Kost och cancer. Samtalsträff 2018-05-03

Professor Charlotte Erlanson gav en mycket upplysande föreläsning om prostatacancer och diet. Fokus var på de som redan drabbats och risken för att få prostatacancer igen.

Det som medför störst risk för återfall är charkuterivaror som korv och skinka. Det har behandlats med salt, rök och andra ämnen som höjer risken för cancer. Detsamma gäller grillad kyckling, där skinnet då innehåller skadliga ämnen. Kött, speciellt med fettinslag, som bacon är inte nyttigt. Små portioner och högst 2-3 gånger i veckan. Viltkött är torrt och bättre.

Ägg kan höja risken för cancer liksom mjölk med låg fetthalt. Så 2 ägg i veckan och max 4 dl helmjölk om dagen får kanske räcka.

Smör ökar risken för cancer, Bregott är bättre, vegetabiliskt är bäst. Ta bara lite om det ska vara så.

Fisk är bra mat, men naturligtvis inte de rödlistade.

Grönsaker, rotsaker, frukt och bär är mest positiva för att förebygga cancer. Även torkad frukt är bra. Minst hälften av det man äter bör komma från dessa familjer. Ris, pasta och bröd är också bra mat. Det gäller att hålla tuggandet och käkmusklerna i gång.

Det är lite tråkigt att kött med fett är cancer-befrämjande i större mängder, det kan ju vara så himla gott. Men med tanke på priset för fint kött kan man ju ha det som finmat ibland och då i små portioner. Dessutom bidrar man med minskade utsläpp av fossila ämnen till en mer hållbar miljö.

Sen är det där med åldern och aptiten! Charlotte var angelägen om man bara skulle äta det man tycker om. Det är inte fråga om en svältkur på något sätt.

Och: Det är ju inte svårt att var mer eller mindre helvegetarian nu på sommaren med svenska grönsaker – tänk bara på sockerärtorna med en liten klick smör, med betoning på liten! En liten skiva bacon därtill som krydda. Mums

Staffan Lindberg

Senast uppdaterad 20 november 2020