Årets tredje nyhetsbrevet

1393

NYHETSBREV, 29 aug 2023

Klicka här för att få det i pdf-format. Läs och utskrift.

 

 SÅ HAR ÄNNU EN SOMMAR PASSERAT, KANSKE VÄDERMÄSSIGT INTE DEN BÄSTA VI VARIT MED OM, MEN TILLFÄLLEN HAR FUNNITS ATT UMGÅS MED FAMILJ OCH VÄNNER. HÖSTEN NÄRMAR SIG OCH VI FÅR ÄGNA OSS ÅT ANDRA AKTIVITETER, TILL EXEMPEL DELTA I PROSTATACANCERFÖRENINGENS OLIKA ARRANGEMANG.  VARMT VÄLKOMMEN! 

 

 

VAD HÄNDER UNDER HÖST OCH VINTER 2023?

Grillkväll i Uppsala
ons 30 aug

Ställdes in pga dåligt väder

Möte med
onkolog-ledningen

måndagen 24 april

På våra uppskattade samtalsträffar kan du snacka av dig och få stöd i en behaglig miljö. Kanske undrar du över diagnos, behandlingsmetoder, konsekvenser, relationer och livet framöver? Prostatacancer leder ofta till osäkerhet, oro och stress. Därför är det bra att kunna tala med andra som är i, eller har varit i, samma situation.
Du – gärna med partner, vän eller annan närstående – får träffa några från föreningens styrelse och ett antal medlemmar. Tillsammans utbyter vi erfarenheter och tar en fika under avslappnade former.

Kaffe/te och smörgås bjuder vi på! 

Plats: Studieförbundet Vuxenskolan,
Kungsängsgatan 12 i Uppsala.
Tid: Kl 18:00

Snackcafé
följande torsdagar

14 sep och 9 nov
kl 18:00

På våra uppskattade samtalsträffar kan du snacka av dig och få stöd i en behaglig miljö. Kanske undrar du över diagnos, behandlingsmetoder, konsekvenser, relationer och livet framöver? Prostatacancer leder ofta till osäkerhet, oro och stress. Därför är det bra att kunna tala med andra som är i, eller har varit i, samma situation. Du – gärna med partner, vän eller annan närstående – får träffa några från föreningens styrelse och ett antal medlemmar. Tillsammans utbyter vi erfarenheter och tar en fika under avslappnade former. Kaffe/te och smörgås bjuder vi på!

Plats: träffas vi på Studieförbundet Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12 i Uppsala.
Tid: Kl 18:00

Håkans Sverigeresa & insamling i kampen mot prostatacancer 

12 sept under dagen vid CityGross/Systembolaget i Boländerna i Uppsala 

I början av augusti var det återigen dags för Håkan Florin att bege sig ut på vägarna. Under etapp 2 av Sverigeresan 2023 var det 18 stopp i västra och södra delarna av landet. Under september är det dags för den sista etappen i mellersta och östra delarna av landet. 

Sverigeresans mål är att hitta 100 000 män - där alla över 50 år ska gå och ta ett PSA-prov. 

Vi hoppas även få in 100 000 kronor som ska gå till kampen mot prostatacancer. 

Tisdagen den 12 september slår Håkan – ”Årets Eldsjäl” - upp sitt tält i Boländerna, mellan ingångarna till City Gross och Systembolaget. 

Några ur styrelsen kommer att delta under dagen. Du är hjärtligt välkommen dit för att bidra till insamlingen och lyssna då styrelsen framför skönsång (torde ske kring klockan 13). 

Medlemsresa till Åland. 
mån 25 sep

Återigen genomför vi vårt uppskattade möte på Eckerölinjen. Vi åker med båten som går från Grisslehamn kl. 10:00. På utvägen börjar vi med en kopp kaffe/te och har sedan ett informations-/diskussionsmöte på resan till Eckerö. På hemvägen njuter vi av Eckerölinjens omtalade fisk- och skaldjursbuffé. Antingen kan man åka med Eckerölinjens bussar till och från Grisslehamn eller med egen bil. Varifrån bussarna går hittar man på Eckerölinjens hemsida. Man kan även handla i butiken till tullfria priser. 

Subventionerad kostnad 200 kr för medlemmar och ”blivande medlemmar” inklusive informationsmöte, kaffe, skaldjursbord och eventuell bussanslutning. Var och en betalar för dryck. 

Båten är tyvärr inte helt anpassad för rörelsehindrade. Hiss finns, men inte till översta våningen där vårt mötesrum finns, så man måste kunna gå upp för en trappa själv eller med hjälp av medresenär. 

Vi behöver en bindande anmälan senast fredagen den 15:e september kl 23.59. Vi reser ju utomlands - i anmälan behöver vi därför veta namn, födelseår, kön (M eller K) samt om du är svensk medborgare eller ej. Ange också var du tänker stiga på bussen (är du osäker fråga Lars Gejke vid anmälan) eller om du åker i egen bil. Glöm inte ID-kort. 

