

 

 

 

                                                           Till toppen. 

2018 


I samband med Mustaschkampen överlämnade föreningen diplom till de som medverkade.
Här är det Rune Westerlund som ger ett diplom till ICA Kvantum I Bålsta.
Nedanför är texten som ICA i Bålsta skrev på sin Facebook-sida.... 
"Det här är ert diplom som Rune från Prostatacancerföreningen i Uppsala nyss kom med❤️ 
Bra kämpat i Mustaschkampen! Ni köpte 60st Blå mustaschpin och 60st Blå bandet pin, och bidragit med 3900kr till Prostatacancerföreningens insamling 2018. 👊🏻🤘🤟🏻👏👍👌TACK!"

Länk till deras sida
https://www.facebook.com/icakvantumbalsta/ .                             Foto: ICA Kvantum Bålsta


28 nov,
Inspirationskväll cancerrehab -föreläsningar och kultur Tema - Rehabilitering
Genom att undertecknad inte hade kännedom om denna tilldragelse blev den inte heller  utannonserad på föreningens hemsida. Vilket beklagas och skall förbättras. 
Denna Informationskväll blev en av de bästa jag vart med på. Tillsammans med Stig Lindahl ordnade föreningen ett informationsbord, där Stig sålde pins och informerade under pausen.


I sedvanlig ordning inledde Fatane om sitt arbete med cancerrehabilitering.
Fatane kom med två stora förbättringar inom rehabilitering.


Det första var att Akademiska numera skall ta ansvar för hela rehabiliteringsbehovet.
Även den som rör sig om högspecialiserad rehabilitering.


Det andra var att en gemensam portal är under utveckling, som ger flera aktörer möjlighet att lägga till information så den blir tillgänglig för den enskilde patienten.

Sedan lyftes rehabiliteringen till en ny nivå genom Jan Lexell, professor i rehabiliteringsmedicin vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset. Där han berörde det viktiga i Fatanes arbete.
Enligt Jan är rehabilitering en process bestående av många delar. Rehabilitering i sig kommer från det latinska Rehabilitatio  re-, åter + habilis, duglig, skicklig. Vilket blir att återskapa förmågan att fungera normalt eller så normalt som möjligt. Målet är att möjliggöra för en person efter en skada eller sjukdom att uppleva att de kan uppnå sina mål inom familjeliv, yrkesarbete och fritidsaktiviteter. Rehabilteringsprocessen börjar när skadan eller sjukdomen uppstår och fortsätter så länge den drabbade och anhöriga har behov av de olika insatserna som de är i behov av. 


Avslutningsvis fick deltagarna åtnjuta en fantastiskt väljudande mini konsert av den sydafrikanska sångerskan Sani Gamedze som tolkade och hyllade låtskaparen och världsartisten Cat Stevens tillsammans med Ambjörn Hugardt på bas, Thomas Arnesen på gitarr, Bobbo Andersson på gitarr och Håkan Jansson på trummor.
                                                                                                    Text och foto Rune Westerlund
 

25 nov, Gemensam ljusmanifestation på Stora Torget i Uppsala.
Ett av de mest besökta och givande event som prostatacancerföreningen och bröstcancerföreningen i Uppsala län gjort tillsammans.
Trots den kyliga novemberkvällen och de ibland slocknade och svårtända maschallerna kommer denna manifestation gå till historien som ett ljus i mörkret.
Nedanstående fotografier är tagna av Mattias Frenne,
som Rune Westerlund  har fått tillstånd att publicera.21 nov, informationsverksamhet på Akademiska sjukhuset ingång 70.
Återigen fick föreningen visa upp sig i en utåtriktad verksamhet på Akademiska.
Mellan kl. 10:30-14:30 var några från styrelsen i Pcf Uppsala Län där och gav information
och sålde pins och andra produkter till de som kom förbi informationsbordet. 

13 nov, Information och samtalmöte i Uppsala
Årets sista Snack kaffé hade temat: "Att leva som anhörig till en cancersjuk”.  Medverkande var Anna-Karin Olsson från Anhörigcentrum i Uppsala.


Foto: Stig Lindahl

Information om de sidor för annhöriga som Anna-Karin pratade om 

Mer informations kommer att tillkomma....


11 nov, informationsverksamhet på ICA Maxi Stenhagen Uppsala

M
er informations kommer att tillkomma....


07 novinformationsverksamhet på Akademiska sjukhuset ingång 70.
Mellan kl. 10:30-14:30 var några från styrelsen i Pcf Uppsala Län på Ackis där de gav information till intresserade, tog emot gåvor till forskningsfonden och sålde produkter till förmån för mustaschkampen. Bernt och Björn började och sedan kom undertecknad tillsammans med Thore. Vi tyckte det var ett givande event som vi ser fram emot att göra igen.

 

05 nov, Information och samtalmöte i Tierp.
Styrelsen undrade lite granna på,, hur många är det som kommer på mötet i Tierp, måndagen den 5 november klockan 16 i biblioteket på Grevgatan 19?
Det visade sig att nästan 10 besökare kom och lyssnade på Bernts föredrag, och ställde många frågor till Thore. Bernt och Thore var nöjda med mötet.

25 oktober, Information och samtalmöte i Enköping.
Närmare 20 deltagare  från Bålsta och Enköping kom denna kväll för att lyssna på  Bernts 
presentation och information , som gavs i Vuxenskolans lokal i ENköping. En lokal som en gång var Enköpings stolthet och ett av Sveriges största och unika verktygsföretag Bahco.
Efter presenttationen och intagandet av kaffe och smörgås blev det en lång stund av många  intressanta frrågeställningar som Bernt, Thore och andra i styrelsen fick besvara.
Ett informationsbord med några produkter som besökarna fick ta del av och köpa


Pcf Uppsala Läns Ordförande Bernt Åslund.

 Bakom kamera och tangenter Rune Westerlund

16 okt, Information och samtalmöte i Östhammar.
Bernt med några från styrelsen var och informerade, samt svarade på frågor från de närvarande.


02 oktober, styrelsens planeringsmöte för hösten.

01 oktober, medlemsresa.
Cirka 40 medlemmar deltog på den numera traditionella kryssningen med Eckerö Linjen.
Under utresan höll föreningens nuvarande ordförande, Bernt Åslund, och föreningens tidigare ordföranden, Stig Lindgren och Calle Waller,  var och en sina intressanta och bejublade presentationer.
Stig inledde med en överblick över hur prostatacancervården ser ut i Europa.
Där det visade sig hur olika det är och vilka brister som finns i avrapportering för att få en jämförbar bild mellan länderna. Sedan övergick Stig till att berätta om RCC, regionalt cancer center, där Stig ar aktiv medlem i RCC Uppsala Örebo. 
Bernt tog upp den lokala prostatacancer behandlingen som sker på Akademiska Sjukhuset i  Uppsala. Där mycket har blivit bättre. Men där det okså finns mycket som kan göras för att uppnå de nationnella målen som finns. Och helst vill föreningen att Akademiska skall ligga i topp av de centrala sjukhus Sverige har.   
Föreläsningarna varade fram till och med att det var dax för hemresa och mångas favorithögtid på året "viltbordet". För vad sägs om tjälknöl av älg, rökt vildsvin, rimmad lättrökt hjortrygg eller en mustig rådjursgryta med höstens rotsaker, för att locka med några läckra exempel från buffébordet.

      
12 september, informations- och samtalsmöte.
Tema:   omhändertagandet av prostatacancerpatienter 
Medveverkande: 

 • Anna Bohman, chef för urologavdelningen och mottagningen
 • Jeanette Bylund, ny kontaktsjuksköterska 
 • Jenny Sjögren och Berit Långström Benevides, båda uroterapeuter

Vårt första öppna möte efter sommaren blev en ytterligare en succé.
Denna gång hade vår grupp som planerar och genomför våra möten gjort 
så att våra inbjudna talare blev placerade tillsammans bredvid varandra.
Och plötsligt hade vi en paneldebatt. Genialiskt och mycket uppskattat.


Panel Debattörerna
 

Föreningens egen urolog Thore var moderator och ställde mängder av frågor till panelen som gav svar på alla frågor. Det blev även tid för deltagarna att ställa sina frågor. Och i pausen kunde deltagarna ställa lite mer personliga frågor. Vilket denna skribent tog sig i kragen att göra.
Text och foto Rune Westerlund.

 

09 juli, Rosa Blå Bollen, Golftävlingen som vi genomför tillsammans med Bröstcancerföreningen i Uppsala Län.
Vi beklagar att inte någon från Bröstcancerföreningen kunde medverka vid årets event.
Ett event som kommer att ge båda cancerfonderna ett stort tillskott.
Prostatacancerföreningen i Uppsala län vill tacka alla sponsorer, Edenhof Golfbana, alla tävlande och all medverkande för att vi tillsammans kunde göra denna dag möjlig. 
Vi som var med som tävlande, tävlingsledning, funktionärer och övriga fick en mycket fin dag tillsammans i det vackra vädret på Edenhof Golfbana i Bälinge.
Klicka här för att se vår annons.


     

 Fler bilder kommer

 

24maj, styrelsemöte på familjen Lindahls "sommarresidens "
Styrelsen har under tre år fått åtnjuta en trevligare form av mötesform hemma hos Stig.
Denna gång med ett inslag av en lätt fysisk aktivitet nämligen att kasta Varpa. En precisionsport som går ut på att träffa eller komma nära en pinne på ca. 20 m med en "varpa" (en tefatformad projektil).


Här några av styrelsen i färd med att pröva lyckan i Varpa.

17 maj, Medverkade föreningen i två event. Del 2
Det andra eventet var föreningens egen utåtriktade verksamhet på Akademiska sjukhuset ingång 70. Ett återkommande event där föreningen  med ett informationsbord och några glada informatörer från föreningens styrelse deltog med att ge information om prostatacancer till de som ville veta mera. Besökarna kunde också köpa pins eller skänka en slant till forskningsfonden för prostatacancer.
Förhoppningsvis får vi några nya medlemmar genom att visa upp vår förening.
Vi som medverkade var Bernt, Stig, Lasse, Thore och Rune.  

17 maj, Medverkade föreningen i två event. Del 1
Undertecknad fick förmånen att representera föreningen vid vårens sista "Vakna Uppsala" som startade kl. 06:45 med frukostmingel. Sedan startade mötet med den fantastiska 11-åriga sångbegåvningen Victoria Rönnefall som fick stående ovationer efter sitt framträdande. 

Anna Molin är ny ordförande för Företagarna i Uppsala lyfte fram den uppgång som företagen gjort i den kommunala rankingen där Uppsala klivit uppåt.
Något besviken blev jag av att inte varumärkesexperten Pia Andersson fick tid att ge några råd och tips över hur företag och föreningar kan nå högre höjder och se sina möjligheter. 
Politikerna Stefan Hanna (C) och Mohamad Hassan (L) fick tillfälle att ta upp några av sina tankar om Uppsalas framtid.

 
Viktoria, Uppsalas nya sångbegåvning

 
Uppsalas strävsamma par Pelle och Maja

 

Den enkla runda bollen som kan få barn i flyktingläger möjligheten att för en stund glömma hur grym världen kan vara...


Min största behållning var Svenska Kyrkans Internationella Arbete som visade upp sin stora insats bland barn i flyktingläger. Där en enkel fotboll spelar en viktig roll. Vilket kan ses på denna film...


Undertecknat och bakom tangenterna: Rune Westerlund

 

05 maj, Medverkade föreningen tillsammans med Prostatacancerföreningen i Västerås,  Arosgubben på "Bilens dag" i Enköping. Ett event som Lions  Enköping tillsammans med Enköping Centrumsamverkan inbjöd till.
Arosgubben hade med sig sitt nya ouppackade tält och vi vårt informationsbord.
Efter viss osäkerhet fick vi med gemensamma krafter upp tältet och monterade samman bordet. 

Arosgubbens kassör Agneta Näsström kom och gav vårt tält lite mer liv.

 

 Stig Lindahl, vår Vice ordf. inledde dagen    
 med ett kort anförande och gjorde senare ett 
 bejublat framträdande där han framförde sin  
 PSA-visa, ackompanjerad av
 musikinspelningen som du kan lyssna på
 genom att klicka här..

