Marie Morell, regionråd i Östergötland, ledde föreningens årsmöte den 4 mars 2025.
- Att vi kan rädda så många fler liv än vi kunde för några år sedan är helt fantastiskt! Att få vara med på ett litet hörn är väldigt häftigt säger regionrådet Marie Morell (M) och fortsätter
- Den förändring och utveckling vi sett i vården är nästan otrolig, det är ständigt nya frågor på agendan.
Marie Morell, regionråd
OPT
Just nu genomför region Östergötland det som kallas för OPT (organiserad prostatacancer testning), vilket innebär att en del män som fyllt 50 erbjuds ett PSA prov. Inte att förväxla med mammografi där man även erbjuds en tid för undersökning.
Marie Morell är noga med att poängtera att OPT inte med självklarhet är ett första steg mot allmän screening. Själv är hon osäker om screening är rätt väg att gå. Hon understryker att försöket noga ska utvärderas innan några beslut tas.
- Vi vet att PSA inte är en bra indikator så ska man screena måste man vara försiktig. Det handlar ju om till synes friska personer som ska bedömas om dom är sjuka eller inte.
- Jag tänker att man verkligen måste fundera. Allmän screening för prostatacancer är ett stort och omfattande ingrepp i hälso- och sjukvårdsstrukturen. Man måste ha respekt för det.
- För mig handlar det om att jag hela tiden måste väga insatserna vi gör, hur värdefulla är dom för befolkningen. Var gör pengarna mest nytta?
Ojämlikhet inom vården
Marie Morell lyfter också fram den ojämlikhet som råder inom vården. Marie Morell tar som exempel livmoderhalscancer där personer med sämre språkkunskaper och med låg kunskap i samhället är dom som inte kommer till testning.
(En erfarenhet som prostatacancerförbundet väl känner igen när det gäller PSA-provtagning).
Vad man ska göra åt det är väl en tiotusenkronorsfråga, säger Marie Morell. Hur når vi de här patientgrupperna? I grunden handlar det om att informera. Försöka nå människor i deras vardag. Hittills har våra försök inte varit jättelyckade Så det här måste vi fortsätta att jobba med. Försöka kroka arm med kyrkor och föreningar till exempel.
Privata försäkringar
När det gäller möjligheten för vissa att med privata sjukvårdsförsäkringar få en snabbare vård, menar Marie Morell att det ändå bara gäller en begränsad grupp, ca 700 000 personer. Och dom betalar dubbelt så att säga, dels till det allmänna via skatten, dels till den privata försäkringen.
Men visst kan det ändå sticka i ögonen och det gör att vi i den offentliga vården måste se till att vi har en mer tillgänglig vård, det är det viktigaste, säger Maria Morell.
Patientföreningarnas roll
Marie Morell poängterar vikten av patientföreningarnas roll och att dom är välkomna inom vården.
- Jag tycker att det har blivit bättre de senaste åren men det finns mer att göra Kanske måste vi i vården mer tänka på hur patienten upplever det här? Oavsett om det gäller en ny lokal eller en ny behandlingsform. Hur ser vår information ut, våra kallelser? Det finns jättemycket där vi behöver ha bra dialog med patienter och patientföreningar. Det har blivit bättre men det kan bli ännu bättre. Kom gärna med konkreta förslag, uppmanar hon!
Demokrati
Marie Morell har jobbat med sjukvårdsfrågor sedan i början av nittiotalet och hon hoppas att fler vill engagera sig politiskt.
- Demokratin är för mig det mest överlägsna styrelseskicket och ska vi inte hamna där andra verkar befinna sig i världen idag måste vi alla bidra för att upprätthålla den!
Fotnot. Sten är medlem i PCF Öst styrelse, har arbetat med media och är föreningens reporter.