Nyheter
Urologen i Falun Årsmöte 2025 Linköpings Universitet Studie 2025 Rehabvecka 2025 PNR Cancerrehabilitering 2025-02-03 Medlemsbrev Julen 2024 Ljusmanifestation 2024 Föreläsning cancerrehabilitering 2024-11-11 Funktionsrätt Dalarna 60 år Föreläsning med Jan Holgersson 60Plus-mässan 2024 PNR Cancerrehabilitering 2024-09-23 Enkät 4D PICTURE Bingolotter Medlemsbrev sommaren 2024 Lunchtrav Patient- och närståenderådet - Digital Nätverksträff 2024-05-14 Lunchtrav på dalatravet Årsmöte 2024 Föreläsningar PNR och Region Dalarna Ljusmanifestation 2023 (1) Medlemsbrev Julen 2023 Ljusmanifestation 2023 Cancerrehab 2023-11-27 Scensommar Ludvika Öppet möte Malung Öppet möte Avesta Öppet möte Leksand Kallelse årsmöte 2023 Inslag Radio Dalarna 2023-01-26 Medlemsbrev Julen 2022 Hockeykväll 18 November Ljusmanifestation 2022 Medlemsbrev sommaren 2022 Broschyren Om PSA-prov Uppdrag granskning Medlemsbrev 1 2022 Medlemsbrev December 2021 Ljusmanifestation Fars Dag Möten hösten 2021 i Ludvika, Mora och Borlänge Medlemsbrev sommaren 2021 Sverigeresan 2021 Medlemsbrev December 2020 Föreläsningar från Förbundet Ljusmanifestation 2020 Medlemsbrev juni 2020 Information om prostatacancer i Avesta 4 december 2019 Angående rester efter cellgiftsbehandling. Storartad donation Medlemsbesök på Jussi Björling-museet 24 september 2019. ProLiv Dalarna har haft årsmöte 12 mars 2019. Ljusmanifestation på Fars Dag Mustaschloppet på Romme travbana Årsmöte13 mars 2018 i Kristinegården, Falun Fråga doktorn om prostatacancer

Från krisläge till nästan full bemanning - så vände trenden

Läs om hur urologen i Falun gått från noll fast anställda läkare till nästan full bemanning. 

Länk till artikel.

Urologen 2025

Gänget på urologen som fanns på plats när tidningen var på besök: Norma Flinta, Karin Hempenius, Mario Ravlic, Anki Andersson och Anna Nordesjö, den sistnämnda ST-läkare från Falun som gästade kliniken. FOTO: STEFAN RÄMGÅRD ÖSTLUND