De insamlade gåvorna som Lions fick in och gav till Prostatacancerfonden blev 90 000 kr. Till det tillkom den försäljning som blev vid föreningarnas informationsbord. 

03 maj, årets andra "Inspirationskvällar för patienter och anhöriga".
Började med att Fatane Salehi  -projektledare för cancerrehabilitering, Akademiska. hade hälsat alla välkomna denna regniga majdag.

Första föreläsaren var Maria Mani -docent och överläkare vid plastikkirurgen på Akademiska. Hon pratade om det sjukhusövergripande projektet “Lymfödemsatsningen”. Vilket Maria är en av initiativtagarna till och håller på att utveckla mikrokirurgisk behandling av lymfödem.
Maria är ansvarig för mikrokirurgi samt bröstrekonstruktionsansvarig.  Lymfödem är en ansamling av lymfvätska i kroppen som stadigt ökar i volym om man inte får behandling. 
Sedan var det kvällens andra talare, som var för undertecknads del mer intressant.
- Malin Swartling, medicine doktor, rehabiliteringsläkare och europeisk examen i sexualmedicin. Som är verksam vid sexologiska mottagningen inom Rehabiliteringsmedicin, på  Akademiska. Malin talade om hur cancer och cancerbehandling ofta ger kroppsliga skador som försämrar förmågan att fungera sexuellt. Och att det är viktigt att patienterna får information om det före behandlingen. Så kan det blir lättare att kunna hantera de svårigheter som kan uppkomma och att söka och få hjälp. För det finns nästan alltid något man kan göra för att minska svårigheterna. Bara vi talar om det!
Sist ut för kvällen var en mini konsert 
- Moon River and Me! The music of Henry Mancini
Med: Mary Nelson-sång, Daniel Lantz-piano, Johan Tengholm-bas och Håkan Jansson-trummor

Ladda ner och läs annonsen
Undertecknat och bakom tangenterna, Rune Westerlund

02 maj, Informations och samtalsmöte, för första gången på Vuxenskolan.
Trots ny plats för sammankomsten var det många som kom.
Tema för mötet var: "NEJ, NEJ - jag har fått prostatacancer!  
Nu är det kört - eller...?"
Vår nye ordförande, fd .apotekare Bernt Åslund, gav en allvarlig och stundtals humoristisk
föreläsning om; 
- mediciner som hjälper, och  att det kommer fler nya
- att prostatacancervården blir bättre
- men att vi inte är nöjda med den vård som vår Region ger
- att vi bör ställa större krav på apoteken - vara "otrogna"
Här kan du ta del av Bernts presentation, pdf-format

17-18 april, Ordförandekonferens 2018.
Undertecknad fick styrelsens förtroende att representera föreningen vid denna konferens.
Föreningens ordförande åkte med i egenskap av förbunsstyrelserepresentant.
Bernt och jag möttes vid cirkeln på Stochholms Central kl. 10:00, för att promenera till Vikingterminalen, en sträcka på ca. 3km. Vilket gick bra i det vackra vädret.
Konferensen var förlagd på de två olika kryssingsbåtarna Mariella och Cinderella. Vi mötte de andra deltagarna, fick våra biljetter och gick ombord på Mariella för en Konferenslunch och två seminarium, från kl 13:00- 15:30, om PSA-Screening och den ojämnlika sjukvården. 

Anders Lönnberg, Civilekonom och Regeringens nationella samordnare för Life Science-frågor.
Fick inleda konferensen med att säga att han inte hade några bilder, då han haft ekonomiskt ansvar i ideella föreningar och inte ville ha några "overhead" kostnader  ;-)
Han har själv opererats för prostatacancer.  Han ville först veta hur han skulle gå till väga, så han frågade 9 experter. 3 sa han skulle strålas, 3 sa han skulle opereras och 3 sa han skulle välja själv.

Sedan blev det allvarligare, men med en skämsam ton, om Svensk sjukvård och vad som är på väg att hända.
Anders hade nyligen tagit del av en studie om att man numera kan ur ett blodprov finna 2 600 markörer, med en precision på 98%, den högsta precision någonsin uppmätt. Vilket gör att vi i god tid kan få veta vad som kommer att ske med oss och därmed veta hur vi ska skydda oss.
Genom alla nya upptäckter som görs i en allt snabbare takt är det kul att få vara patient. 
Mer kommer....

Därefter bytte vi båt och fick en minibaguette och återupptog konferensen kl. 16:30 - 18:30

På Cinderella var det tre olika föredraganden från föreningar där man diskuterat  Prostatacancercentrum. Skåne hade kommit längst och här hade föreningen fått vara delaktig. I Göteborg körde proffesionen ett eget spår och föreningen var mindre delaktig. Svårigheten  Göteborg har är att finna lämplig lokal för centrat. Sämst är Stockholm där de olika privata aktörerna kör sina egna spår och har ingen kontakt med föreningen. KS  verkar  inte ha svarat på hur de ska göra.
En genomgång av Ratten på NPCR fick vi av Calle Waller och en skåning. Mycket bra att använda i diskussioner med landsting och regioner. Gå gärna in och titta på hur det ligger till med vårt Akademiska Sjukhus

Avslutningen för dagen var hedersutmärkelsen som i år gick till
Torsten Sundberg.
Chefredaktör och annonsansvarig för Prostatanytt.            

En välkomstdrink fick intagas kl. 20:15 med mingel till konferensmiddag kl. 21:00
Morgonen där på började med frukost kl. 08:00 och ordförandekonferensen började kl. 09:30
där sedvanliga förhandlingar hanterades, veksamhetsberättelse, årsredovisning, revisionsberättelse, veksamhetsplan 2017-2018 och budget.
Ett litet men stort och viktigt beslut togs, och det var att vår fond numera kan kallas Prostatacancerfonden. Precis som alla andra fonder som partientföreningarna har.
Detta gör det enkelt och lätt att härleda vart man skänker sina pengar.
Nya förbundsstyrelsen är:
Ordf. Kjell Brissman, V ordf. Leif Sundqvist, Ledamöter Inge Nillsan, Hans Joelsson, Johan Sällström, Gert Malmberg, Jan Frick, Ersättare Bengt Ekvall och Erik Andersson
Efter en kort paus fick Torsten Tullberg redovisa hur det gått med Mustaschkampen och hur planerna ser ut inför 2018.
En fantastisk föreläsning höll sedan föreningen i Skelefteå om rehabilitering där kontaktsjuksköterskan i samarbete med föreningen bidrog till att patienter ganska omgående kom i kontakt med föreningen och andra i syfte att före, under och efter behandlingen påbörja och fortsätta med rehabiliteringen. Återkommer med mer om detta.
Sist gav generalsekreteraren en inblick i den nya Dataskyddsförordningen General Data Protection Regulation (GDPR) som EU beslutat att skall gälla från och med 180525.
Den ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL). De förändringar som föreningarna bör och skall hantera kommer förbundet att informera föreningarna inom kort.  
--Bakom tangenterna satt Rune Westerlund

 

21-22 mars, 60plus-mässan på IFU Arena, i Gränby
Föreningen deltog med med en egen monter, sedan Bröstcancerföreningen avböjt att medverka vid detta event. Under de två dagarna fick föreningen ge mängder av information till besökare som kom förbi vår vackra monter.
 

Fotograf: Cristina Ramos. Från uppsala.com
Mer bilder från 60+ mässan

13 mars, Årsmöte, med  öppet Informations och samtalsmöte.
Ny plats för mötet var Akademiska Sjukhuset, Hedstrandsalen, ing. 70. Dit cirka 60 medlemmar partners och intresserade hade hittat. Ett av de största antal deltagare som föreningen haft på ett årsmöte. Stort tack till alla som kom! 
Föreläsare på informationsmötet var  Överläkare vid Akademiska sjukhusets urologklinik Anna Bill Axelsson, som föreläste om orsaken /bakgrunden till Sosialstyrelsens nej till PSA screening och ”Om man avvaktar med behandlingen vad händer då?”.  
PSA screening var också något som också Calle Waller tog upp i sitt korta anförande.
Där efter bjöds deltagarna på en frukt stund, före årsmötesförhandlingarna vidtog.
Mötet avslutades med att Hans Lindén och Stig Lindahl  avtackades, för sina insatser i styrelsen.

Bilder och mer text kommer..

Nya styrelsen kan ni se här
 
 

14 februari, Styrelsemöte. Planering inför årsmötet. 

09 februari. Föreläste Stig L hos PRO Vaksala

08 februari, Föreläste Bernt Å på en sammankomst hos Lions.
08 februari, Medverkade Stig L på en sammankomst hos Vakna Uppsala.

08 februari, årets första "Inspirationskvällar för patienter och anhöriga".
Akkis arrangerade tillsammans med Uppsala  kommun och  Region Uppland, denna mycket omtyckta informationskväll med föreläsare och ljuvlig musik. (Se inbjudan här)
Efter inledningsord av Fatane Salehi - projektledare för cancerrehabilitering,  Akademiska sjukhuset. Informerade Kurator Johanna Joneklav och Onkolog Katrin Bartfai Jansson, om en hemsida de vart med att starta, som heter näracancer.se (klicka på länken så får du veta mera) En sida där barn och unga som står nära någon som har cancer kan på olika sätt få information om cancer. De får möta andra unga som är i liknande situation och kan få svar på sina funderingar av sakkunnig sjukvårdspersonal. Något som förelösarna understök med kraft var vikten av att föra en öppet samtal om sin cancer med sina barn. Detta för att undvika att de unga ska behöva bära på onödigt mycke frågor och oro kring sin nära och kära. Så ett gott råd är att vi som är drabbade alltid försöker vara så öppna vi kan om vår cancer mot våra barn och närstående.
Daniel Werkmäster, chef för Uppsala konstmuseum, pratade sedan om de tavlor som var i de rum vi befann oss i. På fjärde våningen på slottet och museumet. Vilket bidrog till större förståelse för konsten.
Eventet avslutades med att sångerskan Ingela Nilsson sjöng några låtar från sin konsert "Ingela hyllar Hasse & Tage". Med trion Mattias Åström - piano, Erik Ojala - bas och Håkan Jansson – trummor,. Som kvällen till ära bar tröjor från mustschkampen .
(Rapport av: Rune Westerlund)

 
Fatane Salehi 

 
Daniel Werkmäster

Johanna Joneklav

Katrin Bartfai Jansson

 Ingela Nilsson

Mattias Åström - piano, Håkan Jansson – trummor, Erik Ojala - bas

 

24 januari, Informations och samtalsmöte

Blev ett mycket välbesökt möte.

 

 

 

                                                               Till toppen. 

2017 

05 december, Var Ordförande Stig L och informerade Enköpingsbygdens Centerkvinnor om prostatacancer.

27 november,  En kväll om Prostatacancer. Med temat "Tillsammans för en bättre vård"
blev en av de mest besökta event som föreningen genomfört, den här gången tillsammans med Akademiska sjukhuset (AS).
Kvällen inleddes av vår ordförande Stig som hälsade alla välkomna, speciellt till de eminenta personer från AS som ställt upp för att ge kvällens event ett minnesvärt innehåll.
Stig framförde en liknelse mellan varningslampa och PSA-provet...
"På vissa modeller finns en varningslampa för motorfel som tänds och om den inte släcks, går bilen inte igenom bilprovningen. Vi blir hänvisade till en bilverkstad som kan ge oss upplysningar om åtgärder utifrån informationen som de får genom att koppla in en enhet som läser av bilens information. En lista på många olika felorsaker kan uppkomma. Och eftersom varje åtgärd kostar 3-5000 Kr så det är logiskt att man inte alltid gör någonting. Ibland behövs ingenting göras utom att släcka lampan och fortsätta köra. Samma är det med PSA-värde. Ofta behövs ingen åtgärd, så man kan strunta i det. Men om avvikelsen är för hög måste vi gå vidare med andra undersökningar. Vi män skulle behöva en indikator då PSA-värdet blir för högt , och då måste man göra någonting  åtminstone på vissa modeller av oss män." Här kan du se Stigs inledande presentation


- Överläkare Röntgen/Uroradiolog Pär Dahlman förde in oss på nya vägar inom magnetisk resonans (MR). Här är vi ännu i början av ett nytt sätt att bättre kunna hitta cancern i prostatakörteln och minska överbehandlingen. Meningen är att hitta tumören och rikta biopsier, samt att styra kirurgiIstrålning/behandling. Vilket kan leda till att hjälpa patienterna att undvika operation och stanna i aktiv övervakning samt att undvika onödiga nya biopsier.

