Succé för broderföreningarnas event på St Görans Sjukhus

Det första gemensamma samarrangemanget någonsin mellan Stockholmsregionens båda patientföreningar Prostatabröderna och ProLiv blev en sann succé på St Görans sjukhus. Den ledande cancerforskaren Henrik Grönberg föreläste, och 110 personer kom till eventet. Till sist fanns inte enda ledig stol!

Rekordmånga deltagare på PB/ProLiv-möte

Föreningarnas ordföranden Per Gulbrandsen och Torsten Sundberg inledde med en stolt berättelse om hur broderföreningarna tillsammans med Prostatacancerförbundets Calle Waller lyckats få regionens politiker att i år börja utreda en mer jämlik prostatacancervård, med kortare ledtider och inrättande av prostatacancercentra med bröstcancercentra som förebild.
En fantastisk framgång för patientintresset!

Sedan äntrade vår föreläsare scenen; Henrik Grönberg, onkolog, professor i cancerepidemiologi, mannen bakom Stockholm3, årets cancerforskare 2022 och idag chef och överläkare på Capio St Görans prostatacancercentrum, kliniken som ofta framhålls som den bästa i regionen. Hans förnämliga, breda och pedagogiska föreläsning väckte stor uppmärksamhet och resulterade i en kaskad av nyfikna och kloka frågor från publiken.
Henrik Grönberg svarade alla vilket gav oss ännu mer kunskap.

Föreläsningen landade i att vi som patientföreningar har en avgörande betydelse för att åstadkomma en bättre fungerande och jämlik vård. Prostatacancercentrum är en viktig del av lösningen, men dessa kommer inte inrättas av sig själva, vi måste trycka på, kräva att få delta i utredningar och beslut.

Under pausen passade publiken på plocka på sig av nya viktiga infobroschyrer och alla äldre lösnummer av Prostatanytt vi dukat upp, det såldes viktiga böcker om vår sjukdom och fina Mustaschkampen-prylar där pengarna går till forskning.

Mötet avslutades med en längre frågestund med de båda ordförandena på scen. Och nu var det publiken som fick frågor:
- Hur vill ni att patientföreningarna ska arbeta framöver? Hur ska vi kunna ta den aktiva, viktiga roll som behövs för en bättre vård? Och till sist den svåra frågan:
- Ska vi slå oss samman till en stor patientförening?

En stor majoritet av publiken räckte upp händerna till stöd för detta. Så nu har de båda styrelserna ansvaret att utreda saken. Vårens kommande årsmöten kommer att behandla frågan, som är komplex och lär innebära mycket extra arbete om det ska bli av.
Framtiden får ge svar hur en eventuell sammanslagning ska gå till.

Per Gulbrandsen, ordförande i Prostatabröderna.


Facebook: https://https://facebook.com/pcancerbroder
Instagram: https://www.instagram.com/pro.statabroderna

Kontakt-telefon: 076-320 09 28
Mejl: prostatabroder@gmail.com
Webb: https://prostatacancerforbundet/prostatabroderna.se

 

Senast uppdaterad 21 april 2024

Fler nyheter


Alla nyheter