Nytt avsnitt i Prostatacancerpodden

I studion har professor Anna Bill Axelsson och Henrik Frenkel denna gång mediechefen Joachim Berner. Det är ett samtal om cancern, livet, döden och alla tankar däremellan.

Podd Berner

Joachim Berner

"Jag bröt ihop av dödsångest inför operationen!"

 Om rädslan efter cancerbeskedet. Om självbilden som går i kras.

Vad händer med en man som stått på barrikaderna och enbart visat styrka, när cancerångesten börjar krypa in under skinnet på honom.

Joachim Berner var länge en wonderboy i media. Alla ville ha honom som chef för sina redaktioner.  Han blev chefredaktör för Dagens Nyheter, och även Expressen

Idag är Joachim drygt 60 år, och han opererade sig i vintras för prostatacancer. Han som länge trodde att han var odödlig, bröt ihop inför operationen.

I det här poddsamtalet berättar Joachim Berner om vad som hände när han fick cancerbeskedet. Om rädslan som grep tag i honom. Om tankarna kring riskerna för läckage och falnande potens. Om hur självbilden som stark och oövervinnlig går i kras, när man befinner sig i dödens närhet. Om varför män så sällan vågar prata öppet om manlighetens cancersjukdom.

I podden berättar Joachim också öppet om karriärkrisen som ledde till suicidala funderingar. Om drevet efter kraschen på Expressen och inför det tänkta jobbet som chef på Sveriges Radio.

I våras skrev Joachim Berner boken "Alla dessa dagar som kom och gick – tankar om livet i den tredje åldern"

Om livskriser, åldrande men också nya insikter. Och hur det känns att plötsligen öppet våga visa svaghet.

Programledare är Henrik Frenkel, journalist som själv har spridd metastaserad prostatacancer, och Anna Bill Axelsson, professor och läkare i urologi på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

Klicka här för att lyssna på podden

Senast uppdaterad 24 augusti 2023

Fler nyheter


Alla nyheter