- Doktor i medicinsk vetenskap, Kirurgisk patologi specialist Anca Dragomir
gav en utförlig beskrivning av vad som sker med de vävnadsprov som tagits av prostatakörteln. Ett mer omfattande arbete än vad man kan tänka sig. Här fastställer man agressiviteten hos cancercellerna genom den sk. Gleason-skalan.
Här kan du se bilderna från presentationen som Anca Dragomir gav.

- Professor, Överläkare i Urologi  Pär Stattin
 Gjode en föreläsning om den största frågan en prostatacancerpatient ställs inför "Operation, Strålning eller Ingenting - Vad är bäst"
En fråga som alla patienter brottats med sedan antiken. 'Här har proffesionen haft olika meningar, men har idag närmat sig varandra. Detta leder till en bättre vård av patienten. Som bakgrund till frågan nämnde Pär att prostatacancervården är i stark förändring. Fler cancerfall upptäcks, analyseras och behandlas.  Förväntad överlevnad har ökat och livet efter behandling har blivit behagligare, genom att också rehabiliteringen har blivit bättre.
För att kunna besvara frågan kan man ställa sig frågan "hur farlig är prostatacancer?" Där får vi svar genom patologens arbete. Vilket gör att prostatacancern har många olika sjukdommar i en sjukdom, som ger flera varierande utfall. Aktiv monitorering för de med låga nivåer ger patienten en bättre vård, och vården kan skräddarsy behandlingen bättre för patienterna.
Skillnaderna i de studier som gjorts mellan operation och strålning visar på en utjämning över tiden mellan de olika behandlingsmetoderna. Vi behöver också mer fakta för att ge ett konkret svar. Sammanfattningsvis är det viktigast att prostatacancern upptäcks i tid.
Pär uppmanade patientföreningen att ta del av Ratten.
Klicka här för att komma till Ratten

Här kan du se bilderna från presentationen som Pär Stattin gav.

- Överläkare Lennart Åström berättade med stor entusiasm över Brachyterapin.
Den s.k. inre strålbehandlingen, som sparar på normalvävnaden och är en precisionsbehandling .  Brachyterapin är hämtad från det grekiska ordet brachys som betyder "kort avstånd".

- Docent och Överläkare på Urologen  Michael Häggman,  berättade om  utvecklingen inom operation de senaste tjugofem år. Från öppen kirurgi till robotkirurgi.
Här kan du se bilderna från presentationen som Michael Häggman gav.

- Michael Häggman,  fortsatte med att berättade om Fokal behandling av prostatacancer
Fokal behandling är en relativ ny behandlingsform. Vilken innebär att man enbart behandlar själva tumörområdet inne i prostata, med en viss marginal. Fokal behandling kräver att läkaren har information om placering och storlek av tumören, något som kan bestämmas genom exempelvis magnetkamerabilder.
Med denna innovation skapas nya förutsättningar att prostatacancervården blir bättre.

Här kan du se bilderna från presentationen som Michael Häggman gav.
Se inbjudan här!  
Se bildspel genom att klicka här! 
(Rapport av: Rune Westerlund)

23 november, Debattartikel i Uppsala Nya Tidning
Föreningens Ordförande Stig Lindahl, Viceordförande Bernt Åslund och Ledamot Björn Hammarberg gjorde en debattartikel i UNT den 23 november. Om varför Mustaschkampen behövs!

23 november, Tredje av de tre "Inspirationskvällar för patienter och anhöriga".
Som Akkis arrangerade med Uppsala  kommun och  Region Uppland. Något som vi hoppas skall fortsätta under 2018. (Se inbjudan här)
Vår förening var där mid informationsbord.
Efter inledningsord av Fatane Salehi - projektledare för cancerrehabilitering,
Akademiska sjukhuset.
Levererade Anna Kåver (legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi, handledare och författare)  en inspirerande föreläsning om "Oro - Att leva med tillvarons ovisshet " Där hon lyfte fraom olika orsaker till vår oro. Hur vår oro på sikt skadar oss. Men viktigast av allt hur vi själva genom vår förmåga att kunna ädra på vårrt tankemönster själva kan hantera vår oro och ångest. 
En stillsammare inspiration i konstnärliga målningar höll sedan Chefen för Uppsala konstmuseum, Daniel Werkmäster. Och bjöd in oss att komma till konstmuseumet.
Som sista presentatörer kom anhörigkonsulenterna Anna-Karin Olsson och Anna Högberg, från Anhörigcentrum i Uppsala. Som gav information om deras stödjande verksamhet för de anhöriga som vårdar sina nära och kära i hemmen.
Under pauserna fick vi åtnjuta svängande toner från tre duktiga musiker. Daniel Lantz - keyboard, Pal, Johansson - bas och Håkan Jansson – trummor.
Eventet avslutades med en fantastiskt välsjungande fliccka vid namn Rebecca Laakso. Helt otroligt att så mycket sångvariationer kunde komma ifrån den unga flickan. 
(Rapport av: Rune Westerlund)
Se bildspelet genom att klicka här!

 


 


12 november, Ljusmanifestation på Vaksala Torg
,
Vi var några fler vid årets manifestation. En manifestation som genomförs av många föreningar runt om i Sverige, för att hedra alla, ca. 2000, män som varje år avlider till följd av prostatacancer. 
Föreningens Ordförande har under november, gjort en liten "makeover".


Innan antändning


Efter antändning
   

 

06 november, Styrelsemöte, om placering av material och planering av fortsatta aktiviteter
03 november, 
Björn levererar pins till sin frisör i Uppsala
03 november,
Rune levererar pins till ICA Kvantum i Bålsta
02 november, 
Stig levererar pins till CityGross i Uppsala
02 november, 
Stig håller ett föredrag på Odd Fellow om Prostatacancer
01 november, Stig och Lars håller ett föredrag på Itrim om Prostatacancer
01 november, Stig  är med i en intervju på Upplandsradio 
Ett repotage gjordes med Stig i Uppsalatidningen


Här för hela repotaget


11 oktober, Pcf styrelse hade ett möte med representanter för urologen, onkologen och röntgen på Akademiska sjukhuset. Ett mycket givande och tagande möte där styrelsen förde fram frågor om; - väntetider på urolog och onkolog.  -vilken databas vi ska använda i våra samtal. - kvalitetssäkring och kontaktsjuksköterskor samt om Informationspaketen och information tidigare till nydiagnostiserade. 

 Trenden som vi vill skall vända.

 Något som är positivt.

09 oktober, medlemsresa (se annons) Ett trettiotal medlemmar deltog i årets dagskryssning. Deltagarna fick höra på Ordförande som inledde med att berätta om
mötet på EU där "The European Prostate Cancer Awareness Day" diskuterades. (Dokumentet finns här för läsning och nerladdning) Därefter höll Calle Waller, ordförande i Prostatacancerförbundets forskningsråd, sin berättelse om hur han kom att engagera sig i förening och förbundet. Informationsmötet avslutades med att föreningens egen urolog Thore fick berätta om sitt arbete på ett sjukhus i Tanzania. En annorlunda tillvaro för en ung läkare. En stor utmaning att kunna lösa svåra besvär i en främmande miljö med primtiva redskap. Dagen till ära, levererade Thore en limrik. Thores fru Gunilla, som arbetar som dietist, avslutade mötet med att upplysa om " Männens bok – om mat, hälsa, livsstil och pro­stata" som vill öka kunskapen om prostatacancer och inspirera till hälsosamt leverne.
Samtalen pågick under hela utresan. På återresan intogs en kullinarisk buffé.
(Rapport av: Rune Westerlund)

 Ovan. Stig 
 T.v.Calle W

  

Ovan. Thore 

 

Ovan. Gunilla (dietist)
talade om en receptbok för 
bättre hälsa för män.

Thores limrik.


Paus i väntan på nästa talare.


21 september, Var det 
dax för andra tillfället att mötas igen under trevliga former.
Akademiska cancer rehabiliteringsenhet inbjöd till Inspirationsträff.
Med duktiga föreläsare med många olika aktiviteter som stärker självkänslan.
Pcf i Uppsala Län var på plats, med informationsbord och samtal.
Första tillfället var den 11 maj. Det tredje tillfället sker den 23 november.
Mer information finner du här, om inspirationskvällen den 21 septamber.
Här kan du läsa inbjudan till inspirationskvällen den 21 septamber.

14 september, Informations och samtalsmöte Inleddes i sedvanlig ordning började mötet med att Örjan hälsade de 49 deltagarna välkomna till kvällens lite speciella ämne om  Inkontinens.
Uroterapeuten Berit Långström Benevides, som jobbar på Urologen på Akademiska sjukhuset informerade om inkontinens, vilka faktorer som påverkar besväret, vilka hjälpmedel som kan förskrivas, hur patienter själva kan med hjälp av bäckenbottenträning  och elstimulering motverka problemen. Men även att i de svåraste fallen också finns hjälp att få, genom att operera in en ventil som patienten själv skötte vid behov.
Berit visade sedan upp en mängd  av engångsskydd, överdrag för att kunna simma och vanliga kortkalsonger med inbyggt skydd.
Vår egen Urolog Thore Eklund berättar om kirurgiska metoder för att förbättra kontinensen efter  prostatacanceroperation.
Mängder av frågor fick de två föredragande ta emot av en publik som själva var drabbade och vågade prata om detta besvärande och privata ämne. Ett ämne som föreningen säkerligen kommer att återuppta.
(Rapport av: Rune Westerlund)

   

   

   
   
   
     

 

05 september, Föreningen deltog i ”Inspirationsdag om samverkan kring cancerrehabilitering”. Representanterna var Stig och Rune.

Ett arrangemang gjort av Arbetsförmedlingen, Akademiska sjukhuset, Försäkringskassan, Kulturenheten, Region Uppsala, Samordningsförbundet Uppsala Län och Uppsala Kommun vilket avhölls på UKK, Uppsala Konsert & Kongress, som i år fyller tio.

Utgångspunkt för och syfte med dagen
Inom regionen – genom en vidareutvecklad rehabilitering – ska vi skapa mesta möjliga livskvalitet för cancerpatienter och deras anhöriga – med utgångspunkt i dels patienternas hälsotillstånd, dels deras totala livssituation. Detta kräver gränsöverskridande samverkan mellan ett stort antal aktörer och instanser men möjliggör också personcentrerade insatser.
Syftet med dagen, förutom allmänbildning och relationsbyggande, är att testa en arbetsmodell för att identifiera och skapa samverkansstrukturer och hitta uppslag för framtida samarbete och samverkansprojekt.

Inledande talar var Mats Tyrstrup
Mats är ekonomie doktor och verksam som forskare vid Centre for Advanced Studies in Leadership (CASL) vid Handelshögskolan i Stockholm samt  associerad forskare vid IFLs initiativ för förnyelse av hälsosektorn, Stiftelsen Leading Health Care (LHC). 
Mats menar på att vi ska finna möjligheterna till innovation och förnyelse  i gränslandet mellan två eller flera organisationer.
Kunskapen om gränsöverskridande samarbeten, i synnerhet vad gäller ledarskapets betydelse i sammanhanget, är liten för att inte säga i det närmaste obefintlig. Mellanrum är inget nytt, men är mycket intressant och exploaterbart då mellanrummen finns överallt och i stora mängder.
Ett av Mats favoritexempel på organisatoriska mellanrum är hans berättelse om sin dator. En Sony laptop, bredbandet levereras av Comhem, med operativsystem från Windows, routern är en Belkin och … ja många är inblandade för att det ska fungera. När det inte fungerar sitter man i ett klockrent mellanrum. För Sony hänvisar till Comhem, som hänvisar till Microsoft, som hänvisar till Sun Microsystems som hänvisar till Belkin som tror att det kan vara fel på hemsidan Mats försöker besöka… och där sitter han, i det organisatoriska mellanrummet, och vet varken ut eller in.
Det här är ju problem som det går att leva med. Värre är när till exempel äldre kvinnor och män slussas mellan hemtjänsten, primärvården, sjukhus, socialtjänst, äldreboende och ingen ser riktigt vad de kan göra med tanke på deras olika mandat och uppdrag.

