Torsdagen den 16 augusti 2018 var det dags för årets utflykt. Vi var 51 deltagare som äntrade bussen från Lund, Malmö och Trelleborg. Vädret var väldigt bra för en utflykt, inte så hett som tidigare i somras.
Interiör av Gårdstånga kyrka
Pricken över i:et sattes direkt av charmiga Eva Roos Davidsson, vår entusiastiska guide och av Jan vår busschaufför, som på slingrande smala vägar förde oss ut i den skånska myllan. Lagom med information och kunskaper om ämnet slott i Hjalmar Gullbergs och Edvard Perssons anda.
På himmelen vandrar sol, stjärnor och måne
och kastar sitt fagraste ljus över Skåne,
på höga och låga, på stort och på smått,
på statarens koja och ädlingens slott.
Vi sjöng 14 verser, en del nydiktade, under Evas körledning. Urpremiär? Vilken stämning!
Från Malmö styrde vi kosan i lite nordöstlig riktning och åkte förbi Torups slott, numera ägt av Malmö kommun, och förbi Klågerups slott.
Huvudmålet för förmiddagen var Gårdstånga kyrka, ursprungligen från 1100-talet, men ombyggd på 1600-talet till en renässanskyrka med omfattande sniderier i ek, predikstol, dopfunt och inredning av koret. Det var grevinnan Anna Brahe (1576-1635) som bekostade detta liksom Nordens första fattighem. Kyrkan kom sedan under godset Hviderup och släkten Ramel.
Eva Roos berättade att Anna Brahe var en av den tidens starka kvinnor. De många gånger yngre fruarna på slotten överlede sina äldre makar och kom att ha stor betydelse för godsen skötsel, inte mins under stormaktstiden då männen låg ute i krig.
Vi fick också lära oss av Eva att kvinnorna fick sitta till vänster i kyrkan för de var starkare än männen. Efter som koret för det mesta var i öster, satt de alltså på den norra sidan och kunde försvara samhället mot mörkrets makter i norr. Detta är en passande omtolkning av kvinnans underordning i det äldre samhället.
Vi styrde nu färden mot Ellinge slott strax söder om Eslöv. Det var från början en försvarsborg men byggdes ut till ett slott, delar av vilket vi ser idag under familjen Wehtjes ägo sedan 1950-talet. Här finns en bevarad levande slottsmiljö med inredning av familjen Wehtje, som var den ledande industriföretagarfamiljen under Malmös industriella storhetstid.
Här kan man gifta sig och bo över i bekväma sovrum och äta frukost i Korsvirkesstallet. Vi åt en rejäl lunch där. Sen guidades vi genom världens mest exklusiva vodkadestillation med 34 omgångar destillationer. Inte undra på att vodkan heter Purity Vodka!
Slottsägaren Mikael Wehtje guidade oss kunskapsrikt genom slottets huvudbyggnad med tusen kvadratmeter boyta. Mest spännande var väl att de på 1950-talet lyckades ta ner och flytta en matsalstapet i barockstil från sal på andra våningen till den nuvarande matsalen på första våningen!
Sista anhalten var Borgeby Slott, numera under Lunds kommuns ägo. Här bodde Hanna Norlind (1866-1953) väl bemedlad och mecenat för konsten. Hon ordnade så att många berömda målare och författare kom på besök. Så träffade hon fattige konstnären Ernst Norlind och de gifte sig 1907. Ernst Norlind fick en trygg plats för sin konst. Han är kanske mest känd för sina storkmålningar, men det är en rik och varierad, lite egen, konst han har skapat, landskap, människor, hus och interiörer. En konst som lever för oss idag. Nils från Kulturen i Lund, som förvalatar Norlindmuseet, var vår initierade guide.
Vi deltagare är privilegierade som varit med om denna tur. Slotten är stängda för besökare och kyrkorna är numera också stängda dagtid på grund av stöldrisken. Så det krävs en företagsam person som Eva Roos för att arrangera det hela. Om man dessutom har det trevligt tillsammans är det helt fantastiskt.
Vårt tack riktar sig varmt också till Håkan Hansson och Leif Kristoffersson som arrangerat resan!
Staffan Lindberg
Se bilder genom att klicka på fliken Verksamhet > Bildgalleri