Bussresa till Bornholm

Vissa av deltagarna, som anmält sig till PCF-Syds bussresa till Bornholm onsdagen 11 september, fick stiga upp i arla morgonstund. Redan kl. 06 avgick nämligen bussen från Lund, med kajen vid Bornholmsterminalen i Ystads hamn som första mål.

DSC 6534

Vy från bussresan 2019 till Bornholm

På väg dit hämtades flera resenärer upp i Malmö och Trelleborg för att strax före kl. 08 släppa in de sista 6 passagerare precis innan bussen skulle backa in på Bornholmslinjens katamaran ”Express 1”.  Denna farkost, som är 112 m lång och 30,5 m bred, kan uppnå en hastighet på 36-40 knop eller 65-75 km per timme. Ombord serverades en riklig frukost och strax innan klockan tio var vi framme i Rønne. Innan färden fortsatte norrut, utmed Bornholms östkust, anslöt sig guiden Jens som under vistelsen på ön skulle informera oss om historiska platser och händelser och underhålla oss med intressanta och roliga fakta och berättelser.

En mycket imponerande sevärdhet var ruinerna av medeltidsfästningen Hammershus, som är Nordeuropas största borgruin. Fästningen har spelat en viktig roll i Danmarks historia med skiftande kungamakt och kyrkomakt där Bornholm var en viktig bit i striden. Guiden Jens berättade om detta när vi samlades vid en mindre utställning som visar hur fästningen såg ut tidigare och hur man levde och vilka fynd som har funnits på platsen.

Bussfärden fortsatte via olika intressanta platser tills vi stannade i Gudhjem för att ta en paus och inta lunch i en av Bornholmer Røgerierne. Det fanns mycket och mycket gott att välja bland.

Mätta och belåtna fortsatte vi resan och mot sydväst och Rønne.

 Det fanns 2 besöksobjekt kvar och det första var ett gigantiskt minnesmärke i form av ett högt torn i granit, stående på Bornholms högsta punkt, Rytterknægten. Det kallas ”Kongemindet” och är rest till minne av Fredrik VII:s besök på Bornholm 1851. På tornet byggdes 1899 en järnkonstruktion för att behålla utsikten när skogen växte i höjden. Den sammanlagda höjden blev då 22 meter. Dessa, jämte ”Rytterknægtens” 162 meter, gör att man efter bestigandet av tornet befinner sig 184 meter över havet och har en milsvid utsikt över större delen av ön.

Slutligen besöktes en av Danmarks 7 rundkyrkor, ”Nylars kyrka”, som är den bäst bevarade av de fyra rundkyrkorna som finns på Bornholm.

Tillbaka i Rønne tackade resesällskapet guiden och busschauffören innan vi körde ombord på färjan igen. I restaurangen bjöds det på smörrebröd och en avgångsförsening på en timme (tekniskt fel). Men ingen klagade och alla var nöjda.

Ingen ångrade sig att man hade fått stiga upp så tidigt på morgonen, men många längtade säkert efter att få sträcka ut sig på sängen, blunda och se tillbaka på en underbar dag.

Jan Augustin

Se bilder genom att klicka på fliken Verksamhet > Bildgalleri

Senast uppdaterad 11 november 2020