Avslutande talare
Göran Stiernstedt är infektionsläkare , docent, f.d. sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset,  biträdande landstingsdirektör i SLL, direktör och chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL och 2013 utsågs till regeringens nationelle samordnare för ”effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården”.
Göran presenterade några av sina sammanfattningar från sitt nästan 800 sidor slutbetänkande. (SOU 2016:2)
Han menar på att vårdens resurser måste styras över mot primärvården om Sverige ska klara framtidens utmaningar. Ett av de största hindren för effektivitet är enligt utredningen det med internationella mått mätt ovanligt »sjukhustunga« svenska sjukvårdssystemet. Detta leder bland annat till att befolkningen söker sig till akuten när de är sjuka i stället för till primärvården, vilket gör vården dyrare än vad den behöver vara.
Göran visade en intressant bild över alla aktiviteter och de kostnader som en patient 75-79 år kan medföra. (I bilden nedan är kostnaderna ej med)

Emellan talarna var samtliga deltagare, som placerats ut vid åtta bord, med i fem olika gruppdiskussioner. Där varje deltagare fått en färg-lapps-placering utifrån sin tillhörighet och
vi från patientföreningarna var gröna. Detta bidrog till en mångfald av olika grupperingar vid varje bord och något som också bidrog till att skapa många trevliga och fördjupande diskussioner kring de frågor som behandlades i de deltagarroterande bordssamtalen

Teman för gruppdiskussionerna var att se hur olika aktörer kan bidra till vidareutvecklingen av det aktuella temat.

 • Samordnad individuell plan (SIP) (Uppsala kommun)
 • Rehabiliteringskoordinatorernas arbete (Region Uppsala)
 • Kontaktsjuksköterskornas roll och arbete (Akademiska sjukhuset)
 • Förstärkta samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan (Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen)
 • Den sista handlade om ”Ta tillvara på idéer ”

Vår förhoppning är att samarbetet mellan alla aktörer skall bli bättre och att patienten inte skall behöva hamna ”mellan stolarna”.
Bakom tangenterna Rune Westerlund

   

Mats Tyrstrup 

Göran Stiernstedt

 

23 augusti, Styrelsemöte Planering av kommande aktiviteter.

10 juli, Blå och Rosa Bollen, en golftävling i samarbete med Bröstcancerföreningen.
Se vår annons . Årets upplaga genomfördes under ett mycket fint väder.
Med 101 deltagare som med sitt engagemang  och vilja bidrog till att det blev en
lyckad tävling som genererade i en bra slant till cancerforsknningen inom prostata
och bröstcancer.
Ett speciellt tack till Lasse Gejke, sponsorer och alla andra, som gjorde dagen möjlig.
(Rapport av: Rune Westerlund)

 
 
 

På bilden till vänster ser vi
dagens gladaste, från vänster; 
- tävlingsledare Lars Gejke
   (Pcf Uppsala Län)
- segrare klass B 
   Lamool Wallén
- segrare klass A
  Håkan Pettersson
- segrare mixed greensome 
   Britt-Marie Rebello
   och Bo Alestad
-Bröstcancerföreningen 
  Ann-Marie Ulvang.

 

 

30 maj, Styrelsemöte, planering inför höstens aktiviteter. Hemma hos Stig.
Våravslutning i en solskensfri och regnig eftermiddag, som avhölls i sedvanligt
muntert och trevlig atmosfär. 


11 maj, S
tartade den första av tre inspirationskvällar för cancerpatienter och anhöriga.
Ett arrangemang  av Akademiska sjukhuset, i samarbete med Kultur och bildning, Region
Uppsala. Läs mer om inbjudan här.  Från pcf i Uppsala län var vi 8 deltagare, inkl. anhöriga. Sammanlagt över hundra hade hörsammat inbjudan.
De resterande två inspirationskvällarna sker den 21/9 och den 23/11 2017.
Tillställningen skedde på Uppsala Slott, i Cajsas kök där vi under inledningen översköljdes av ljuvlig musik från Håkan Jansson med kollegor, vilka också avslutade kvällen, då med en skönsjungande jazz-sångerskan Sani Gamedze. Musik kan verkligen göra läkande processer med oss.
Fatane Salehi (projektledare för cancerrehabilitering, Akademiska sjukhuset) inledde kvällen med att visa på hur alla de tre kvällarna tillsammans kan skapa en stor variationsrik rehabilitering som finns tillgänglig för oss drabbade och våra anhöriga. 
Chefen för Uppsala konstmuseum, Daniel Werkmäster, tog oss igenom de tre konstmålningar som hänger på väggarna i salen vi satt i. En ny nyfikenhet skapades från denna infallsvinkel på konsten.
Karin Salomonsson, läkare och Karin Kauppi, dietist/verksamhetsutvecklare, båda vid enheten för Hälsofrämjande Sjukhus på Akademiska, talade om "levnadsvanor prevention, behandling och rehabilitering av cancer". Där den Eorupeiska kodexen mot cancer visade på att screeining är ett viktigt sätt att minska risken för att drabbas av cancer. Gemensamt lyfte de två kvinnorna fram att sundare matvanor och aktivare vardag får oss att må bättre under en längre tid.
Göran Boll, Internationellt diplomerad Yoga- och Meditationslärare,  genomförde tre olika övningar i Medicinsk Yoga vilket Akademiska Sjukhuset  idag erbjuder sina cancerpatienter.
Fatane Saleh avslutade kvällen med att hälsa alla cancerpatienter och deras anhöriga välkomna till de resterande två inspirationskvällarna.
(Rapport av: Rune Westerlund)

 Sani Gamedze Göran Boll  Fatane Saleh


02 maj, 
Informations och samtalsmöte. (Snack-café) Välbesökt.
Överläkaren Lennart Åström, från onkologkliniken på Akademiska sjukhuset berättar under rubriken: "Stora framsteg i behandlingen av avancerad prostatacancer"
Glädjande var också att se ett stort antal nya eller blivande medlemmar som passade på att känna på gemenskapen.

11 april, Styrelsemöte, inför samtalsmötet

23,24 mars, Tillsammans med Bröstcancerföreningen i Uppsala Län medverkade pcf Uppsala Län på årets 60plus-mässa. Styrelsen informerade förbipasserande deltagare och gav ut informationsfoldrar. Vi hoppas att några nappar och vill vara med i pcf Uppsala Län.


22 mars,
Informations och samtalsmöte samt föreningens Årsmöte. Se annons
Samt att den nyvalda styrelsen därefter samlades för sitt konstituerande möte. 
Vid Informations och samtalsmötet kom nästan sjuttio personer, ett nytt rekord i föreningens historia för en sådan inbjudan. Tack alla som kom!
Kvällen inleddes med att Calle Waller, från valberedningen uppmanade medlemmar att fundera på om någon kunde tänka sig fylla i de platser som fortfarande inte var tillsatta.
Elisabet Skeppner, kurator vid utrologen vid Örebro Universitetssjukhus, föreläste sedan
om ”Livsomställning efter prostatacancer-diagnos”.
En föreläsning som innehöll mycket intressanta ämnen som berör alla som går igenom
en prostatacancer behandling. Omständigheter vid beskedet och rehabilitering efter
behandlingen, samt stödet till dem där prostatacancern spridit  sig utanför prostatan.
I pausen som var mellan föreläsningen och årsmötet bjöd föreningen på dryck och  smörgås.
Årsmötet förflöt sedan utan problem, med hjälp av Lars-Gunnar Eriksson som mötesordförande. Ordf. Stig Lindahl lyfte fram verksamheten som bedrivits och den verksamhet som är planerad att göras. Då det fanns medlemmar som funderat på Calle Wallers uppmaning att medverka mer aktivt i föreningsarbetet blev samtliga platser tillsatta. 
Ordf. Stig Lindahl avtackade Rune Divander för sitt styrelsearbete.
Även den nya styrelsens konstituerande möte kunde genomföras utan besvär.
(Rapport av: Rune Westerlund)

 

16 februari, Informations och samtalsträff (Snack-café) Se Annons

Föreningens sekreterare,
Örjan Dammert,
berättade om sina erfarenheter av medicinsk yoga.
Som en del av rehabiliteringen efter sin prostatacancerbehandling.
Vänligen kontakta Akademiska sjukhuset för ytterligare information om när och var den äger rum.         
Föreningens V ordf.
Urolog Thore Eklund
berättade kring utvecklingen av prostatacanceroperation.
Från den öppna kirurgin till dagens robotassisterade.
En utveckling som minskat många besvärande komplikationer för patienterna. Thore visade också vad som händer vid en canceroperationen.

Förbundets ansvarige för kontakter med läkemedels-industrin,
Bernt Åslund,
Föredrog vad som skett efter avregleringen av apoteksverksamheten och den stora kostnadsspridning som råder på mediciner. En och samma medicin kan kosta från 170 kr till 880 kr!! Vilket som patient inte är lätt att veta. 
Det tre upplysningarna var mycket uppskattade.


04 februari,
 Föreningen närvarade på "Världscancerdagen 2017" i Grönwallsalen, ingång 70, Akademiska sjukhuset, Uppsala.Där Cancerfonden arrangerade mötet med;

 • Pamela Andersson Alselind, föreläste om sin hjärntumör som plötsligt försvann.
 • Lena Welsh, professor vid Uppsala Universitet och utnämnd till årets forskare.
  Lena gav oss inblick i blodkärlen. Våra blodkärl väger ca: 1kg och kan täcka en yta av 4-7000 kvm. De är källan till vårt liv. 

 01 februari, Styrelsemöte, inför de kommande möten

Till toppen. 

 

 

 

2016 

06 december, Informations och samtalsträff (Snack-café) Se annons
Vice ordf. och urolog Thore Eklund och övriga styrelsemedlemmar var på plats för att svara på frågor och prata om allt som rör prostatacancer.
Patienten Christer Wikström delade med sig av sina erfarenheter av operation för inkontinens efter prostatacanceroperation. Då en s.k. AMS 800, urineringskontrollsystem sätts in för att hjälpa patienter med svårkontrollerad  inkontinens.
Därefter blev det frimodiga och stundtals humoristiska diskussioner.
Mötet pausade mellan samtalen för inmundigande av kaffe och macka.
Sammanfattningsvis blev det en trevlig kväll där många kom till tals.
Glädjande var också det ökande deltagandet av antalet kvinnor som medverkade.
Detta fick styrelsen att återigen lyfta upp frågan om inte närstående skulle kunna starta en anhöriggrupp. Då en livskamrat utgör en viktig del av det nya liv som kommer efter en prostataoperation

22 november, Tore och Rune medverkade på Centerkvinnornas öppna möte i Enköping. Ett femtiotal åhörare i blandade åldrar tog del av presentationen som gavs och ställde många frågor. Centerkvinnorna skänkte föreningen den intäkt som blev av de lotteri som genomfördes vid mötet.

20 november, Genomförde Pcf i Uppsala län en ljusmanifestation på Vaksala Torg.
I den pågående novemberkampanjen /Mustaschkampen medverkade Pcf Uppsala
med att hedra de 2500 män som varje år avlider i prostatacancer. En manifestation som
flera andra föreningar också genomför runt om i landet. 
För att vara första gången blev det en lyckad aktivitet.

