Ingela Franck Lissbrant, cancerläkare och onkolog, föreläste och svarade på frågor på PCF Östs öppna föreläsning i Arbetets Museum, Norrköping.
Ingela samtalar med några av deltagarna på den öppna föreläsningen.
Ingela Franck Lissbrant, cancerläkare och onkolog gästade PCF Öst och Norrköping måndagen den 13 november 2023. Ett 60-tal intresserade kom till mötet för att lyssna på Ingela och även få ställa frågor. Både generella frågor som frågor om sin egen sjukdom.
Efter en kort presentation av sig själv fortsatte hon sedan med att säga:
-”Det är inte lätt att ställa krav på vården när man är sjuk och har ett kaos i huvudet när man fått sin diagnos.” Ett konstaterande som jag tror att många i publiken höll med om. Trots det så kanske det ändå är det som man måste göra!
God utveckling
Ingela fortsatte sedan med att berätta om den goda utveckling som vården av patienter med prostatacancer har haft. Hon ställde den retoriska frågan ” Gör vi (d v s vården) någon nytta?” och kunde sedan själv svara med flera exempel på vad vården gör och har gjort. Resultatet av det var bland annat att dödligheten av prostatacancer hade minskat med 50% under de senaste 15 åren. Många av hennes patienter levde numera i fem, tio år eller mer med sin prostatacancer.
Ingela ansåg att det sedan 2000-talets början hade hänt massor inom vården av patienter med prostatacancer. Det hade gått från ”kaos” till ordning, vilket hade gynnat resultatet av vårdens insatser.
Införandet av det ”Nationella vårdprogrammet för prostatacancer” hade varit en viktig pusselbit i utvecklingen. En pusselbit som hade gjort att vården skulle se lika ut över hela landet. En annan del var att man numera hade slagit fast att vården är/ska vara ett lagarbete mellan onkologen, urologen, kontaktsjuksköterskan, patologen och radiologen. Det vill säga att patienten skulle uppleva sin vård som en sömlös verksamhet på vägen att antingen bli botad eller om man hade en obotlig cancer, i alla fall få ett hyfsat liv.
Fortfarande för många
Trots den goda utvecklingen av vården så är det fortsatt många som får diagnosen prostatacancer. Under förra året var det hela 11 827 som fick diagnosen. Medianåldern för de som fick sin diagnos var 68 år och hade sjunkit de senaste åren. Av alla 80-åriga män har 60% prostatacancer men bara 5% av dem kommer att dö av den.
Förebygga
Kan man förebygga prostatacancern är det det allra bästa och vissa saker kan man faktiskt påverka. Att man blir äldre ökar risken att få prostatacancer men den risken är ju lite svår att påverka. Därmed klassificeras ålder som en riskfaktor.
Vilken livsstil man har spelar stor roll. Tar man hand om sig själv, motionerar, har ett begränsat intag av alkohol, ickerökare m m så spelar det en viss roll har forskningen visat. En allmän rekommendation är att äta det som kallas för ”medelhavsmat”. Det innebär att man äter av det mesta men i rätt proportioner. Grunden är mycket grönsaker, rotfrukter och frukter, kolhydrater från gryner, pasta och baljväxter, nyttiga fetter från fisk, skaldjur och olivolja samt sparsamt med kött.
Tyvärr är de gener vi bär på, de vi fått av våra föräldrar en riskfaktor. Så har man en far eller farbror som har prostatacancer så rekommenderade Ingela att man skulle testa sig redan från 40 års ålder.
Tyvärr är det vanligaste skälet till att man får prostatacancer inget man kan påverka eftersom det är otur och slump.
Tidig upptäckt
En viktig faktor för att vården har kunnat bota fler de senaste åren är tidig upptäckt. Organiserad prostatacancertestning är därför en viktig insats som flera regioner redan har börjat med. I höst är det tio regioner som är i gång och sju regioner som står i startgroparna.
Kvällen var egentligen alldeles för kort eftersom frågorna var många och Ingela ville svara på på dem alla. Ingela pratade om cancervårdens olika steg, förklarade skillnaden mellan strålbehandling och operation och avslutade sedan med att tala om spridd cancer. Den cancerform som i de flesta fall är obotlig.
Bland det sista som Ingela påtalade för församlingen var att det ”är viktigt att vara påläst” och därför uppmanade hon alla att gå in på www.npcr.se oc ta fram fakta om hur vården fungerar.