Vårutflykt till Miniature Kingdom, Kungsör

 

Med tåg från LKAB i Kiruna gjorde vi en snabb resa söderut mot Mälardalen via Åreskutan, Dalhalla, Norberg och Stockholm till Västerås. 

Kungsorutflykt

Fler bilder med information från utflykten finns i bildgalleriet: 2019-05-18 Miniature Kingdom, Kungsör

Lördagen den 18 maj 2019 träffades 26 medlemmar i Arosgubben för att göra en vårutflykt till Miniature Kingdom i Kungsör. Ett besök i en gammal industribyggnad gav oss en intressant guidad tur från Kiruna i norr och söderut ner mot Mälardalen.

Det var fantastiskt att se det landskap som bygggts upp med en enorm detaljrikedom i allt från byggnader, vägnät, miniatyrjärnväg och ner till aktiviteter och människor. Där fanns Åreskutan med skidlift, Dalhalla med uppträdande, Falu koppargruva, Gävlebocken (som började ryka emellanåt), Globen, Sergels torg, Kokpunkten och Frida Hansdotters backe. Det var många byggnader och områden som vi med lätthet kunde identifiera. Till de små detaljerna hörde figurer i olika scenarior; Leif GW löste ett fall, nakenbadet vid Pite havsbad, Steve med Loyden, hotellen Utter in och Hackspett i Västerås, världens längsta tårta i Köping för att nämna några få.

Vår guide kunde på ett mycket intressant sätt berätta om både de olika miljöerna och hur arbetet med att konstruera detta imponerande landskap gått till, så långt som det är färdigt. Redan nu pågår arbetet för fullt med att komplettera med fler detaljer och bygga ut miniatyrjärnvägen och landskapet ända ner till Skåne.

Över 20.000 besökare

Sedan öppnandet 2017 har över 20.000 besökare sett miniatyrjärnvägen. Var 500:e besökare uppmärksammades extra, blev fotograferade och fick en utmärkelse. Dagen till ära kunde besökare nr 20.500 utses, som blev "vår egen" kassör Agneta Näsström. Vi gratulerar!

Besöket avslutades med kaffe, smörgås och kaka i Bleckis Café.

Tack för en trevlig och intressant dag!

Elisabeth Löfberg

Senast uppdaterad 20 juli 2020