17 november, Blev en kväll om prostatacancer, Pcf i Uppsala Län arrangerade ett öppet möte i Grönwallsalen på Akademiska.
Föreningens ordförande öppnade mötet och hälsade de drygt 100 personerna som hade kommit välkomna.
Sten Nilsson, Professor i onkologi, överläkare vid Radiumkliniken KS.
föredrog om moderna behandlingsprinciper och mediciner liksom den engelska studien om behandling av prostatacancer och hur likvärdiga resultaten med tiden blir. Men med olika former av biverkningar.
Vid entré och i pausen bjöd föreningen på frukt och sålde pins.
Lennart Levi, professor emeritus i psykosocial miljömedicin vid KS,
som med stor inlevelse och med många tänkvärda ord om livet efter en prostatacanceroperation. 
De två professorerna släppte sin nya och uppdaterade bok "Prostatacancer-råd, rön möjligheter" En mycket givande bok för den som har någon vän som fått prostatacancer eller själv drabbats. Och även för andra.
Deltagarna fick efter presentationerna ställa frågor som besvarades.
Begivenheten uppskattades mycket av deltagarna.

                   
               
 
  Stig inledde   Sten Nilsson   Lennart Levin


09 november,
 Thore tog en sväng till Östhammar för att prata med Forsmarks veteraner om Prostatacancer.

02 november, Målning av plattor för ljusmanifestationen den 20 november.

                

01 november, Tisdagsmorgonen började för Stig med att han blev intervjuad om mustaschkampen av SR Uppland.

31 oktober, Träffade Stig ledningsteamet på Röntgen som ville att föreningen skulle komma och berätta lite ur ett patientperspektiv på deras interna möte med sammanlagt 300 personer.

27 oktober, Stig åkte till Tärnsjö och informerade Centerkvinnorna om hur
"Prostatacancer berör oss"

24 oktober, Medlemsmöte/Ålandsresa
                    En  annons  infördes och två e-brev sändes ut.
                    Det var ett mycket uppskattat möte/event bland deltagarna.

                  

                    På utfärden informerade ordförande Stig Lindahl om hemsidans                  
                    uppbyggnad occh kommande aktiviteter.
                    Föreningens ledamot i förundstyrelsen Bernt Åslund informerade om
                    de nya medicinerna som kan komma att förbättra situationen för många
                    prostatacancerpatienter i framtiden. 
                    Båda lyfte fram den onödigt ojämlika väntetiden som råder mellan      
                    landets olika landsting. Mycket kan bli bättre.
                    Föreningens egen Urolog och Vice Ordförande Thore Eklund fick en stund
                    att besvara frågor från deltagarna.
                    På hemfärden avnjöts en sagolikt god viltbuffé.

19 oktober, Styrelsemöte

15 september, Internationella Prostatacancerdagen.
                          Samtal och informationsdag, Tema rehabilitering, 
                          Ett välbesökt möte som var mycket uppskattat.

29 augusti, Prostatacancer - angår oss alla?
Centerkvinnorna i Uppsala län och Östhammars kommun bjöd in till ett välbesökt informationsmöte om prostatacancer på Öppen Hand, secondhandbutiken i Alunda.
Stig Lindahl, ordförande i länets Prostatacancerförening, informerade på ett rakt och naturligt sätt utifrån egna och andras erfarenheter om hur det är att leva med denna bland män vanligaste cancerformen.         

11augisti, Styrelsemöte

05 juni, Blå och Rosa Bollen, en golftävling i samarbete med Bröstcancerföreningen.
              Vår annons tillsammans med det fina vädret och föreningarnas engagemang 
               bidrog till att det blev en lyckad tävling som genererade i en bra slant till
               cancerforsknningen inom prostata och bröst.
               Ett speciellt tack till Lasse Gejke och alla andra, som gjorde dagen möjlig.

17 maj, Förbundet inbjöd till diskussion kring hemsidan. Stig och Rune medverkade.

03 Maj, Styrelsemöte

27 April, Informations och samtalsträff (Snack-café)
Årets andra ”Snack-café” med extra dragplåster i form av;


- Axel Brattberg, neurolog och överläkare vid rehabiliteringskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Som på ett humoristiskt och inspirerande sätt förklarade hur den manliga och kvinliga sexuella lusten kan hjälpa prostatacancerbehandlade män upprätthålla sin livskvalite. 
- Frida Hall Frydman från Lustgården i Uppsala visade upp sexuella hjälpmedel. Dörrarna stängde vi då mer än 40 personer bänkat sig. 
Frågorna verkade inte vilja ta slut och många var intressserade av Lustgårdens hjälpmedel som rekommenderades av Axel.
Samma dag passerade föreningen 300 i antalet medlemmar.

xx April,  Under Prostatacancerförbundets Ordförandekonferens delades den årliga hedersutmärkelsen ut till Uppsala Prostatacancerförenings medlemmen Calle Waller.
         


17-18 Mars,
Tillsammans med Bröstcancerföreningen i Uppsala Län medverkade Pcf Uppsala Län på årets 60plus-mässa. Styrelsen informerade förbipasserande deltagare och gav ut informationsfoldrar. Vi hoppas att några nappar och vill vara med i Pcf.

15 Mars, Styrelsemöte, Konstituerande

08 Mars,
Årsmöte
Årsmötet hade drygt femtio besökare som bidrog till ett mycket trevligt möte. 
Mötet hade temat ”Reflektioner om Prostatacancer ur ett RCC-perspektiv".
Där årets gäst Lars Holmberg, professor och verksamhetschef RCC, (Regionalt Cancercentrum) Uppsala/ Örebro, Höll ett föredrag kring hur dagens olika forskningmetoder kring prostatacancer på olika sätt gör framsteg. Han medverkade därefter med att besvara en mängd av frågor från mötesdeltagarna.   
Därefter bjöds deltagarna på kaffe och smörgås.
Varefter årsmötesförhandlingarna genomfördes.

  
Ordförande ordnade med allsång på temat PSA-prov. En mycket uppskattad aktivitet.
Vilket vi ser fram emot att kunna erbjuda fler gånger.

10 Februari, Styrelsemöte 

27 Januari, Styrelsemöte

19 Januari, Informations och samtalsträff (Snack-café)

 2015 

08 December, Informationskväll på Akademiska Sjukhuset.
En uppskattad kväll med ca:130 besökare.
Medverkande;
- Anna Bill-Axelsson och Eva Johansson, Urologiska Kliniken
- Anna Laurell, Onkologiska Kliniken
- Anna Henriksson, Uppsala Universitet
. Bernt Åslund, Vice Ordf. Prostatacancer Föreningen Uppsala Län
- Calle Waller, Prostatacancer Förbundet

07 December, Styrelsemöte

18 November, Ordf. Stig Lindahl informerar på Odd Fellow, Uppsala,
om prostatacancer.

09 November, Förmiddagsseminarium.
Under rubriken "En prostatacancervård i världsklass - så når vi dit."

26 Oktober, Styrelsemöte

10 Oktober, Informations och samtalsträff (Snack-café)

29 September, Styrelsemöte

24 September,  Informationsdag, Mustachkampen CittyGross.

18 September,  Informationsdag, Mustachkampen CittyGross.

13 September, Freesbee Golf i Ultuna.

10 September,  Informationsdag på Akademiska Sjukhuset.
Många trevliga samtal och utdelning av informationsblad.

19 Augusti, Styrelsemöte

22 Maj, Styrelsemöte

14 April, Styrelsemöte

11 Mars, Hade föreningen ett välbesökt årsmöte. Med drygt femtio besökare på plats. Mötet inleddes med att Håkan Nyström, chefsfysiker på Skandionkliniken berättade om den nya anläggningen och användningen av protonstrålar inom cancervården.
Därefter informerade Veronica Waller om rehabilitering med samtal och yoga för patienter med cancer. Dit medlemmar kan anmäla sig.
Därefter bjöds deltagarna på kaffe och smörgås.
Varefter årsmötesförhandlingarna vidtogs.

17 Februari, Styrelsemöte

28 Januari, Styrelsemöte

Till toppen. 

 

2014 

27 November, Styrelsemöte

7- 9 November Inför och samband med Farsdag
"Vandrande informationsgivare" på Gågatan i Uppsala.
Informations blad och en knapp med texten "Jag älskar min far"
Delades ut och fick läggas för spridning hos några butiker.

30 September Informationsdag på Akademiska Sjukhuset.
Många trevliga samtal och utdelning av informationsblad.

25 September Informationsdag Gottsunda Centrum.
Många trevliga samtal och utdelning av informationsblad.

16 September Informationsdag på Akademiska Sjukhuset.
Många trevliga samtal och utdelning av informationsblad.

11 September Informationsdag i Gränby.

4 September Årets andra Snack-Café

14, Augusti Styrelsemöte.

27. Maj  Styrelsemöte. 

28, April  Årets första Snack-Café.

7, April   Styrelsemöte.

13, Mars Årsmötet.
Ordf. Stig Lindahl öppnade kvällens möte och hälsade alla hjärtligt välkomna. Han redovisade några axplock från Verksamhetsberättelsen för år 2013. Några av punkterna :
-  Startpaket delas numera ut till alla nydiagnostiserade, med undantag av några missar.
-  Boklåda på Urologens mottagning.
-  Aktiviteten på Apoteket Hjärtat i Gränby centrum där Malena Ifwarsson deltog.
Därefter hälsades Helena Cevers välkommen att hålla dagens föredrag på temat ”Sex hela livet” . Helena Cevers är barnmorska och sexolog, och författare till boken ”Lust att ha lust”. Föredraget visade sig vara mycket intresse-väckande, genomarbetat och väl framfört, humoristiskt, tänkvärt och illustrerat med fyndiga skämtteckningar. Helena var ingalunda buskablyg utan mycket öppenhjärtig och kom med träffande iakttagelser och råd. Föredraget uppskattades mycket av de ca 40 mötesdeltagarna.


Januari
Efter ett styrelsemöte 23 januari fortsatte vi med en informationskväll med följande punkter:

Patientjournaler förr och nu.
(fokus på nutid och åtkomst - vilken informationen och hur kommer man säkert åt den via nätet?)
Föreläsare: Leif Lyttkens MD PhD Medical Senior Advisor, Landstinget i Uppsala Län.
Leif som varit engagerad i projektet länge hade svar på alla våra frågor och gav alla närvarande mängder av tips. Ett uppskattat föredrag som betydligt fler borde fått del av.

Kaffe o smörgås serverades innan vi gav oss på nästa punkt.
2014 – vad kan vi göra bättre?
Diskussion och frågestund där också Stig Lindahl presenterade kort vad som hänt under 2013.

Till toppen.


 

 

 

 

 2013

December

Förberedelse startat för informationskväll 23/1 2014 angående  ” Hur kan man komma åt och använda ”Journalsystem” via nätet.  (Sten)
Första planerna påbörjade för Årsmötet 2014.  (Calle)

4,  deltagit i RCC Patientråd Västerås (Stig)


November

11, deltagit i ”utbildningsdag för patientföreträdare inom RCC Uppsala Örebro”  (Stig)

12, arrangerades ”En kväll om prostatacancer” på Akademiska sjukhuset.
 I samarbete med Urologiska och Onkologiska klinikerna vid Akademiska sjukhuset hölls en kostnadsfri informationskväll för patienter, anhöriga och andra intresserade. Under kvällen informerades om nyheter inom utredning och behandling, nya vårdprogram, däribland radiologiska metoder/strålning, minimalinvasiv kirurgi, hormonbehandling, livskvalitet, screening och nya medicinska möjligheter.
Det gavs också tillfälle att ställa frågor direkt till föreläsarna.
Kvällen genomfördes i samarbete med läkemedelsföretaget Astellas Pharma samt Prostatacancerföreningen i Uppsala län. 
Föreläsare:  Michael Häggman och Sam Ladjevardi (Urologiska kliniken),
Anna Laurell och Lennart Åström (Onkologiska kliniken) samt Calle Waller (PCF).

Alla deltagare bjöds på frukt och äppelmust ur den Lindahl’ska trädgården i pausenJ. Den Nordiska enkäten delades ut.

19, möte med Arbetsgruppen ”brev till Landstingspolitiker” (Björn, Bernt & Stig)

27,  styrelsemöte i HSO’s lokaler.

