Nytt träningskoncept söker män som går på hormonbehandling

Sedan i våras driver Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH i Stockholm, ett framgångsrikt projekt kring ett nytt gruppträningskoncept för män med prostatacancer som går på hormonbehandling. Det är ett samarbete mellan GIH och onkologer på St Görans sjukhus och Hallands sjukhus och stöds ekonomiskt av Prostatacancerförbundet.
Nu erbjuds ett antal av Prostatabrödernas medlemmar möjlighet att delta.

Image003

GIH:s nya gruppträningskoncept för hormonbehandlade män

Skolans ansvarige professor Niklas Psilander erbjuder nu 3-5 av Prostatabrödernas medlemmar som går på hormonbehandling att delta.
Han skriver:

”Träningen är en kombination av högintensiv styrke- och konditionsträning och den ger en helkroppsträning på ca 60 min. Det är sedan länge känt att träning kan motverka många av de biverkningar som hormonbehandlingen medför, speciellt intensiv träning har visats vara effektiv. Det unika med vårt koncept är att det kan utföras i form av gruppträning på en liten yta. Dessutom så är utrustningen helt mobil, dvs. den kan rullas in/ut från ett rum snabbt och enkelt. Detta är optimalt för sjukhus som inte har lokaler eller resurser att bygga stora gym. Vårat mål är att träningskonceptet inom några år ska finnas runt om i Sverige i anslutning till onkologimottagningar och på så vis kunna hjälpa ett stort antal män med prostatacancer.

Vi genomför nu under hösten en 6 veckor lång pilotstudie på GIH där vi både studerar genomförbarheten och de fysiska och psykologiska effekterna av träningen. Så här långt är resultaten mycket positiva och de män som redan har genomfört pilotstudien vill fortsätta att träna. Vi har därför beslutat att erbjuda två gruppträningspass i veckan för en grupp på 6-8 personer. I dagsläget är det 3 personer i gruppen och vi har därför möjligheten att erbjuda ytterligare 3-5 personer träning. Vi tänkte att detta kunde vara intressant för era medlemmar. I första hand för de som får hormonbehandling. Om intresset är stort så kan vi eventuellt starta upp flera grupper. Träningen är gratis.”

Är du medlem i Prostatabröderna, går på hormonbehandling och vill vara med? 
Mejla till prostatabroder@gmail.com så får du rätt epostadress för att anmäla dig.

Fler nyheter


Alla nyheter