"En stund om Prostatacancer"Webbaserat föredrag av Sten Nilsson, överläkare vid Radiumhemmet samt av Lennart Levi, professor emeritus vid Karolinska institutet. (Ljudkvaliteten något nedsatt,tyvärr)Klicka här för att komma till föredragen:
Informationen finns kvar som Ni känner från den gamla hemsidan.Ni kan gå vidare genom att klicka på "Läs mer om oss" eller meny längst upp.Välkomna!
Läs informationen om läkemedel vid olika typer av behandling mot prostatacancer i denna sammanställning från Prostatacancerförbundet. Läs sammanställningen här:
En sammanställning av biverkning i fråga om urinläckage presenteras i artikeln i Dagens Medicin. Läs artikeln i Dagens Medicin här:
En studie i kirurgers resultat avseende biverkningar vid kirurgiska ingrepp presenteras. Läs artikeln i Dagens Medicin här:
På grund av det ansträngda läget under pandemin finns stor risk för ännu längre väntetider för prostatcancerpatienter, se inlägg från Prostatacancerförbundet. Läs Calle Wallers inlägg här:
Kommer det i framtiden gå att minska antalet biopsitagningar med ökad användning av magnetkameraundersökning? Läs inlägg av Ola Bratt, Sahlgrenska i Göteborg. Läs inlägget i Dagens Medicin här:
Även under pågående pandemi kommer nyheter om behandling av Prostatacancer. Se artikeln:
RCC ger här ett interaktivt webbseminarium om oron runt en cancerdiagnos hos patient eller närstående. Detta är en återutsändning och frågor kan ej ställas här.
Nya framsteg och rön runt diagnosticeringen av prostatacancer, läs aktuell artikel!
Information från RCC-MIN VÅRDPLAN/CANCER. För information under behandling och rehabilitering.
Odd Fellow avd. 87 Örebrohuus överlämnar en gåva till vår förening vid en ceremoni den 12 dec. Vi vill framföra ett hjärtligt tack för gåvan, som ett bidrag i kampen mot Prostatacancer.
Prostatacancerförbundet sammanställer här en översikt över planerad PSA- testning vad gäller planering och genomförande.
Forskning och utveckling inom behandling av prostatacancer pågår ständigt. En ny metod kommer att testas i februari 2020 på Akademiska Sjukhuset.
Vi kommer att omarbeta våra träffar med samtalsgrupperna. Se aktuell info på hemsidan
Patientföreningen Livsgnistan har även en Facebookgrupp; klicka här för att gå vidare:
Vill Du delta i rehabiliteringsarbetet, T-Pro samarbetar med patientföreningen Livsgnistan, som är ett gemensamt initiativ från flera föreningar för cancerpatienter i länet. Verksamheten startade i början på 2019, och vi har en egen lokal ute vid Karlslund. Hösten aktiviteter annonseras på Livsgnistans hemsida, klicka här för att gå vidare.
Forskare vid Karolinska har kommit vidare i forskningen runt behandling av spridd Prostatacancer. Läs intressant artikel.
Läs artikeln av Maria Frånlund vid Sahlgrenska Sjukhuset om uppföljningen av organiserad screening via PSA-test, och att överlevnaden väntas öka med c:a 30 procent.
Nu har Livsgnistan officiellt invigts av bl.a. vår landshövding Maria Larsson
Vår förening T-Pro ingår i ett nyskapat nätverk tillsammans med andra patientföreningar i Örebro län för rehabilitering av cancerdrabbade och anhöriga. Läs mer:
Läs här en annons i Dagens Medicin om förslaget bidrag för utökad prostatacancerdiagnos.
T-Pro:s hantering av lagrade personuppgifter.
Patientföreningen för prostatacancerpatienter T-Pro ger sin syn på Socialstyrelsens tidigare beslut att ej rekommendera allmän screening, här i ett inlägg i NA den 3 april 2018.
Karin Sundin svarar här på vårt inlägg den 31/1, kan vi ana stöd för vår åsikt om att köerna bör avsevärt kortas ned i vår region?
Se här ett urval av patienter som sökt vård för varierande symptom i en artikel från Aftonbladet. Se deras berättelser och engagera Dig i kampen för bättre prostatavård.
I en insändare i Nerikes Allehanda 31 jan 2018 påminner oss ordförande Miguel Bascuas om att målet för snabbare behandling av Prostatacancer fortfarande är avlägset.
Prostatavården blir bättre för varje år-trots dystra rapporter. Läs inlägg från SVT-Nyheter.
Intressant inslag i radions Studio Ett den 5 jan 2018: Patient intervjuas om för långa väntetider, hör en läkares egen uppfattning om inriktningen i svensk prostatabehandling!
Hur har Cancervården berörts av den pågående pandemin? Se inslag från Sveriges Radio. Läs artikeln här: