"Från brandman till operasångare - hur gick det till?"

Tommy Juth underhöll oss med kåseri och sång. Efter det följde att par timmar med umgänge till omfattande jultallrik. 

Tommyjuth A4 0038

Tommy Juth i aktion på vår trivselkväll 2021

Torsdag 9 december kl 18.00 genomförde vi en julfest. Tommy Juth medverkade med sitt program "Från brandman till operasångare - hur gick det till?"  

Vi fick klart för oss att Tommy började egentligen som snickarlärling. Hans stora röstresurser uppmärksammades på en fest vilket ledde till sånglektioner. Något som han försökte att smyga med. För en arbetargrabb tar ju inte sånglektioner! Så småningom kom han in på brandkåren. Som brandvakt - bland annat på Hipp - så fick han sina första intryck från scenen.

Dåvarande brandchefen i Malmö var mycket välvilligt inställd till tiljans folk så Tommy beviljades tjänstledighet för att kunna medverka på Fredrikdalsteatern, Helsingborg. Denna drevs då av den legendariske Nils Poppe. 

Det framgick att Tommy träffat de flesta stora namn som förekommit i Malmö stadsteaters musikhistoria. Ett av de första nummer där Tommy fick sjunga ut för full kraft var i kören till Carmen. Han staterade där som en truppen av militärer respektive följarna till toreadoren. 

Under hela sin berättelse bjöd Tommy på exempel från sin repertoar. I vissa uppmuntrades vi i publiken att sjunga med. T ex "Jag är en liten gåsapåg från Skåne" 

Efter att Tommy avtackats började vi att äta av de välsmakande och omfattande jultallrikarna. Detta var ett exempel på arrangemang som nu har kunnat genomföras genom att vaccinationerna mot Covid-19 kommit ordentligt igång. 

 

Senast uppdaterad 21 december 2021