Observera att anmälan är bindande. Kommer du ej med på resan och inte har lämnat återbud debiteras du fullt pris för resan, cirka 500 kronor!

Avbokning sker till Lars Gejke på tel 070-6564156. 

Anmälan görs till Lars Gejke via:
   - E-post: lars.gejke@gmail.com
   - Tel. 070-656 41 56

Betala samtidigt in avgiften via:
   - föreningens bankgiro 640-3547
   - Swish 1235943246.
Glöm ej att ange namn. 

Närmare information finns i bifogad inbjudan. 

Sexologiska problem vid prostatacancer.
ons 18 okt, kl 18:00

Du och din partner är varmt välkomna till en kväll med information om olika aspekter på sexlivet efter en prostatacancerbehandling. 

Sexologen Axel Brattberg 

Akademiska sjukhuset föreläser om prostatacancerns inverkan på sexlivet. 

Anna Ekwurtzel Johansson 

Chef för urologmottagningen på Akademiska sjukhuset och ansvarig för sexmottagningen där. 

Frida Hall Frydman 

från butiken Lustgården berättar om hjälpmedel du/ni kan använda för att få fart på sexlivet igen. 

Plats: Studieförbundet Vuxenskolan,
Kungsängsgatan 12 i Uppsala.
Tid: Kl 18:00.

Kaffe/te och smörgås serveras. 

En kväll om prostatacancer

tis 21 nov, kl 18:00

Vartannat år arrangerar vi tillsammans med Akademiska sjukhuset en föreläsningskväll som ger en bred spegling av vår sjukdom – från diagnos till behandling. 

Den breda medverkan av läkare från Urologen, Onkologen, Radiologen och Nuklearmedicin på Akademiska sjukhuset garanterar att det blir en kanonkväll. Metoder som idag används och framtida metoder kommer att behandlas - robotkirurgi, strålning, läkemedel och HIFU. Nya metoder för bildhantering (MR – magnetfält och PET – positronemission) tas också upp. 

Plats: Grönwallsalen på Akademiska sjukhuset.
Tid: Kl 18:00. 

Ljusmanifestation 
Stora Torget i Uppsala 

lör 25 nov kl 15:00

Till minne av alla de som dör i prostatacancer genomför vi en ljusmanifestation på Stora Torget i Uppsala. Vi tänder ett par hundra marschaller kl 15:00.

Vi hoppas på din närvaro! 

En kväll om prostatacancer 
tis 21 nov, kl 18:00

Vartannat år arrangerar vi tillsammans med Akademiska sjukhuset en föreläsningskväll som ger en bred spegling av vår sjukdom – från diagnos till behandling. 

Den breda medverkan av läkare från Urologen, Onkologen, Radiologen och Nuklearmedicin på Akademiska sjukhuset garanterar att det blir en kanonkväll. Metoder som idag används och framtida metoder kommer att behandlas - robotkirurgi, strålning, läkemedel och HIFU. Nya metoder för bildhantering (MR – magnetfält och PET – positronemission) tas också upp. 

Plats: Grönwallsalen på Akademiska sjukhuset.
Tid: Kl 18:00. 

NEDAN FÖLJER ETT PAR PUNKTER AV MER ALLMÄN KARAKTÄR

Möte med Ledningen för Urologkliniken 

tis 10 okt

En gång per termin träffar några ur styrelsen ledningen för Urologen på Akademiska sjukhuset med Eva Johansson i spetsen. Välkommen med förslag på ämnen vi bör ta upp. 

Golftävlingen Provariikampen 

För första gången spelades golftävlingen Provariikampen på Grönlunds GK i Almunge. Tidigare då golftävlingen kallades Mustaschkampen höll vi till på Edenhof i Bälinge. Det lyckade evenemanget gick av stapeln söndagen den 11 juni i ett strålande väder. 

Det var i år ett gemensamt arrangemang av Prostatacancer-föreningen i Uppsala län och Lena Wäpplings stiftelse (för äggstockscancer). Hela överskottet, 60.000 kr, går till Prostata- och Äggstockscancerforskningen.
En mer utförlig rapport finns på hemsidan. 

Föreningens hemsida 

Här finner du en hel del nyttig information – till exempel om vi tvingas ställa in eller flytta på arrangemang eller om vi lägger in nya aktiviteter. 

Vi finns numera även på Facebook. 

Kanske är du till och med intresserad av att bistå oss med jobbet med hemsidan?
Tag då kontakt med
    - Dick, tel. 070 578 65 10
    - Rune, tel. 070 535 15 50

Alla våra möten arrangeras i samarbete med

 

Ansvarig för detta nyhetsbrev: Dick Söderholm
E-post: pcfuppsala@gmail.com
Tel. 070 578 65 10

 

Senast uppdaterad 11 september 2023

Fler nyheter


Alla nyheter