Hopp trots allt

Alltför många män har en ohälsosam livsstil enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Män lever 3,5 år kortare än kvinnor. Män äter sämre och motionerar mindre. Det som är glädjande är att alla kan förändra sina levnadsvanor och lägga om till en mer hälsosam livsstil. God livskvalitet och hälsa beror främst på en kombination av olika levnadsvanor. Att röra på sig, utifrån sina egna förutsättningar, är viktigt inte minst för oss som drabbats av prostatacancer. Ta alla tillfällen som du har till fysisk aktivitet.

Vår kollega, PCF Guldgubben i Skellefteå har utvecklat materialet Hopp trots allt – om bästa möjliga liv trots prostatacancer. Materialet finns på www.hopptrotsallt.se. Där finns ett antal videofilmer, information och råd hur du går vidare. Under de förutsättningar vi upplever privat med många begränsningar i vem vi får träffa och hur vi ska agera i samhället för att undvika att smittas av coronaviruset. Snön och kylan är här och gör det svårare att röras utomhus för många då kan du hitta inspiration i materialet Hopp trots allt.

Träna hemma själv eller med din fru – sambo som också behöver träna bäckenbotten! Med lite träning som ger ombyte i vardagen mår vi alla bättre. Ett annat hjälpmedel för att minska urinläckage är appen Tät III som utvecklats vid Umeå universitet. Jämtgubben har även gett ett stöd till utvecklingen av appen. Vill du läsa mer finns det på www.tät.nu. Appen finns att ladda ner där appar finns.

För den som vill träna mer har Jämtgubben inför 2021 tecknat avtal med gymkedjan STC som innebär att STC tillhandahåller följande till medlemmar i Jämtgubben :

  • Ingen avgift vid inskrivning
  • Premium kort á 299 kr/mån i stället för 399 kr/mån
  • Platinum kort á 399 kr/mån i stället för 499 kr/mån.

För en medlem som tränar hela året innebär det ett värde på drygt 1 000 kronor. STC finns på sju platser i Östersund, två på Frösön, Krokom och Åre. Glöm inte ta med medlemskortet vid första besöket.

Senast uppdaterad 20 december 2020

Fler nyheter


Alla nyheter