Mustaschkampen i Golf 21 augusti 2021

Golftävlingen Mustaschkampen i Hudiksvall samlade in 49 000:- till Prostatacancer.

 

Efter ett års bortavaro på grund av tävlingsförbud i Sverige var det åter dags för den som många spelare uttryckte sig ”Årets viktigaste tävling” Mustaschkampen, och som arrangör kan man bara hålla med. Varje år dör det ca 2500 män i Prostatacancer. För att förbättra denna statistik genomförs Mustaschkampen, som är Prostatacancerförbundets kampanj för att bidra till forskning, utveckling och bättre vård, och samtidigt sprida kunskap om Sveriges vanligaste cancersjukdom: prostatacancer. Prostataföreningen Gävleborg och andra patientföreningar i landet bidrar tillsammans med lokala företag och enskilda till insamlingen. Även detta år har vi i Prostataföreningen Gävleborg fått mycket god respons både från företag, föreningar och privata givare. Hudiksvalls Golfklubb är den största givaren, genom att erbjuda oss en perfekt bana och personal utan kostnad samt bidrar med att alla avgifter går till insamlingen. Även Golfkrogen bidrog med att 20:-/köpt lunch denna dag gick till insamlingen samt bjöd alla deltagare på kaffe efter 10 hål Tack!
Ett 50-tal företag i Hudiksvall och Söderhamn var dessutom riktigt givmilda. Dels genom ekonomiska bidrag på 10 000: -. Prisbordet, även det skänkt av företagen uppgick till ett värde av omkring 25 000: -. De 30 bästa lagen av de 80 som ställde upp denna dag fick välförtjänt hämta priser i tävlingen för dagens tvåmanna-scramble. Inklusive bidrag, startavgifter och försäljning, räknar vi med att ca 49 000 går till insamlingen.
 Klockan 08.30 startade de första två av de 80 anmälda lagen (vilket är ett rekord i antal starter) och sista boll slog ut strax före klockan15, så det blev golf hela dagen. Under de gynnsamma väderförhållandena som var blev det många slag för Prostatacancern. Vissa av slagen var riktig bra och vissa gick åt skogen, men eftersom någon i varje par lyckades hålla bollen på rätt sida fairway fick alla ett resultat.
Under dagen hade Prostataföreningen ett informations och försäljningstält där flera av spelarna dels köpte mustaschpins dels ville prata prostatacancer, och där vi efter bästa förmåga gav svar. Karin Hellberg vid försäljningstältet
Vid sidan om tävlingen hade alla chans att delta i Puttningstävlingen som föregick under dagen.
Där puttades en kvalificeringsomgång där målet var att sätta 3 bollar i rad från 2 meter. Detta lyckades ett 10 tal spelare med, vilka då gick till

puttningsfinal. Där var det samma förutsättning fast nu på längre avstånd: 5 meter. Här fick vi se många fina puttar, men även missar och till slut kunde det koras en segrare.Göran Björke Hudiksvall fick mästarpriset, en fin bricka med godis från Fagerströms Karamellfabrik.
En tävling i tävlingen var att kora snyggaste mustaschen och den gick till bröderna Viktor och Emil Månström inte 12 år fyllda men med eleganta mustascher. Om än med lite tusch så var de snygga.

Hur gick tävlingen? Det blev många fina resultat och prislistan mycket jämn, men till slut fick vi ett segrarpar. Det blev Greger Hansson och Jesper Jernlund som vann på 60 slag och de fick gå fram och välja pris först. I sitt tacktal uttryckte Greger att denna tävling är inte bara en golftävling utan en viktig tävling för att hjälpa alla som forskar, jobbar, vårdar och upplyser oss män om prostatacancer, och att vi i lilla Hudiksvall kan visa att vi kan hjälpa. Samtidigt tackade han för ett fint arrangemang och en fin bana. Applåder från publiken. Tvåa i dag blev Staffan Barås och Lars Larsson endast 0,5 slag efter ettorna. Trea Niklas Hansson, Markus Dahlen på 61 slag. Fyra Viktor Lindevik och Andreas Andersson 62,7, samma antal slag hade femman Björn Siggeström och Margareta Pantzare.
 Vinnare av närmast hål blev Göran Ivar på hål 7 med 1,78 m, på hål nio hette vinnaren Johan Björkén 15cm.  På hål 13 hette vinnaren Erik Norman med 1,72 m från pinnen och slutligen Calle Lindh på hål 17 med 1,79 m från pinnen.
 Prostataföreningen Gävleborg tackade spelare, funktionärer, sponsorer och Hudiksvalls GK för deltagande och givmildhet under dagen vilket kommer prostatacancer vården till gagn i framtiden.

 Lars Börje Hellberg

 

 

 

Senast uppdaterad 09 april 2022