Akademiska först i Sverige med ny strålbehandling

Ett nytt kapitel skrivs om hur människan kommer allt närmare i sin strävan att minska dödligheten i cancer. Glädjande är att det sker på Ackis. Där man nu med hälp av en MR Linac kan man ta magnetiska bilder av tumören under själva strålbehandlingen. Metoden ger ökad precision och används nu för första gången i Sverige.

3783

Akademiska först i Sverige med ny strålbehandling

Publicerad 14 november 2019

Med MR Linac kan man ta magnetiska bilder av tumören under själva strålbehandlingen. Metoden ger ökad precision och används nu för första gången i Sverige.

Som första sjukhus i Sverige kan Akademiska nu erbjuda så kallad MR Linac-behandling. Det är en metod som ger ökad precision vid strålning och därmed orsakar mindre skada på omgivande organ och vävnader.

– Det är jätteroligt att kunna erbjuda den här behandlingen, säger överläkare Zahra Taheri-Kadkhoda som är sektionschef för strålbehandling.

Tumörer i bäckenet prioriteras

Hon har tillsammans med sitt team just avslutat behandlingen av den första patienten. När man nått upp till maxkapacitet om cirka fem år, kommer runt 100 patienter om året att behandlas.

– Vi kommer att prioritera tumörer som finns i bäckenet, men även där måste vi välja rätt. Alla lämpar sig inte för behandling, säger Zahra Taheri-Kadkhoda och fortsätter:

– Till exempel bröstcancerpatienter får extremt bra behandling med vanlig linac, så vi tror att det finns andra patienter som har mer nytta av behandlingen.

Klicka här för att komma till SVT, där du får se och höra mer om hur det går till.  

Här kan du se när MR Linac  anländer och lyfts för att installeras på Ackis.
Du kan också ta del av vårdperssonalens tankar kring den nya teknologin och tekniken.

 

 

För att få en liten glimt av hur en MR Linac fungerar kan du titta här nedanför.

 

Senast uppdaterad 16 juli 2020

Fler nyheter


Alla nyheter