Vad vi gjorde 2022

Här kommer en redovisning över de aktiviteter vi haft under 2022

18 januari Årets första styrelsemöte. Referat från styrelsemötet finner du på denna länk

14 februari Snackkafé i Sundsvall

22 februari Styrelsemöte Referat från styrelsemötet finner du på denna länk

8 mars Snackkafé i Sollefteå

14 mars Snackkafé i Sundsvall

17 mars Årsmöte. Om årsmötet kan du läsa här och se en film 

5 april hade vi information på strålningen i Sundsvall

7 och 8 april hade vi information på sjukhuset i Sundsvall

14 april hade vi snackkafé i Sundsvall Hasse, Bosse och Lauri gav målande berättelser om sina resor rörande prostatacancer. Många frågor och diskussioner kom upp efter deras genomgångar. Läkaren Staffan Smeds gav sina synpunkter på olika behandlingsformer. På nästa träff den 9 maj kommer urologsköterska att deltaga. Lennart Uggeldal berättade även att den 1 juni kommer ett antal patientföreningar att ställa regionpolitiker mot väggen. Mer information kommer senare.

15 april hade vi snackkafé i Sollefteå

27 april Styrelsemöte. Referat finner du här

28 april var det premiär för snackkafé i Härnösand. Ett tjugotal intresserade hade mött upp och som vanligt vid våra snackkaféer började träffen med kaffe och tårta. Det vara många som kände varandra redan tidigare, men många nya kontakter togs även. Efter kaffet hade ordförande Sture ett anförande om Prostatacancer och han berättade även om den ojämlika vården. Alla var överens om att det var ett lovvärt initiativ att starta ett snackkafé i Härnösand. Vi återkommer under hösten med fler kaféer i residensstaden. Ett stort tack till Arne Brostad som ordnat detta kafé framfördes till honom. Vi fick även sju nya medlemmar i Härnösand och är nu 108 medlemmar i staden.

Nästa aktivitet som sker i Härnösand år Sverigeresan den 2 juni vid ICA Maxi. Mer information om denna aktivitet kommer inom kort.

 

3 maj hade Träpatronerna premiär för sitt snackkafé i Örnsköldsvik. Ett femtontal intresserade hade mött upp till träffen. Vi träffades 13,00 och började med att ta för oss fika bestående av mackor vilka man fick göra själva och tårta samt kaffe eller te. Väl vid borden hälsade Anders Hörnblad välkommen och presenterade vår tanke med dessa träffar. Ett snackkafé är ett sätt att träffas och under otvungna förhållanden diskutera och prata om prostatacancer. Därefter blev det allmänt snack om olika turer vid sjukhusbesök och undersökningar mm som alla hade sina olika erfarenheter av och stämningen var mycket god. Ordförande Sture Henningsohn informerade om nyheter gällande OPT (Organiserad Prostatacancer Testning) och nya biopsiprov och mycket annat som kom fram vid frågestunden. Styrelseledamoten Eilert Rönnqvist informerade om en del mediciner och hjälp för sexlivet och var och hur man skulle gå tillväga för att skaffa dessa.. Alla tyckte att det var en trevlig och givande stund och önskade en fortsättning till hösten vilket vi ska göra. Vi får hoppas att denna första träff skapar ringar på vattnet så att fler kommer nästa gång. Vi återkommer till hösten med nytt snackkafé.

Här nedan kommer ett kollage på bilder från träffen

 

 

 

9 maj snackkafé i Sundsvall 29 gäster (inkl. styrelsemedlemmar) besökte mötet på Pingstkyrkan i Sundsvall.
Speciellt glädjande var att 5 kvinnor besökte mötet! Styrelseledamot Bosse Näslund hälsade samtliga välkommen och första punkten på mötet var att ta för sig av kaffe och god tårta.

Därefter var ordet fritt till besökarna att beskriva olika symptom från operation/strålning samt berätta om biverkningar man fått av läkemedel mot prostatacancer. Carina Backman, uroterapeut på Sundsvalls Sjukhus som var inbjuden föreläsare svarade även på frågor om läkemedel, biverkningar samt urinläckage som ibland förekommer hos patienter efter operation/strålning.

Carina visade även ett flertal effektiva skydd som används vid urinläckage och betonade också hur viktigt bäckenbottenträning är för de patienter som råkar ut för urinläckage. Det framkom att det naturligtvis kan var väldigt känsligt för de som råkar ut för detta, men att det finns hjälp och ingen kostnad tas ut för skydden. Ordförande Sture Henningsohn informerade kort
om nyheter från Prostataförbundets kongress som nyligen skedde bl.a. om cancerbehandling med Lutetium 177-PSMA-617 (ett radioaktivt läkemedel) som sker på Docrates Sjukhus i Helsingfors . Även frågor uppkom vilken strålbehandlingen som är effektivast - tidigare var det 35-39 strålningar numera förekommer 7 strålningar men med starkare dos. Därefter avtackades Carina Backman för sitt deltagande med en applåd samt present och ordförande Sture avslutade mötet

10 maj. Snackkafé i Sollefteå

23 maj. Styrelsemöte. Referat från mötet finns här

24 maj. Sture och Tord informerade i dag på PRO Ljustorps månadsmöte. Det kom ca 60 personer. Vi höll till ute i det fina försommarvädret så det fanns inte några möjligheter att visa bilder så det fick bli ett pratföredrag. 

   

31 maj - 3 juni. Sverigeresan gästade Västernorrland med stopp i Övik, Sollefteå Härnösand oh Sundsvall.

8 juli arrangerade vi Mustaschgolfen på Timrå Golfbana. Ett reportage från golfen hittar du via denna länk.

