Föreläsning Gävle 4 oktober 2018

Rapport Föreläsning 4 oktober Dag Sandblom Örebro.

Med en buss från Hudiksvall och Söderhamn plus medlemmar från Gävle Sandviken området var vi ca 60 personer som fick lyssna på Dag Sandblom med en intressant föreläsning.

Dag gjorde en liten tillbaka blick på vad prostatacancer är i botten
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen och varje år får ca 10 000 män sjukdomen. Det är mycket sällsynt att man får PC före 50 årsåldern symtom sällan under 70 år.  Vid obduktions studier visar att 30–50% börjar PC vid 50–70 års ålder. Idag ökar vi provtagningen och man botar fler. Tittar man på diagnosticerings stegen så ökar den kraftigt emedan dödlighetskurvan är konstant genom att det är Ca 2500 som dör i prostatacancer.

Vad gör vi åt det?
Förbundet och även ute i föreningarna försöker vi få våra politiker att start upp med en organiserad prostatacancer testning med PSA prov-Magnetkamera och andra enklare metoder.
Idag har vi Standardiserade Vårdförloppet  som är tänkt att minska på köer och förbättra tillgången på behandlingar, men det hjälper inte de som i dag kommer försent till åtgärder eftersom obligatorisk testningen finns idag. Det är de som själva tar kontakt med vården för att få en koll som idag kommer under vård vid en eventuell cancer
Den som i dag hamnar på efterkälken i behandlingstid och får en icke botbar cancer hamnar då i medicinstegen som går från flera bromsande mediciner såsom hormontabletter eller sprutor. Där finns det flera olika preparat med varierande verkan. Om så inte detta fungerar kommer man in på mer hämmande preparat som med en större bromsverkan än hormoner, Såsom ”Taxotere” som hämmar cellerna vid prostatacancer tyvärr många biverkningar, som är individuella, när inte det fungerar kan man behandlas med serumtestosteron som ”Zytiga” och andra preparat som har ungefär samma verkningsområde men de jobbar ändå på olika sätt vilket kan vara positivt för patienten. Nästa steg blir oftast cellgifter. Hela den här stegen utvecklas nästan varje dag även om det redan idag finns mycket effektiva medel så händer det enorm mycket på medicinsidan med nya effektivare medel.
Trots detta kommer de flesta in i en tid då biverkningarna kommer och de är av olika slag beroende vart i behandlingstegen vi befinner oss i.

 Dag Sandblom delgav oss några goda råd som Prostatacancerpatient. Mycket tänkvärt!

Inkontinens är nog den största problemet som vi får dras med

Efter robotoperationer får ca 5% någon form av inkontinens vanligast är n.
Ansträngningsinkontinens ( man hostar, nyser lyfter något andra ansträngningar kommer en droppe eller mer.)
Hjälp mot inkontinens

Knipövningar (instrueras av sjuksyster) man bör träna själv exempel när man sätter sig på en stol knip några gånger. Innan man kliver upp från stolen knip, när man kör bil och får stanna för rött gör några knipövningar detta gör att man tränar upp knipmusklerna

Om inte detta fungerar så kan man få en pump insatt i pungen och som har förbindelse med urinröret till en manschett som med hjälp av pumpen stänger eller öppnar manschetten när man vill kissa eller låta bli. Det finns flertalet patienter som har fått ett drägligare liv efter att fått en sådan pump in opererad.

Med detta tackade Dag Sandblom för sig och
Prostataföreningen Gävleborg överräckte en liten gåva genom.

Lars-Börje Hellberg


Ordförande Lars-Börje Hellberg och Dag Sandblom 

Senast uppdaterad 01 september 2020