Under november har också boklåda med Pocketböcker, som gåva från Prostatcancerföreningen i Uppsala län, placerats på prov på Urologmottagningen där patienter kan läsa eller ”låna” hem böckerna. (Bernt)

En utvidgning av ”Startpaketen” har också skett till Enköpings lasarett. (Bernt & Stig)

Deltagit i uppstartsmöte för ”ny hemsidan för föreningar” på PCF’s kansli. (Rune & Stig)


 

Oktober

3
, På Uppsala Konsert o Kongress hade ”Anhörigcentrum” kallat till Anhörigdag där dragplåstret var Kenneth Gärdestad som berättade om sina erfarenheter som närstående till Ted Gärdestad. Vi fanns naturligtvis där som utställare och fick möjlighet att informera, tillsammans med andra patientföreningar, om vår verksamhet. (Björn & Stig)

24, deltagit i Workshop – kartläggning av vårdprocess ur patientperspektiv på RCC. (Stig)

25,  möte med Arbetsgruppen ”brev till landstingspolitiker” (Björn, Bernt & Stig)Septemberkampanjen

7, Vi startade med att närvara vid STCC i Tierp. Där vi fick möjlighet att informera om vår sjukdom till ett stort antal besökare.

10, Rikstäckande möte i Filadelfiakyrkan  var uppstarten på Prostatacancerförbundets kampanjmånad. Temat var "Vem bestämmer över din prostata?" och efter en rundvandring på informationstorget med imponerande många utställare, började så 3 paneldebatter under ledning av Katarina Hulting:

- Rätten till tidig upptäckt -Screening i nytt ljus
- Rätten till vård mot biverkningar- Vårdens ansvar för läckage och nedsatt sexuell förmåga
- Rätten till livsförlängande läkemedel- men har samhället råd?

En buss stod till hågade medlemmars förfogande för transport från Uppsala till Stockholm och retur.
Ni som missade kan gå in på Prostataförbundets hemsida och se vad som hände!

Vi fortsatte med information i Gränby 19/9 och Gottsunda 26/9 där vi träffade många par med frågor kring sjukdomen och vår nytryckta broschyr delades ut tillsammans med annan information. Våra blåa Pins börjar nu sina så det är dags att beställa nya. Dessa kommer också att säljas via  166 apotek i Apoteksgruppen 28/10-24/11.

 


Juni

4, Styrelsemöte
Under sista styrelsemötet före sommaren diskuterades vad som händer i Prostatcancerförbundet och inom sjukvården. Ett besök hos Urologens chef Elisabeth Nelson väcker en del eftertankar. Ett extra möte för att i detalj planera aktiviteter under ”vår månad”- september planerades in till 18/6. Ett nyhetsbrev har sänts ut via mail. Vi hoppas att fler medlemmar vill ge oss tillgång till en mailadress där vi lite snabbare kan nå ut med information. (Se startsida)
Ni som inte varit in och tittat på förbundets hemsida rekommenderas detta då det hänt en hel del där. (Länk se ”Nyttiga länkar”)
Våra Startpaket som vi plockade ihop i April har en strykande åtgång så efter styrelsemötet plockade vi ihop tillräckligt många för att alla nydiagnostiserade patienter under sommaren ska kunna få tillgång till detta.

Startpaket för Ackis
Under lördagen samlades vi några stycken hemma hos mig på Hammarbygatan och producerade 110 startpaket för nydiagnostiserade  som kommer att delas ut på Urologen. Att få bra information i ett tidigt skede är viktigt liksom tidig upptäckt och stöd från närstående./ Stig Lindahl


April

19: 10-18 Gränby
Idag fokuserade vi oss på manlig hälsa. Lilly tillsammans med Apotek Hjärtat i Gränby centrum, bjöd in män att mäta blodtrycket samt en möjlighet att diskutera manlig hälsa med Malena Ivarsson, socionom och auktoriserad klinisk sexolog.Representanter från Prostatacancerföreningen besvarade många frågor under dagen.

 4-5: kl.10-16, Fyrishov 60plus Mässan i Uppsala igen!
Nu var det dags för en ny 60plus Mässa. Förra årets succé bäddar för en lika lyckad mässa i år. Mässan som vände sig till kvinnor och män kring 60 år och uppåt var verkligen välbesökt.
Vi från Prostatacancerföreningen i Uppsala län hade bemanning båda dagarna och 100-tals broschyrer delades ut och många intresserade kom fram till oss där vi stod vid entrén till stora hallen. Det är onekligen ett öppnare klimat att prata om Prostatcancer och filmen "Bäst före " med Brasse Brännström och Kjell Bergqvist kan ha bidragit :-) Tack alla som ställde upp!


Mars

14: Vid föreningens årsmöte valdes en ny styrelse för PcfUppsala. Till ny ordförande valdes Stig Lindahl. För övrigt ingår Bernt Åslund, vice ordförande, Hans Lindén, kassör, Örjan Dammert, sekreterare, Björn Hammarberg medlemsansvarig, Lars Einarsson, Sten Markstedt samt som suppleanter Rune Divander och Calle Waller. Mötet leddes av ombudsmannen för HSO Uppland, Janne Wallgren.
I anslutning till mötet lyssnade vi till och diskuterade vi med klinikchefen för urologen, Elisabeth Nelson, och landstingsrådet Börje Wennberg om prostatacancervården och Akademiska sjukhuset.


Februari

5: Möte för regionens pc-föreningar i Örebro. Stig Lindahl och Bernt Åslund representerade Uppsala. Calle Waller var sammankallande men lämnar nu över rollen som regionsamordnare till Kjell Lindblom, ordf i T-Pro. Intensiva diskussioner, genomgång av förbundets styrdokument mm.

På kvällen medverkade CW i T-Pro:s medlemsmöte.

 2 : Stort tack till föreningen Q-Riph som i samband med jubileum skänkte 10000:- vardera till PcfUppsala och Frälsningsarmén. Överlämnande skedde i samband med en härlig lunch med ett hundratal deltagare och med en musikalisk och spexig inramning. Gåvan kommer att göra skillnad i vårt arbete med att öka uppmärksamheten för vår sjukdom, prostatacancer!


Januari

16: Styrelsemöte om aktuella frågor och årsmötesplanering.

16: Öppet medlemsmöte i samverkan mellan Pcf och Onkologiklinikens grupp Rehabilitering och Yoga i onkologiklinikens lokaler.

Två intressanta föreläsningar med 60-talet deltagare: Onkolog Åke Berglund övertygade oss om kostens och motionens betydelse för uppkomst av cancer och för den som redan fått diagnosen. Uroterapeut Maritha Holmberg talade kunnigt och öppet om hur man kan hantera de problem som många drabbas av i form av läckage och nedsatt sexuell förmåga.                    

Här Maritha Holmberg i samtal med Gustav Karlsson, Lilly.

Till toppen.


 

 

 

 

 

 

 2012

December
3:
Styrelsemöte. Rapporter om RCC-utvecklingen och om projektet Framtidens Akademiska, där vi utsåg Bernt Åslund som vår representant. Medlemsmöte planerades 16 januari, årsmöte 14 mars. Förberedelse av bokslut, utskick, ny styrelsesammansättning mm. Medlemsantalet fortsätter att öka även om några nu utesluts pga utebliven betalning. Föreningens ekomom är under kontroll.


November

20 : Stig L och Calle W deltog i RCC:s utbildning för patientföreträdare i Västerås tillsammans med ett tiotal från andra föreningar inom regionen. Fokus denna gång på patientens roll i forsknings- och utvecklingsarbete på klinikerna.

13: Stig L och Calle W var inbjudna att föreläsa om förbundet och föreningen för den samlade personalen på det Regionala Cancercentret för Uppsala-Örebro. Ca 25 intresserade och engagerade deltagare!

1-3: Calle W deltog i Euomo:s möte på Cypern. Euomo är en allians för alla prostatacancerförbund i Europa.


Oktober 

30: Hans L, Stig L, Bernt Å träffade Jeanette från Janssen och gav synpunkter på det nya internet-stödet www.iCope.se

25: Diakon Olle Spångberg, Österbybruk, hade inbjudit oss för att informera om vårt arbete. Mötet samlade ca 15 personer, kvinnor och män, som lyssnade och diskuterade flitigt. Engagemanget var stort samtidigt som många undrade varför inte fler vågade komma. Från oss deltog Rune Divander och Calle Waller.

11: Styrelsemöte med utvärdering av septemberkampanjen, planering av 6 nov. mm.

2: Stig L och Calle W deltar i RCC:s nya utbildning för patientrepresentanter. Stig ska ingå i RCC:s patientråd, Calle i vårdprogramgruppen för prostatacancer.


September

25: Debattmöte på Akademiska i samverkan mellan PcfUppsala och klinikerna för urologi och onkologi. Vi visade först några filmer från den nationella dagen på Berns den 20 sept. Sedan debatt med landstingsråden Börje Wennberg och Erik Weiman, Anna Laurell och Ingela Turesson från onkologen, Michael Häggman från urologen och Inger Nordmark från RCC. Vi fick också tillfälle att önska Elisabeth Nelson välkommen som ny chef för urologiklinken.

  

18-20: Fullt jobb, två dagar på Gränby plus hockeymatch Almtuna-Leksand. Bilder nedan, bl a med Stig L, Björn H och Bernt på Gränby samt matchprogram med vår kampanjdekal längst ned  och Stig L på hockey. Vi har nu ett antal aktiviteter som vi ska analysera och dra erfarenheter av. Spontant känns det som om informationsaktiviteter på ett köpcenter ger bra tillfällen till samtal om vår sjukdom. 

             

15: TTA-tävling på Tierps Arena. Pcf var där med tält, roll-ups och informationsmaterial. Mycket folk, mycket prat med folk som strömmade förbi, mycket ljud (från bilarna). Häftigt!
Styrelsens Stig, Bernt, Björn, Hans, och Calle. Här lite bilder. Bl a prins Carl Philip, som körde tillsammans med Flash Nilsson.

     

8: På lördagseftermiddagen den 8 september rullade drygt 30 mullrande motorcyklar inför storögda resenärer in på planen framför Uppsalas resecentrum. Det var MC-gänget Sport-Hoj Uppsala som ville skapa uppmärksamhet för prostatacancer och kampen för mer forskning och en bättre vård. Prostatacancerföreningen i Uppsala län mötte med information och broschyrer. Många passerande stannade upp en stund för att fråga och lyssna eller skänka en slant till forskningen.
På bilden kortegeledaren Rune Divander m fl.

    


Augusti

23: Styrelsemöte som dominerades av planering av septemberaktiviteterna. Ser mer om det under "På Gång...". Vissa rollbyten skedde i styrelsen. Björn H lämnar över vice ordf-skapet till Stig L. Björn H tar i stället över ansvaret för medlemsregistret från Hans L. Uppgiften att tillsammans med Calle W svara för RCC-kontakterna överfördes också från Björn till Stig.


Maj 

30-31: Vår styrelses besök hos prostatamännen på Åland för snart två år sedan har medfört fortsatta kontakter, mest per mail. Men nu blev det äntligen dags för ett återbesök. Börje Nyqvist, Stig Ekstrand och Calle Svensson samt Ålands cancerförenings ordförande Helka Andersson togs emot med ett program med blandat innehåll. Första dagen inleddes med ett mycket intressant besök på TSL med information om och visning av protonstrålningsanläggningen. Vi fick också ta del av planerna för den nya Skandionkliniken. Kl 18.00 fortsatte vi med ett öppet medlemsmöte med Sylvia Johansson, Onkologiklinken som föreläsare. Sylvia berättade både om prostatacancer i allmänhet och lite extra om protonstrålning på ett både engagerat och lättbegripligt sätt. Verkligen uppskattat! Under kvällen avnjöt vi en gemensam middag på restaurang Tzatsiki. Dagen därpå tog Björn Hammarberg och Hans Lindén hand om gästerna och visade upp olika sevärdheter i Uppsala, t ex domkyrkan, slottet och den botaniska trädgården. Sammantaget bekräftades att vi har all anledning att fortsätta kontakterna. Ett speciellt problem för Ålänningarna är att många inte talar finska och därför ibland ställs utanför när det gäller vård och samarbete inom det finska prostatacancerförbundet. Det är därför roligt att kunna erbjuda vår och vårt förbunds hemsidor. Dessutom exporteras ett antal av vår tidning, Prostatanytt. 


