Snackcafe i Hudiksvall 2014

Rapport från Snackcafe med Hudiksvalls gruppen. Den 27 mars plats Håsta Äldreboende. Hudiksvall.

Snackcafe, vad är det? Namnet säger sig själv vi träffas och snackar och till denna träff hade ett 20 tal medlemmar och glädjande nog även tre damer. i Hudiksvallshörnan mött upp , vi är ca 60 i och omkring Hudiksvall. Målsättning med träffen var att lära känna varandra på ett enklare sätt


D
eltagare snackcafe 27 mars.

Vi började lätt med att jag Lars-Börje Hellberg informerade lite om föreningen och de senaste från mötesfronten årsmöte bland annat, (rapport finns på annan plats på hemsidan)
därefter gjorde vi en snabb presentation av oss själva. Vi fortsatte med att diskutera och informera om landstingets nya, men altför sent kommen ,målsättning att införa kontaktsjuksköterska för Cancervården och en speciell för oss prostatacancerpatienter. Införandet av denna befattning har länge varit Prostataföreningens önskemål i Gävleborg,(Dalarna har tre) som skall ansvara för Prostatacancer. Målsättning är att kontaktsjuksköterskan skall jag som patient kunna ta kontakt med som då skall ha kunskapen om min vårdkedja och skall kunna svara på mina frågor.
Införande och projektet har pågått länge, det har nu tagits fram rutiner och arbetsmodeller för arbetet ,målet är att det skall vara klart under 2014-2015. Nu kommer vi till problemet i Gävleborg, varje år blir det ca 250-300 nya prostatacancerr, det finns ca 2500-3500 med diagnosen och som är under behandling, och till det har landstinget räknat med att avsätta 0,8 tjänster att ta hand om. Hur det skall sluta vet vi inte?
Hans Westling på kirurgen i Hudiksvall var med på träffen och han utbildar sig också till kontaktsköterska och han var riktigt fundersam hur det skulle kunna fungera.
Hans Westlings stora fråga till oss var.
Vad tycker vi att en kontaktsköterska skall göra? Här har vi chansen att tycka till vad vi vill ha ut av en kontaktsköterska , kom gärna med idéer till föreningen för att föra vidare till landstinget. Vill ni veta mer om kontaktsköterska kan ni läsa mer på Landstingets hemsida.
Under kvällen pratade många om sina upplevelser och både svårigheter och lyckade behandlingar, och många fick ta del av andras både angenäma och tråkiga upplevelser. Och som många sa att vi är inte ensamma om problem, men det finns alltid någon form av lösning. Framförallt med denna träff var att vi fick träffas och möta likasinnade, som vi kan ta kontakt med och kanske lösa problem tillsammans.
Lars-Börje Informerade även om den stundande Mässan 26-27 april på Glysis som vi skall medverka i och efterlyste hjälp till vår monter, den som kan och vill tar kontakt med Undertecknad.
En medlem funderade på hur företag får adresser för att skicka ut produktblad på olika preparat mot prostatacancer. Lars-Börje tar med sig frågan till regionsmötet som blir av den 21-23 april i Örebro för svar.

Vi hade ordnat med en enkel fika där var och en fick bre sin macka och ost, vilket gick hur bra som helst och det behöver inte vara så exklusivt.
Kvällen led mot sitt slut och efter 3 timmars snack och diskussioner vände vi hemåt nöjda ochatt vi nått upp till målet med träffen. Vi kommer säkert att återkomma med fler träffar

 

Rapporterade Lars-Börje Hellberg

Senast uppdaterad 01 september 2020