2023-09-24 Guidad tur i domkyrkan

 

Söndag 24 september, solsken och ca 15 grader varmt. En perfekt dag för en utflykt till Västerås domkyrka tillsammans med andra medlemmar i Arosgubben.

När vi anlände till kyrkan hade redan några av Arosgubbens medlemmar börjat samlas utanför kyrkporten, övervakade av Johannes Rudbeckius på sin stenpiedestal. Till sist var vi 25 medlemmar som slutit upp.

Väl inne i domkyrkan delades vi upp i två grupper. Våra guider berättade på ett intressant och inlevelsefullt sätt om bland annat domkyrkans historia, kyrkfönstren, epitafierna (minnestavlorna), Apostla- och Mariakapellen, dopkapellet och högkoret. Erik XIVs sarkofag till höger om högkoret, liksom informationen om honom och andra gravstenar i golvet, fångade också mitt intresse. Det blev en rätt omfattande och detaljrik historielektion, vilket passade mig.

Inte hade jag någonsin kunnat föreställa mig att man kan få ett hum om hur gammalt ett krucifix är utifrån hur Jesus är avbildad på korset, dvs vilken position han har - uppsträckt eller ihopsjunken. Eller att det finns så mycket information att utläsa bara utifrån hur människor är avbildade på altartavlorna. Ett exempel på det är att olika färger på kläderna har olika innebörd. Ett annat att barn som dog i späd ålder alltid avbildas med oskarpa ansikten. Jag hade inte en aning och har aldrig tänkt i de termerna.

En annan intressant detalj, som i alla fall jag inte hade en aning om, var att det går att se på kyrktornet att det finns en kung begravd där. Längst upp i toppen på tornet finns kyrktuppen, korset, och nedanför dem en glob med en krona på. Det är kronan som symboliserar kungagraven. Jag kommer nog hädanefter alltid att gå och titta upp på kyrktornen när jag befinner mig i närheten av en kyrka/domkyrka någonstans i Sverige. För man vet ju aldrig …

Avslutning på Malins café

Dagens utflykt avslutades på Malins café, intill domkyrkan, där vi alla avnjöt kaffe/te och toscapaj med rabarber och vaniljsås. Vår ordförande Mats berättade också om den operation som han gjort, och som kan bidra till att förhindra urinläckage/inkontinens efter en prostatacanceroperation.

***

Varmt tack för en trevlig dag! Ett speciellt tack också till vår två guider i domkyrkan för intressanta guidningar.