Text från artikel
För några år sedan var situationen inom urologivården i Dalarna riktigt tuff.
Tack vare ett ambitiöst utvecklingsarbete har man dock lyckats vända trenden i både Mora och Falun.
Regionen har gått från noll fast anställda läkare till nästan full bemanning.
– Det känns positivt, säger Anki Andersson.
Anki Andersson är ett välbekant ansikte på urologmottagningen i Mora. Hon har varit mottagningen trogen sedan 2001 och närmar sig alltså nästan 25 år på samma arbetsplats.
Det är ett jobb som hon uppskattar att gå till eftersom man får göra stor skillnad för patienten i fråga.
– Det är en fantastisk patientgrupp att få möta som är otroligt tacksam och trevlig att jobba med. Man får tillbaka mycket i mötet med patienten, förklarar Anki Andersson, urologisjuksköterska och sektionschef.
Hon och teamet i Mora hjälper alltså människor som behöver öppenvård med utredning och behandling av urologiska sjukdomar. Bland annat, men inte uteslutande, prostataförstoring, prostata- och blåscancer samt stensjukdomar i urinorgan.
Utöver att under årens lopp få möta många urologpatienter har Anki Andersson följt utvecklingen, stundtals avvecklingen, av mottagningen.
– Så man har varit med om uppgång, nedgång, uppgång och fall igen. Nu känns det som en uppgång och jag hoppas den fortsätter. Det står och faller med kompetent personal, men nu är det skönt att vi har fler än en sjuksköterska på plats, berättar Anki.
Under de senaste fem åren har nämligen Dalaurologin, där Falun också ingår, gått från noll fast anställda läkare till nära full bemanning.
I Mora behövs ingen hyrläkare alls, medan det i Falun behövs en till två i veckan.
För patienterna innebär detta en ökad trygghet, bättre kontinuitet och högre vårdkvalitet.
Så hur lyckades man med detta? Asbjörn Österberg, verksamhetschef, menar att det är tack vare ett ambitiöst utvecklingsarbete.
– Mellan 2015 till 2019 gick urologin på knäna, av flera olika skäl. En faktor är att vi är geografiskt utspridda. Därför beslutade man sig för att bilda Dalaurologin med en chef för verksamheten i både Falun och Mora, säger Asbjörn Österberg.
Han lyfter fram att Kristina Jennische, sektionsansvarig för urologin på kirurgkliniken i Falun, varit en viktig pusselbit i det organisatoriska framåtsträvande arbetet.
– Jag tycker att vi successivt har fått till en bättre samhörighet och vi umgås mer regelbundet. Tidigare fanns det mera friktion och diken mellan verksamheten i Mora och Falun. I dag samverkar vi på ett väldigt positivt sätt, säger Asbjörn Österberg.
Anki håller med och tycker att kvaliteten blir bättre med en och samma läkare i Mora.
– Fördelen är att det innebär ett mycket tryggare arbetssätt för oss och bättre kvalitet för patienten. Man vet var man har varandra och följer strategin som gäller, säger hon.
Vad gäller personalen på golvet påpekar Anki att de har digitala möten med Falun varannan vecka, där man lyfter rutiner och händelser.
– Genom regelbundna möten kan vi stävja stora konflikter genom att ta tag i problemen i god tid, förklarar hon.
Vidare har de gemensamma patienter som nu lotsats mellan mottagningarna på ett smidigare sätt.
Det är dock en liten och skör enhet. I Mora finner man två sjuksköterskor, en undersköterska och så överläkaren Mario Ravlic. Den sistnämnda uppskattar jobbet då han får tackla en vidd av urologiska problem.
– Skillnaden mellan oss och stafettläkare från universitetssjukhus är att de ofta är högst specialiserade i ett område. Här måste man vara redo att utreda och behandla ett brett spektrum av åkommor, säger Mario Ravlic, innan det är dags för nästa patient.
Teamet i Mora fokuserar alltså på folksjukdomarna, framför allt prostataförstoring, medan Falun har en operationsrobot för framförallt canceroperationer.
– Det är en liten men högpresterande stab i Mora och ack så nödvändig. Vi har många gamla här uppe i norra Dalarna, inte minst farbröder med problem med blåsan. Och prostatacancer är den vanligaste cancern i vårt land, säger Asbjörn.
Men även om man är högpresterande måste man prioritera bland patienterna, med fokus på dem med cancerdiagnos. Samtidigt går Region Dalarna genom ett stålbad vad gäller besparingar.
– Vi har långa köer och vi försöker att angripa problemet. Det är dock en grupp där det fylls på hela tiden så det finns alltid att göra. Det är en svår ekvation, säger Asbjörn, som fortsätter:
– De cancerutredningar som förväntas gå snabbt, ska inte dröja. Om du däremot har en åkomma som inte är livshotande, kan man få vänta längre på en behandling. Det blir sådana prioriteringar hela tiden.
Allt som allt upplever dock urologgänget i Mora att de är på rätt väg.
– Vi är på rätt köl och vi har ett starkt fundament att bygga vidare på med ett bra samarbete med Falun. Det viktiga är att man trivs på arbetsplatsen, mår bra och känner en god samhörighet inom teamet, säger Asbjörn.
Så länge man fortsätter jobba på samma sätt och fortsätter utbilda personalen tror även Anki att hon slipper en nedgång i arbetsmiljön.
– Det är frikostigt med utbildningar och det är bra. Det händer jättemycket på cancersidan vad gäller forskning, speciellt inom prostatacancer, så att få gå på kurser och utbildningar är A och O. Jag vill stanna här för att man är i framkant och får hänga med, såväl nationellt som internationellt, avslutar Anki Andersson.

Fakta Dalaurologin i korthet

Urologin i Dalarna finns som sektioner på kirurgklinikerna på Mora lasarett och Falu lasarett.
I Falun utförs framförallt robotoperationer för prostata- och njurcancer, i Mora opereras framför allt godartad prostataförstoring och andra godartade urologiska åkommor.
Urologin utgör cirka 25-30 procent av den kirurgiska verksamheten.
Som ett led i att minska köer genomförs 4 500 öppenvårdsbesök inom urologi varje år på Borlänge sjukhus av en extern aktör som Region Dalarna har avtal med. Det avtalet gäller till och med 2029.

Fler nyheter


Alla nyheter