60 plus mässan i Gävle och Hudiksvall

 

60 plus mässorna i Gävle och Hudiksvall samlade många besökare mässan som har som inriktning för 60 plussare såg även att många yngre var närvarande, vilket  är roligt för oss utställare

 

 

60 plus mässorna i Gävle 21–22 september och i Hudiksvall 20–21 oktober har genomförts under trevliga former. Med början i Gävle på Monitor ERP Arena, och på första dagen var det nästan rusning in på utställningen, som i sitt namn 60 plus hade riktat in sig på de äldre i samhället. Detta märktes även på utställarna såsom Bröstcancerföreningen Maria, några pensionärsföreningar men även andra som lockade med resor och även viss försäljning av massa goda ostar, bröd , läderarbeten, hjälporganisationer, politiska föreningar, hyresgästföreningar och mycket annat.  Vår monter hade flera besökare som var intresserade av vår förening och hade flera frågor om prostatacancer, men det är lite förvånande att så många män verkar ointresserad av hur de mår, det var mest deras damer som funderade.


När det några veckor senare var plats Aktivitetsfabriken i Hudiksvall och med samma upplägg och ungefär samma ålder på besökare. Även här fanns det försäljare med bröd, ost och annan godis. Apropå godis så fanns det en uppsjö av karameller vid de olika montrarna, vi i vår monter delade ut små Mustaschlampor som man kunde hänga fast i ytter jackan för att synas i mörkret.Lars Börje Hellberg i samspråk med Ardalan Shekarabi
I Hudiksvall fick vi besök av Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi, som stannade till och fick information av

   ordförande Lars Börje Hellberg, som även gav honom en Mustasch -pins att förgylla rockslaget med, Lars Börje passade på att informera om den stora frågan för oss Prostatacancerpatienter

 och som är en viktig jämlikhetsfråga om Screening eller som vi säger Organiserad Prostatacancer Testning OPT, vilket enligt statistiken när det införs kan rädda tusentals liv per år, han lovade att ta det vidare i regeringen, så bollen ligger hos våra folkvalda politiker om det /när det ska komma att införas.

Bosse Diseborn och Rolf Johansson med besökarePå bägge platserna träffade vi många män och kvinnor som med nyfikna blickar kom fram till oss för att få information om sjukdomen även att vi upplyste om att det är viktig att man i god tid tar sitt PSA helst kring 50–55 års åldern, om man då blivit diagnostiserad för prostatacancer finns möjligheter till behandlingar, men det är aldrig för sent, om man är betydligt äldre blir det oftast bromsande mediciner i stället för botande behandling. Det uppdagas att alltför många män som är i risk-åldern väntar med att ta ett PSA, som i förlängningen kan rädda liv, och flera som tagit sitt prov var ovetande om vilket värde de fick, vilket är viktig att veta för vid nästa PSA prov veta om det har skett någon förändring. För övrig var det lika på bägge ställena att vi fick informera besökarna om de olika behandlingarna, biverkningar och andra problem vid prostatacancervård, men vad har man att välja på. Vi ser framåt för våra söner att framtiden får en bra screening och uppföljning av prostatacancer, vi ser ett svagt ljus i tunneln och hoppas att våra politiker tar sitt förnuft tillfånga, och ger klartecken för införandet av OPT, som redan nu finns i några regioner och räddar liv.

Under dagarna fick vi även sälja lite av våra produkter mustaschpins, halsdukar med mera, även att några tecknade sig som nya medlemmar.
Prostataföreningen Gävleborg tackar alla besökare för visat intresse men samtidigt till alla våra funktionärer som hjälpte till under mässdagarna.

 

Senast uppdaterad 08 november 2021