Håkan Florin berättar hur han blivit ”prostatagubben” för många, och sedan han själv fick sin prostatacancerdiagnos 2011 jobbar han dagligen med att lyfta medvetandet kring prostatacancer och manlig hälsa.
Ordföranden för Prostatacancerföreningen Värmland, promenerar i solen längs Karlstads gator. Det är tisdag morgon och än så länge är gatorna rätt så öde men hoppet om att hitta en ny medlem lever. Han är klädd i mörkblåa kläder med mustaschkampens logotyp.
– Jag går alltid runt i sådana här kläder. Jag gör inget annat än det här, det har blivit mitt kall, säger han.
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och enligt Prostatacancerförbundet får 27 män diagnosen varje dag. Det är över 10 000 män om året. Trots att sjukdomen drabbar många män är det svårt att rekrytera nya medlemmar enligt Håkan Florin, som nyligen var med Mustaschkampen till Norrland.
– Jag letar hela tiden men jag har inte funnit så många. Jag har funnit några stycken.
Under Norrlandsturnén fick de knappt 60 nya medlemmar och senast i helgen då de var på Sola Springmeet i Karlstad fick de ytterligare två. I höst fortsätter jakten och turnén söderut, och i juli väntar Almedalsveckan – och målet är att hitta 100 000 män.
Han berättar även om förra årets digitala namninsamling för nationellt införande av screening för prostatacancer, som blev en stor besvikelse. Föreningen har länge velat se att även männen, som kvinnorna, ska kallas till screening.
– Det var drygt 30 000 som skrev på den listan. Vi är fortfarande 120 000 som lever med eller har haft sjukdomen – varför skriver de inte på?, och Håkan Florin fortsätter:
– Det är svårt att nå in i hjärtat på folk.
Årligen dör 2 400 personer i prostatacancer och Värmland har haft de högsta dödstalen i landet enligt Region Värmland, något som nu verkar vända.
Sedan 2015 har nämligen regionen, som först i Sverige, infört organiserad prostatacancertestning för män i ålderskategorin 50-75 år. Nu har man även beslutat att inkludera testning med Stockholm3, som är ett blodprov för tidig upptäckt av behandlingskrävande prostatacancer. Det här är ett arbete som den lokala föreningen varit med och drivit fram, och något som de är stolta över. Ödmjukt berättar Håkan Florin att även de borde slå sig för bröstet.
– Vi har jobbat hårt för det här och lobbat mot politiker som sitter på pengarna. Vården ser oss som en bra samarbetspartner, säger han, och fortsätter:
– Nu börjar statistiken se bättre ut och vi är inte sämst i klassen längre utan nu hittar vi männen i bättre tid. Det känns jättebra, och nu har vi nästan en screening. Det är inte långt borta, det är bara en formalitet.
Senast uppdaterad 13 september 2022