Nyhetsmannen Henrik Frenkel från Cancerland berättar om sin cancerresa

Den kände journalisten, bloggaren och poddaren Henrik Frenkel berättar personligt om sin egen cancerresa, om känslan att leva med en obotlig sjukdom, men också dela med sig av vad han sett under sitt år med prostatacancer. Han driver bland annat en kamp mot Nya Karolinska Sjukhuset i Solna om rätten att få en patientansvarig läkare (PAL).

Henrik Frenkel beskuren

Den kände journalisten Henrik Frenkel har obotlig prostatancer

Journalisten Henrik Frenkel befann sig på en strand i Portugal när han i april 2022 fick den chockerande diagnosen stor, aggressiv och spridd prostatacancer. Henrik hade i 15 års tid årligen följt upp sina PSA-värden. T.o.m. månaden innan upptäckten gjorde en läkare på hans vårdcentral en ordentlig utredning utan att hitta något. Hans PSA-värden på 3,4 låg väl inom gränsvärdet.

Det var först när han gick på ytterligare en second opinion som en äldre privatpraktiserande läkare tyckte att hans prostata kändes hård, trots det låga PSA-värdet. Det har nu visat sig att Henrik har en ovanlig cancerform som inte ger sig till känna på PSA.

Efter en tid av tårar, oro och ångest bestämde han sig för att lära sig allt om Sveriges vanligaste och numera också dödligaste cancersjukdom.

Våren 2023 bestämde han sig för att nystarta Prostatacancerpodden, ihop med överläkaren i urologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, Anna Bill Axelson.

”Alla mina frågor i podden utgår ifrån mig som patient. Jag vill verkligen veta. Fast när vi kommer in på prognos över min tid att leva blir det känsligt", säger Henrik Frenkel.

I podcasten samtalar Henrik med många av landets ledande forskare och läkare inom prostatacancer. Men också med patienter och anhöriga som valt olika vägar i sin kamp för att försöka bli fria från sin cancer.

Podden handlar också om hur det är att leva med prostatacancer. Om chock, tårar, svåra val, och känslan av att livet ställs på sin spets. Cancer går in i själen.

Henrik är i grunden affärsjournalist. Han har en lång karriär i media, bl a som chef på Aktuellt på Sveriges Television, chefredaktör på Veckans affärer och grundare av tidningen Chef.
Henrik skriver även den löpande bloggen Cancerland.

Senast uppdaterad 21 april 2024

Fler nyheter


Alla nyheter