Medlemsmöte på Västerås Golfklubb

 

Torsdagen den 28 april 2022 träffades vi på restaurang Golfköket på Västerås Golfbana ute på Vallby.

 

Vi åt en god lunch och lyssnade på sjuksköterskan Fawsia från Urologen som berättade om knipträning och inkontinensskydd för att så småningom slippa läckage efter prostataoperation. Glädjande nog är det färre som får dessa problem i och med att operationerna nu utförs med robotkirurgi istället för med öppen kirurgi.

Fawsia visade på flera typer av inkontinensskydd som klarade att suga upp olika nivåer av läckage, t.ex 1/2 dl och 1 dl.

Knip ofta

Det som är väldigt viktigt efter en prostataoperation är att träna knipövningar ofta, förslagsvis morgon, lunch och kväll ca 10 knip/gång. Hon visade en ställning där man slappnar av i musklerna och lättare kan hitta stället i underlivet som man ska knipa med.

  • Ligg på rygg med benen i 90° uppe på en stol
  • Börja knipa bakifrån, från anus och framåt uppåt. Det ska kännas som när man måste hålla sig för att hinna till toaletten. Ju vanare man blir, desto längre tid ska varje knip vara.

Användbar app

Fawsia informerade om att det finns en app som man kan ladda ner på telefonen som heter Tät 3 eller Tät lll. Den är ett mycket bra hjälpmedel för att komma igång med knipövningarna och utöka dem.

Appen finns tillgänglig för nedladdning på både App Store och Google Play. 

Hjälpmedel

Har man svårt att hitta rätta stället att knipa i underlivet, finns det hjälpmedel i form av små maskiner som man kan få låna i 6 månader från Hjälpmedelscentralen. Vid en överaktiv blåsa finns en maskin som stör nerverna i blåsan så att läckaget kan minskas eller upphöra.

Alla män som blir opererade nuförtiden får komma på återbesök till Fawsia efter 3 månader för att kontrollera hur det går med knipövningarna.

Om man upplever att knipövningarna inte hjälper, kan man genom operation sätta in ett band som hjälper till att hålla upp underlivet. Dessa operationer utförs i dagsläget i Karlstad.

Så har du problem med läckage, finns det mycket hjälp att få!

 

Senast uppdaterad 03 maj 2022