13 augusti. Medverkade Träpatronerna vid konsert med Helen Sjöholm och Jackie Sjödin i Näsåker

18 augusti Träff med Region Västernorrland angående inköp at operationsrobot

5 september. Styrelsemöte. Referat från mötet hittar du här.

12 september. Snackkafé i Sundsvall. Ine så många deltagare, men många intressanta diskussioner. Medverkan av Kerstin Åslund.

13 september. Snackkafé i Sollefteå 

16-17 september Efter tvår års uppehåll på grund av pandemin kunde Lastbilsträffen i Ramsele återuppstå. Det var en aldrig sinande skara avlastbilar, 300-350 st och alla var ju ett konstverk, otroligt med tanke på att de flesta går i arbete som vanligt. Ett livligt besökt arrangemang och som vanligt deltog Träpatronerna med sitt informationstält. Många intressanta samtal och föreningen fick även några nya medlemmar. Som vanligt var det IngaLill och Anders som reprensenterade Träpatronerna.

          

22 september Snackkafe i Härnösand. Vi var 18 st gäster varav tre damer. Vi hade ett intressant möte med mycket frågor. Sture visade en del nyheter kring prostata och om medicinering och en del nya behandlingsmetoder. Mycket frågor.Kerstin Åslund var ett starkt medicinskt stöd.Tårtorna hade mustaschblå marsipan.

10 oktober Styrelsemöte. Ett referat från mötet hittar du här.

10 oktober Snackkafé i Sundsvall. Cirka tjugofem deltagare som njöt av tårta och många frågor togs upp. Lars-Olov Högström informerade om en studie om svensk strålbehandling och och kommande aktiviteter under november månad. Vi fick även information om Cancerrehabfonden.

 

11 oktober Snackkafé i Sollefteå. Ett tjugotal deltagare infann sig och många intressanta spörsmål dryftades

   

11 oktober Snackkafé i Örnsköldsvik. Det var lyckat, tre nya och alla vill fortsätta. Vi var 15 st som åt tårta och mackor och pratade hejvilt.  Flera skulle försöka få med sej kompisar nästa gång så vi kör vidare

20 oktober Snackkafé i Härnösand. 18 medlemmar hade träffats till snackkafét i Härnösand. Trevlig samvaro med tårta och Lars-Olov Högström berättade om föreningen.

21 oktober höll Sture Henningsohn ett mycket uppskattat föredrag för Vattenfalls pensionärer

26 och 27 oktober tjuvstartade vi vår novemberkampanj med informationsbord på Sundsvalls sjukhus. Dessa två dagar gav oss 29 medlemmar. Den 800:e medlemmen i vår föreningen blev Lars Samuelsson från Sandöverken. På bilden fyller han i sin inträdesansökan under överinseende av Tord Berglund.

1 november hade vi informationsbord på ICA kvantum i Kvissleby. Tre nya medlemmar

3 och 4 november informationsbord på Stora Coop i Birsta. Under torsdagen fick vi 4 nya medlemmar och båda dagarna sålde vi bakelser till förmån för Mustaschkampen.

Coop är ju en av huvudsponsorerna för årets Mustaschkampanj och vi gjorde därför reklam för deras mustaschmärkta varor 

8 november Snackkafé i Sollefteå med besök av urolog Kerstin Åslund och vår ordförande Sture Henningsohn

8 november Snackkafé i Örnsköldsvik

8 november Information på ICA Maxi Härnösand. 11 nya medlemmar och många intressanta samtal

 

10 november Information på Coop i Ånge

 

12-13 november Information på Stora Coop i Örnsköldsvik där vi även sålde farsdagsbakelser.

14 november Snackkafé i Sundsvall med information från Bilbolaget om bland annat elbilar

 

 

 

15 november Information på ICA i Sollefteå

16 november Information på Coop i Sollefteå

17 november. Snackkafé i Härnösand med 20 talet intresserade som bland annat lyssnade på ett intressant föredrag av Roland Östling och hans tid som fältflygare på Flygande Tunnan

18 november Information på Coop i Timrå

22 november Information på Coop i Härnösand

23-24 november Information Birsta City

26 november Hockeykväll med MoDo Hockey. Hockeyallsvenskan sponsrar Mustaschkampen med en hemmamatch per lag där en del av biljettintäkterna tillfaller Mustaschkampen. I MoDo:s fall hade vi fått derbyt mot Björklöven. Det var på lapp på luckan och fina slantar rullade in till kampen mot prostata. Dessutom hade vår medlem Arne Brorstad skänkt en MoDo tröja med spelarnas autograf från 2007 då MoDo blev svenska mästare. Vid auktionen inbringade denna tröja 6.000 kronor ytterligare till Mustaschkampen.

6 december. Snackkafé i Örnsköldsvik med medverkan av kontaktsjuksköterskan Marie Johansson. Anders vill sända följande hälsning till alla: "Vill bara säga ett stort tack till Ö-viksgänget som troget kommit på SnackKaféerna under ht. Välkomna åter nya som gamla deltagare. God Jul och Gott nytt år önskar Anders o Eva-Britt."

12 december Snackkafé i Sundsvall. Vi inledde med en glöggprovning där Lars-Olov berättade om glöggens historia och bjöd på två alkoholfria glöggar. Därefter tog arbetsterapeut Maria Roos vid och talade om rehabilitering. Bildspel från hennes föredrag kan du se här

15 december Snackkafe i Härnösand med glöggprovning och föredrag av urolog Anton Norgren, som informerade om den kommande robotkirurgin på Sundsvalls sjukhus.

Senast uppdaterad 11 januari 2023