Börje N, Calle W, Helka A och Stig E. Längst till höger vår föreläsare Silvia.

____________________________________________________________________________

April 

26: Styrelsemöte. Vi välkomnade nye ledamoten Bernt Åslund, nyligen hemkommen från Australienturne. Planering av aktiviteter som Ålandsbesöket med föreläsning den 30 maj och diverse aktiviteter under semptemberkampanjen. Nästa möte blir 11 juni kl 13, HSO:s stora samlingssal.

____________________________________________________________________________

Mars 

29-30: Ett hektiskt veckoslut: Styrelsens Sten Marklund besökte seniormässan i Uppsala och informerade ett hundratal om vår förening. Björn Hammarberg och Stig Lindahl tackade föreningen Q-Riph för välvillig stöd genom en kvällsföreläsning i samband med middagsmöte. Calle Waller inledde Pc-föreningen Wermlandias årsmöte med föreläsning om Pc-vårdens hot och möjligheter.


 

7: Inför årsmötet föreläste överläkare Michael Häggman om pc-vårdens villkor och möjligheter. Bland annat om att nya läkemedel nu introduceras som förlänger livet och förbättrar livskvaliteten även när hormonbehandling inte längre räcker till. Hotet är kostnaden. Är sjukvården beredd att satsa inför perspektivet att allt fler män lever med diagnosen?

Mötet ägnades också åt anhöriga och deras behov av gemenskap. Ovanligt många kvinnor deltog. Marianne Einarsson samlade damerna till ett möte parallellt med årsmötet och planerade hur man skulle hålla kontakt i fortsättningen. Vi hoppas att det på så sätt fötts en varaktig anhörigverksamhet i Uppsala!

Årsmötesförhandlingarna sköttes effektivt och snabbt av förre ordf Lars-Gunnar Eriksson. Vissa nyval gjordes, som kommer att redovisas senarel, bl a under fliken kontakter. 

_________________________________________________________________

Januari 

26: Styrelsemöte, mest med förberedelser inför årsmötet den 7/3.

 

Till toppen.

_________________________________________________________________

 

 

 

 

 

2011

December
13:
Invigning av Regionalt CancerCentrum (RCC)

På självaste luciadagen invigdes RCC för Uppsala Örebro regionen av Landstingsråden Erik Weiman (Uppsala) och Marie-Louise Forsberg Fransson (Örebro). Efter invigningsceremonin följde en paneldebatt med dessa politiker och några av utredarna som varit med i uppstarten av RCC’t. Det kom till stor del att handla om nivåstruktureringen (= skall besluten ligga på nivån stat, region eller landsting). Andra ämnen som berördes var kunskapsöverföring, FoU och likvärdig vård (=oberoende av var du bor). Patientperspektivet hade nog inte kommit upp överhuvudtaget om inte Lars Einarsson (vi var 3 representanter från föreningen) tagit upp det i en fråga. Ändå var överskriften på RCC’ts ”pull-up” Patienten i fokus. Andra patientföreningar var representerade men gjorde inga inlägg.

Man meddelade att nu hade RCC startat upp sin hemsida www.rccuppsalaorebro.se . Där kan du se vilka dom övriga i panelen var.

___________________________________________________________________________

9: Styrelsemöte med lunch på Ulltuna-restaurangen. Planering av årsmöte och andra aktiviteter. Bland annat väntar vi besök från Åland under våren. Diskussion om val till styrelse mm.  

____________________________________________________________________________

1: På kvällen ordnade PcfUppsala tillsammans med Urologikliniken och läkemedelsföretaget ABBOTT föreläsningar om vår sjukdom. Publiken bestod av ca 150 intresserade! Föreläsare: Michael Häggman, Anna Bill Axelsson, Eva Johansson, Sam Ladjevardi, Ingela Turesson, Anna Laurell. Kvällen uppskattades mycket av deltagarna, som också gärna hade velat fortsätta diskussionen. Önskemål framfördes om fler sådana träffar. En glädjande nyhet blev också officiell, dvs att Urologen får fortsätta som självständig klinik och med ny chef, som tillsätts i årsskiftet. Michael Häggman har länge aviserat sin önskan att få övergå till forskning och klinisk verksamhet.

 ___________________________________________________________________________

1: Förbundet och PcfUppsala höll ett regionalt möte för representanter för Pcföreningarna i Värmland, Södermanland, Dalarna, Gävleborg, Örebro, Västerås, Stockholm och Uppsala. Urologen och verkshetschefen från Örebro, Ove Andrén, inledde dagen med en mycket uppskattad föreläsning bl a om hanteringen av Pc-frågor i det nya RCC (Regionalt Cancercentrum). Inger Nordmark, fortsatte om RCC:s arbete med att utveckla samverkan med patientföreningarna. Inger deltog större delen av dagen och tillförde diskussionerna angelägna perspektiv. Resten av dagen diskuterades aktuella frågor t ex en medlemsenkät som ska ut i vinter, septemberkampan, behov av styrelseutbildning, förbundets policy i Pc-vårdfrågor, vår tidning PNytt, Blå bandet.

 
Calle Waller, Inger Nordmark (RCC), Ove Andrén (ÖUS) och Jan Holgersson (ordf Dalarna)
_______________________________________________________________________

November

16-18: Info-kampanj på Akademiska, ingång 70. Vi "blockerade" entrén och delade ut flyers och annat material. Många intressanta diskussioner!

_________________________________________________________________

3: Fokusgrupp med 7 utvalda män med erfarenhet av avancerad prostatacancer diskuterade nyttan av och lämplig form för en hemsida för drabbade och anhöriga. Läkemedelsföretaget Janssen står bakom projektet. Intressant utbyte av erfarenheter!

_______________________________________________________________________

3: Styrelsemöte (med bättre närvaro). Uppföljning av UNT-artikeln och SPF/Pcf-mötet. Planering av Blå rummet-aktivitet, konferensen 1 dec, årsmöte - 7 mars.

______________________________________________________________________

Oktober 

22: Lions regionala cancerfond ordnade möte med över 100 deltagare med presentation av fyra projekt vid onkologikliniken under ledning av Gunilla Enblad. Intressant. Calle W delade ut Pcf-broschyrer och uppmanade Lions-klubbarna att höra av sig för information om PC.

______________________________________________________________________

21: Möte i samverkan Pcf/SPF i pensionärernas hus. Onkolog Lennart Åström föreläste. Mycket frågor och diskussion med ca 50 deltagare. Carl Gidlund, Attends HealthCare, bjöd på fika och visade produkter. Lyckat!

______________________________________________________________________

20: Debattartikel i UNT om PC-vården. Här!

______________________________________________________________________

6: Styrelsemöte - endast tre närvarande! Bottenrekord! Intressant samtal med landstingsrådet Börje Wennberg om den splittrade pc-vården och behovet av en samlad PC-klinik med multiprofessionell bemanning och uppföljningsansvar. Därefter diverse avrapporteringar och planering av hösten, dvs 21 okt och 1 dec.

______________________________________________________________________

September 

27-29: Svensk Urologisk Förening, SUF, samlade 800 från urologin i Sverige på Uppsala KK i tre dagar. Tätt program med intressanta föreläsningar och många tillfällen till mer informella diskussioner och kontakter. Stimulerande! _____________________________________________________________

8: Medlemsmöte med 17 deltagare. CW inledde med lite aktuellt från förbundet.

Dagens gäst var Professor Gunnar Ronquist som gav oss en trevlig och mycket intressant föreläsning om ”Prostasomer på (både) gott och ont”. Mycket förenklat: Till skillnad från PSA signalerar prostatsomer endast vid olika former av aggressiv cancer. Men mer forskning behövs för att övertyga professionen.

______________________________________________________________________

24: Styrelsemöte. Rapporter från länet och förbundet. Planering av höstens aktiviteter.

________________________________________________________________

Maj 

17: Styrelsemöte. Medverkan av Anna-Karin Klomp, ordf i landstingets Hälso- och sjukvårdsstyrelse. Intressant diskussion om hur vården styrs och finansieras. Anna-Karin lyssnade på vårt patientperspektiv och vägledde oss i vårt arbete för att utveckla pc-vården. Till mötet anslöt sig också Börje Nyqvist, som var en av värdarna vid styrelsens Ålandsbesök förra sommaren. Vi klargjorde att Ålänningarna är välkomna som medlemmar i PcfUppsala.

Mötet förberedde bl a aktiviteter i höst. Preliminärt ett medlemsmöte den 8 sept. och ett halvårsmöte den 3 november. Vår avsikt att ha mer "uppsökande" verksamhet leder troligen till info-träffar med SPF-distrikten, Rotary mm. En viss ökning i tillströmningen av medlemmar noterades, möjligen som följd av vårens aktiviteter. Uppdatering och nytryck av vår broschyr ska ske.

__________________________________________________________________

April

26-28: Utrustade med utställningsbord, roll-ups och broschyren "Män emellan - även för kvinnor" mötte vi besökare vid Akademiska sjukhusets huvudentré nr 70. Ca 300 broschyer delades ut. En mängd intressanta kontakter och trevliga samtal!

__________________________________________________________________

13: Informationsmöte i Enköping: Män emellan – även för kvinnor!

Vi talade om prostatan och dess sjukdomar. Programmet inleddes av Dr Lars Westman, distriktsläkare om betydelsen av att skapa god kontakt med patienten samt genomgång av olika symtom från de nedre urinvägarna. Calle Waller fortsatte med en översikt av sjukdomen prostatacancer och berättade om föreningens och förbundets arbete. Uroterapeut Margareth Harris gjorde en mycket professionell genomgång av olika problem och symtom samt om vilka åtgärder/hjälpmedel som står till buds.

Mötet samlade 18 personer. Många fler skulle ha haft nytta av kvällen!

Vi tackar Carema Vårdcentral för att vi fick vara där och Pfizer för stöd till aktiviteten!

_________________________________________________________________

6-7: Förbundsstämma med 60-talet deltagare från hela landet, från oss Örjan Dammert, Hans Lindén och Calle Waller. Programmet fylldes med förhandlingar och intressanta föreläsningar. Prof Hugo Jonasson, Gbg, tilldelades ett pris för sitt banbrytande forskningsarbete som påvisar att screening kan minska dödligheten i pc med ca 40%. Till ny förbundsordförande utsågs Alf Carlsson, Helsingborg                                    

________________________________________________________________

Mars

9: Årsmötet genomfördes med ett 40-tal närvarande. Mötet inleddes med ett intressant föredrag av dr Bo-Eric Persson om hormonell behandling. Forskningen går frammåt och nya verkningsfulla mediciner är på gång.

Efter fikapaus följde årsmötet, professionellt lett av föreg. ordf. Lars-Gunnar Eriksson. Verksamhet och ekonomi godkändes. Styrelsen förändrades på så vis att Gösta Axelsson och Ulf Mandrén avgår och ersätts av Sten Markstedt och Tapio Palola. Karl Andersson ersätts som suppleant av Jimmy Wallin. Rollen som vice ordförande går över från Lars Einarsson till Björn Hammarberg. Styrelsens sammansättning i övrigt framgår under fliken Kontakter. 

 

Avg. vice ordf Lars E           Gösta Axelsson             Ulf Mandrén

tillsammans med

Bo-Eric Persson

Vi riktar ett särskilt tack till Gösta Axelsson som var en av dem som grundade föreningen Prostatagubbarna, senare omdöpt till Prostatacancerföreningen i Uppsala län. Stort tack också till Ulf Mandrén och Karl Andersson, som avgick som styrelseledamot respektive suppleant.

Mötet genomfördes med stöd av Ferring.

________________________________________________________________

Februari 

21: Styrelsemöte, som inleddes med information om Onkologens uppföljning av det psykosociala stödet. Kort sammanfattat - pc-drabbade utnyttjar i stort sett inte alls det stöd som finns i form av kuratorer och gruppverksamhet! Mötet förberedde i övrigt årsmötet och diskuterade bl a nya målgrupper för information om pc, pc-statistik och aktiviteter.

