Livets museum i Lund. Med guider och träff efteråt.

"Livets museum" är ett litet museum som förr hette "Medicinhistoriska muséet". Byggt upp av och visas av medlemmar i föreningen med det namnet. 

20210805 101930

Kan vi lita på våra sinnen? Ett exempel på interaktivitet på utställningen. Får du rätt på färgerna till höger?!

Miniutfärd till Lund och ”Livets museum”. Arrangemanget var ett litet försök med programaktivitet i annan lokal än den vanliga i Malmö. ”Livets museum” ger perspektiv på hur fort den medicinska utvecklingen har gått. Lund/Malmö har också flera exempel på nyheter som betytt mycket inom vården. Inte minst den konstgjorda njuren. Museet uppmuntrar till interaktivitet. Vi fick t ex testa om vi kunde känna lukter vid den stationen. 

Medicinhistoriska Föreningen, som svarade för guidningen, hade engagerat Britta Stenstam överläkare, specialist onkologi, som vår guide. Hon visade oss några höjdpunkter där Lund och Malmö stått för viktiga framsteg i medicinteknisk utveckling. Kockums kom med på ett hörn (ultraljud). Liksom självklart Gambro (konstgjorda njuren) Ett extra guldkorn var att ytterligare en överläkare Bengt Uvelius, urolog gästade oss  i början och slutet av visningen. Vi fick då lite glimtar av urologins historia specifikt Malmö och Lund. Vi som var med fick dessutom ett särtryck "Urologi - historia", som just nämnde Bengt tagit fram.

Efter besöket på muséet bjöd föreningen på fika och kladdkaka i närbelägna "Steakhouse Valvet". Detta blev också ett uppskattad inslag bland oss dryga 10 medlemmar som deltog.

Medlemmar som vill bli barn på nytt eller har kontakt med barn uppmanas att besöka denna lilla pärla i Lund. 

Senast uppdaterad 06 november 2022