Höstaktivitet i Smedjan i Timmersdala

Den 23 september genomförde Prostatacancerföreningen i Skaraborg ett studiebesök i Smedjan i Timmersdala.

- Det är fantastiskt att se en skicklig yrkesman jobba, säger Sten-Göran Fock, tf Ordförande i föreningen.

Skärmavbild 2020 10 22 Kl. 12.29.38

Julius Pettersson - mästersmed

Vid aktiviteten samlades drygt ett 20-tal förväntansfulla medlemmar i Prostatacancerföreningen Skaraborg för ett besök i en smedja som vår vän och medlem Bernt Dahl på egen hand iordningställt på sin tomt i Timmersdala. Tidigare låg Anton Lundbergs smedja på platsen men ansågs vara en sanitär olägenhet för samhället och revs för många år sedan. Bernt har därefter byggt upp smedjan i fullt funktionsdugligt skick efter bilder och dokumentationer.

Aktiviteten började med att Sten-Göran Fock hälsade alla välkomna till en härlig sensommardag där en lagom utetemperatur och solsken bidrog till en fantastisk tillställning.

Sten-Göran redogjorde bland annat om föreningens framtid och kommande aktiviteter och betonade att allt måste styras av de restriktioner som gäller för pågående Coronapandemi.

Bernt Dahl berättade om smedjans tillkomst och brodern Hasse Dahl berättade om vad som hänt i Timmersdalabygden många århundraden tillbaka med inriktning av dess geologiska bakgrund.

Därefter kom aktivitetens huvudpunkt, mästersmeden Julius Pettersson som förevisade och berättade om hur man använder en gammal smedja i drift för att tillverka olika järnalster som klädkrokar, järntänger mm.

Julius började redan som liten grabb att intressera sig för smedyrket och utbildade sig efter hand. Han har bl.a. varit smed i Forsviks Bruk under 12 år, där han gjorde allt smidesarbete till hjulångaren Erik Nordenvall ll, bl.a. 8000 järnnitar. Numera har Julius egen firma inom smide i Skalkarike i trakten av Odensåker.

Aktiviteten avslutades med kaffe, smörgås och kaka efter en mycket givande och trevlig eftermiddag.

Varmt tack till alla medverkande och ett speciellt tack till Bernt att vi fick komma!

Senast uppdaterad 22 oktober 2020

Fler nyheter


Alla nyheter