______________________________________________________________________

10: 6 pc-föreningar i sjukvårdsregonen träffades på förbundskansliet. 14 personer diskuterade bl a förbundets fortsatta inriktning, utvecklingen av RCC (Regionala Cancercentra), kompetens- och sponsringsfrågor, utbyte av goda idéer och tips.

___________________________________________________________________

1: Sjösättning av sjukvårdsupplysningens nya hemsida www.1177.se/cancer , med artiklar, intervjuer, filmer mm om bl a prostatacancer. Möjlighet finns också att ställa frågor.

____________________________________________________________________

Januari

19: Lunchmöte med läkemedelsföretaget Abbot, Ulf Justermark, om samarbete och medfinansiering. Hans Lindén och Calle Waller.

____________________________________________________________________

18: Onkologens fo-projekt U-Care, startmöte om utveckling av psykosocialt stöd via Internet. Hans Lindén och Calle Waller medverkar. Tre respresentanter från Bröstcancerföreningen.

_____________________________________________________________

12: Styrelsemöte. Info av Orion-Pharma om sommarens patientenkät. Planering av årsmötet.

_____________________________________________________________

Till toppen.

 

 

 

 

 

2010

December
2:
Kvällsmöte i Heby Folkets Hus. Efter inledning av landstingsrådet Rolf Edlund föreläste dr David Kudrén, Onkologkliniken vid Akademiska om PSA. Mycket intressant och klargörande! Efter fika diskuterades angelägna frågor om prostatacancer. En bra kväll som många fler hade kunnat delta på. (Vi fick tre smörgåsar var!)

Vi tackar Orion-Pharma för välkommet stöd till aktiviteten.            

_________________________________________________________________

November

24: Presentationen av Orion-Pharmas enkät sköts upp pga sjukdom. Styrelsemötet fastställde bl a utformning av våra nya roll-ups, föreredde Heby-mötet 2 dec och diskuterade årsmötet, 9 mars, med medverkan av dr Bo-Eric Persson på temat hormonbehandling. Medlemsantalet ligger tyvärr still kring 160.

_________________________________________________________________

4: Samtalskväll med 15 aktiva deltagare. Vi berättade för varandra och diskuterade våra erfarenheter och föreningens arbete. Gärna fler sådana kvällar!

_________________________________________________________________

Oktober

19: Konferens på UKK i samarbete med föreningarna för bröst- och lungcancer och AstraZeneca. Öl Karin Bergmark, Sahlgrenska, föreläste på temat "Vad händer med sex och samliv efter cancerdiagnos?". 50-talet åhörare fick en intressant och stimulerande kväll i ett ofta tabu-belagt ämne.             

_________________________________________________________________

19: Styrelsemöte. Utvärdering av vad som skett. Planering av 4 nov i Uppsala, 2 dec i Heby, januarimöte i Enköping. Föreningens ekonomi är begränsad men under kontroll. Ansökningar för 2011 har gått till Landsting och kommun. Mötet avslutades med en presentation av Afsaneh Roshanani om ett tilltänkt forskningsprojekt om hur nydiagnosticerade informeras och tar emot information.

_________________________________________________________________

12: Hans Lindén och Calle Waller träffade dr Bo-Eric Persson, Elisabetsjukhuset, som utöver att vara urolog där jobbar för Ferring med forskning och föreläsningar på internationell nivå med inriktning på hormonell behandling. Mycket intresant. Vårt syfte var att diskutera innehåll i ett "startpaket" för nydiagnosticerade.

_________________________________________________________________

6: Doktoranden Kicki Claeson samlade 5 män för en fokusgrupp kring Samliv och sex efter cancer. Det blev en mycket öppen och livaktig diskussion! Syftet är att skapa underlag för bättre bemötande och bättre informationsmaterial för pc-drabbade.

_________________________________________________________________

5: Björn Hammarberg och Calle Waller träffar öl Anna Bill-Axelson på Urologen. Mycket intressant diskussion om bemötande, forskning, möjliga samarbeten mm.

_________________________________________________________________

1: Debattartikel "Enkelt prov halverar dödligheten" om PSA-test i Uppsalatidningen, Calle Waller.

_________________________________________________________________

September 

20-24: Calle Waller deltog för förbundets räkning vid Euomo:s (European Prostate Cancer Coalition) assembly i Krakow. Mycket intressant som kommer att plöjas in i vårt föreningsarbete!

___________________________________________________________

16: Styrelsemöte på HSO. Ombudsman Thomas Österberg hälsar oss välkomna. Mycket tid ägnades åt utformning av våra nya presentationsmaterial i form av OH-bilder, Pull-Ups för föredrag och utställningar och ett sk startpaket, dvs material som ska kunna delas ut av läkare vid pc-diagnos. Fortsatt planering av aktiviteter. Nästa möte 19 okt kl  13.

__________________________________________________________

2-3: Styrelsens resa till Åland - och möte med PC-sektionen i deras Cancerförening  - blev både trevlig och givande. Efter en behaglig båttur möttes vi på ett storslaget sätt av ett gäng genuina Ålänningar, måna om att visa det bästa av sin ö, bl a genom en guidad rundtur. Vi fortsatte sedan med intressanta diskussioner och jämförelser av verksamheterna tillsammans med ett 20-tal av deras medlemmar. På kvällen avnjöts en delikat middag i trivsam miljö. Dag 2 hämtades vi på hotellet för en kunnig och fantasieggande visning av museifartyget Pommern. Tack till er alla, särskilt till Helka Andersson som arrangerade, och till Elof Sipinen, Börje Nyquist och Calle Svensson, som var våra ständiga följeslagare!              

________________________________________________________________

Juni 

22: Utskick till samtliga medlemmar med bifogad enkät från Orion Pharma. Enkäten skickas ut efter beslut av förbundsstyrelsen eftersom resultaten är av intresse för förbundets arbete. Företaget bekostar porton för utskick och retur medan föreningarna sköter utskicket. I enkäten står att företaget fått adresserna från lokalföreningarna, vilket alltså är fel. Inga adresser har lämnats ut. Svaren behandlas också helt anonymt. Så skicka in ditt svar!

__________________________________________________________

10: Styrelsemöte med rapporter från aktiviteter och fortsatt höstplanering för Enköping, Heby samt den årliga 4/11-konferensen i Uppsala. Styrelsen planerar också en resa till Åland för att träffa pc-föreningen där, den 2-3 september.

__________________________________________________________

1: Den tidigare (23/4) nämnda konserten, Rock all Night, gav ett överskott. Christian Bodin och Emma Winberg lämnade över en check på 4000:- till prostatacancerfonden på Swedbanks kontor i Knivsta under överinseende av kontorschefen Peter Holmgren. Stort tack till er!

________________________________________________________________

Maj

26: Odd Fellow-logen 14 Svea i Uppsala donerade 10000:- till föreningen som stöd för ett angeläget ideéllt arbete. En check överlämnades i värdig miljö, i logens möteslokal, efter en middag och trevlig samvaro. Calle Waller och Lars Einarsson deltog och berättade om föreningens arbete och uttryckte vår stora tacksamhet. På bilden dagens övermästare Anders Kjällman tillsammans med Lars, Calle och check.                       ____________________________________________________________________________

20: På den internationella dagen för forskning och hälsa deltog PCF med en monter i Kungsträdgården. Vackert väder, många besökande. På bilderna: Prof Sten Nilsson i vit skjorta svarar på frågor. Calle Waller med för dagen lämplig mustasch. 

 _________________________________________________________

18: HSO, Handikappföreningarnas Samarbetsorganisation i Uppsala län, godkände vid sitt årsmöte PcfUppsala:s ansökan om medlemskap.

__________________________________________________________

11: Styrelsemöte. Beslöts bl a att möten ska ske i Enköping (sept/okt) och Heby (nov/dec). En styrelseresa ska förberedas till Åland. Medlemmar som ännu inte betalat ska kontaktas per telefon.

________________________________________________________________

11: Tredje steget i vår kurs för styrelseledamöter m fl i att vara kontaktperson och att leda samtalsgrupper. Därmed är kursen avslutad. Diskussion inleddes om hur vi ska jobba vidare med kontaktmannaskap och gruppverksameht.

_______________________________________________________________

Mars 

28: Tre tjejer från vårdgymnasiet överlämnar 1000:- till föreningen. Kim Danielsson, Madeleine Bäfve och Angelica Dolk ville göra något praktiskt av sitt projektarbete och valde att samla in pengar i syfte att stödja arbetet mot prostatacancer. De tyckte att sjukdomen inte får tillräcklig uppmärksamhet. Verkligen ett bra initiativ! Föreningen tackar och lovar att göra något konstruktivt för pengarna!     

       

__________________________________________________________

28: Genomfördes det andra av tre kurstillfällen för styrelsen, anhöriga och andra intresserade i att vara kontaktperson och att leda samtalsgrupper. Kursens del tre blir den 11/5. Kunnig och inspirerande ledare vid de två första tillfällena var Britta Hedefalk, Cancerfonden, här i aktion. Vi tackar för fin insats!            

 __________________________________________________________

23:  Två ungdomar, Christian Bodin och Emma Winberg ordnade

inom ramen för projektet Ung Företagsamhet en rockgala "Rock all Nignt" på Grand i Uppsala med ca 200 i publiken. Avsikten är att 70% av behållningen ska gå till forskning om prostatacancer. Härligt initiativ! Bild kommer!

_______________________________________________________________

22-23/4: Förbundets ordförandekonferens i Stockholm. Från PcfUppsala deltog Calle Waller och Hans Lindén. Ett möte i konstruktiv anda. Mycket diskussioner om förbundets framtid. Calle Waller blev invald som suppleant i förbundsstyrelsen.

____________________________________________________________________________

14/4: Det första av tre kurstillfällen för styrelsen, anhöriga och andra intresserade i att vara kontaktperson och att leda samtalsgrupper. Britta Hedefalk från Cancerfonden gjorde det till en intressant och matnyttig eftemiddag!

____________________________________________________________________________

14/4: Styrelsemöte på TSL

________________________________________________________

April 

27-29: Föreningen bemannar Blå Rummet på Akademiska. Få besökande!

24: Öppet möte på Östhammars Vårdcentrum med nära 20-talet deltagare. Dr Lars Eriksson föreläste om prostacancer och den lokala vårdens roll. Många intressanta inlägg och frågor bidrog till en givande kväll. Vi tackar Henning Danielsson som förberedde mötet och Länsförsäkringar som bidrog till annons och förtäring! 

__________________________________________________________________________

3: Årsmöte som inleddes med intressanta och uppskattade anföranden av Lars och Barbro Eliason med fokus på anhöriga.

Lars presiderade också vid årsmötet, som förutom sedvanliga ärenden valde in en ny ledamot i styrelsen, Björn Hammarberg. Lars-Gunnar Eriksson som varit en av föreningens grundare och flerårig ordförande hade valt att avgå. Vi tackar dig Lars-Gunnar för ditt engagemang och ditt professionella och banbrytande arbete under dessa år!

Årsmötet valde också för första gången en kvinna till en förtroendepost. Marianne Einarsson ska tillsammans med Lars-Gunnar Eriksson (sk) och Bertil Wååg ingå i valberedeningen. Mötet sponsrades av Pfizer.

____________________________________________________________

Februari 

11: Regionalt förbundsmöte i Stockholm. CW och LGE deltog.

____________________________________________________________

10: Styrelsemöte om bl årsmöte, vårens verksamheter. Beslut att ansöka om medlemskap i HSO.

____________________________________________________________

4: Cancer i Ditt liv? Öppet möte i Knivsta på internationella cancerdagen i samverkan med Bröstcancerföreningen, Knivsta Läkargrupp och Sv Kyrkan. 15 deltagare. Mötet sponsrades av Länsförsäkringar.

___________________________________________________________________________

Januari 

22: CW träffar Thomas Österberg, Handikappföreningarnas Samarbetsorgan, HSO, angående ev. medlemskap.

_______________________________________________________

21: CW träffar Eva Sternberg och Ann-Charlotte Pellettieri från projektet samtalsterapi och yoga.

_______________________________________________________

13: Styrelsemöte om bl a årsmötet, sponsorer, vårens aktiviteter, medlemsvärvning.

Till toppen.

______________________________________________

Senast uppdaterad 07 maj 2022